Berlin, boheme och bearpit karaoke

Berlin har något helt speciellt. Kanske är det stadens levande historia som gör att små udda idéer kan växa sig stora och få alla att sjunga med. Här återuppstår forntidens gyllene tider i ny, genomförd stil, medan Berlins bakgårdar öppnar sig för gatukonst och urban subkultur i världsklass. 

Vi har hittat fyra unika saker att se i Berlin, där du både smälter in med lokalbefolkningen och får uppleva stadens härligt vilda kaos. 

Häng med till helt unika upplevelser som du garanterat inte hittar hemma. 

Sjung med i Bearpit Karaoke

Bearpit Karaoke

En av de saker du måste se i Berlin är Bearpit Karaoke. En mikrofon, två högtalare, 5 000 låtar och massor av människor. Det är receptet på Bearpit Karaoke och en festlig söndagseftermiddag i Mauerpark.  

Sångfesten som äger rum varje vecka startade som något litet 2009 av Joe Hatchiban som reste runt med sin mobila anläggning och gav folk en chans att ta fram sin inre underhållare. Sedan dess har det hela vuxit enormt och idag strålar mer än 2 000 människor samman i parken varje söndag vid 15-tiden. Vem som helst kan plocka upp mikrofonen och det spelar ingen roll om du är en äkta wailare eller bara en vanlig trallande amatör, publiken är med dig hela vägen. 

Bearpit Karaoke beskrivs ofta som den absolut bästa gratisunderhållningen Berlin har att erbjuda. Atmosfären blir också helt magisk när människomassan gapande jublar och ger stående ovationer till nervösa stjärnskott som bär på fantastiska sångtalanger.

Ta en kall Weissbier under armen och bege dig till Bearpit Karaoke i Mauerpark. Det är varje söndag från april till oktober och ställs bara in om det ösregnar. (Och ge dig bara på en låt. Klart att du vågar!) 

Bearpit Karaoke – Mauerpark – Berlin

www.bearpitkaraoke.com

Berlin, bohem, burlesque

Bohème Sauvage

Pokerspel, Charleston, Swing, pärlhalsband, pannband och dans, dans, dans. 1920-talets Berlin lever i bästa välmåga och det finns massor av möjligheter att vara med på festen. 

I 20-talets Berlin svängde det på Chaussestrasse i Berlin Mitte, och det gör det fortfarande. Här ligger Ballhaus Berlin, som med rätta kallar sig tjugotalets hem. Stället har funnits sedan 1905 och utgör de mest originella ramar där du kan uppleva vaudeville, kabaréer och naturligtvis massor av dans!  

Även på Bohème Sauvage på Köthener Strasse i Kreuzberg kan du träda 100 år tillbaka i tiden. Här är mottot att du aldrig kan ha för uppseendeväckande kläder. Klädkoden är naturligtvis 20-talsstil. Bohème, cabaret, dandy, dekadent diva, gigolo och vaudeville är bara några av nyckelorden när du ska klä upp dig för en kväll på Bohème Sauvage. Dansgolvet värms ofta upp med små korta dansinstruktioner så att även nybörjare kan kasta sig ut i en Lindy Hop eller Charleston. Om du inte har någon kostym finns det en välekiperad kostymuthyrning, Le Boudoir, på Wühlichstrasse 19 i Friedrichshain. 

Om du gillar mer renodlad och vågad burlesque är det värt att ta dig till teaterbaren Kleine Nachtrevue. Här odlas burlesque-kulturen med stor entusiasm och en god portion frigjordhet. 

Gör en resa tillbaka till början av 20-talets Berlin. 

www.ballhaus-berlin.de
www.boheme-sauvage.com
www.kleine-nachtrevue.de 

Checka in och koppla av i Flughafen Tempelhof

Flughafen Tempelhof

Berlinarna vet hur man använder landmärken från en annars tumultartad historia och förvandlar dem till nya symboler för frihet och gemenskap. Det är Tempelhof ett utmärkt exempel på. Den före detta flygplatsen, som en gång stod som ett gigantiskt monument över Nazitysklands storhet, har nu förvandlats till ett stort friluftsområde, Tempelhofer Feld. 

Landningsbanorna där flygen under luftbron till Västberlin en gång i tiden lättade med förnödenheter har nu förvandlats till en stor offentlig park, där man kan åka rullskridskor eller skateboard och på gräset kan ni träffa lokalbefolkningen, tända grillen och flyga med drakar, om vinden är med er. 

Förutom den alternativa parken kan du också utforska Tempelhof-flygplatsens historia med guidade turer i det imponerande byggnadsverket, utställningar i takgalleriet och gå vidare upp i kontrolltornet, som också är öppet för alla. 

Tempelhofer Feld är som en resa utanför staden utan att du behöver lämna den. Och hur coolt är det inte att bara kunna åka rullskridskor på landningsbanan? 

www.thf-berlin.de

Fly in på Berlins bakgård

Haus Schwarzenberg
En sak du måste se i Berlin är Haus Schwarzenberg, som ligger väl gömt på Rosenthaler Strasse 39, men det är verkligen värt att försöka hitta till Berlins centrum för gatukonst. När du har gått genom ingången öppnar sig nämligen en veritabel skattkammare med gatukonst, gallerier, kaféer och även ett monsterkabinett. Bakgården präglas av en äkta berlinerstämning, där du kan tränga in under ytan och komma bort från grannskapets annars vackra bostadskvarter. 

Njut av atmosfären och en sval förfriskning på gården innan du utforskar gatukonsten på murarna och den experimentella konsten i gallerierna. I galleriet och butiken Der Neurotitan hittar du alltid nya, spännande utställningar, ett stort urval av elektronisk musik från underground-konstnärer och andra designeffekter. 

Du bör inte heller gå miste om en tur i monsterkabinettet, där den lokala konstnärsgruppen Dead Chickens får datorstyrda robotar och mekaniska monsterfigurer att stå för underhållningen. I källaren tar du dig fram i en lekfull värld där figurerna blir levande, sjunger och dansar sig genom en död nöjespark som väcks till liv. En ny show startar en gång i timmen. 

Sätt av tillräckligt med tid för ett besök i Haus Schwarzenberg. Det finns mycket att titta på i huset, som också har en biograf, barer, undergroundklubbar, små galleriverkstäder och annorlunda shopping med nya, okända märken som du inte hittar på varken Kurfürstendamm eller Kaufhaus des Westens.