Left navigation


Grabbresa till norra Tyskland

Mand på vandski

10 förslag för en grabbresa till norra Tyskland

Ta med dina kompisar på en oförglömlig helg till norra Tyskland. Grabbresan börjar redan på Scandlines hybridfärja från Gedser till Rostock. Vi har samlat 10 förslag på upplevelser som ni kan kombinera till ett häftigt program. Ha en fantastisk resa!

Economy

Från SEK 329:-
Book nu
*En Economy-biljett för en bil (max 6 meter) med upp till nio passagerare och obegränsat bagage. Biljetten måste bokas senast 14 dagar före avresa och kan endast bokas på nätet. Du måste vara SMILE-medlem. Om du inte redan är medlem kan du bli det gratis samtidigt som du bokar din biljett. Det finns ett begränsat antal platser och avgångar.

Kör en sovjetisk pansarvagn

Kryp ner genom takluckan och sätt dig till rätta. Under de kommande 20 minuterna är det du som kör denna sovjetiska BMP-1 pansarvagn på 13 300 kg. Ta ett fast grepp om ratten, släpp loss de 300 hästkrafterna och lägg märke till hur den bepansrade bandvagnen lätt tar sig fram genom den ojämna terrängen. 

Innan dess har du fått en 10 minuters instruktion om hur du kör den här stålfästningen med sin 73 mm väloljade kanon på taket. Under körningen har du konstant radiokontakt med instruktören. Toppfarten är 65 km/h och V6-dieselmotorn ser till att pansarvagnen tar sig dit den ska.

sovjettisk_tank-400x119 

Praktisk information

PanzerAction-MV, Serrahner Str. 20, 18292 Kuchelmiss, ca 30 minuter söder om Rostock på Autobahn 19 mot Berlin. Din unika körupplevelse kostar 165 € inklusive bränsle och instruktör. Passagerare betalar 10 €.

Åk utför året runt i norra Tyskland

Ordna en svensexa eller åk skidor och snowboard med grabbarna en dryg timmes bilresa från Scandlines anloppshamn i Rostock. Överraska kompisarna med en skidhelg i Europas största inomhusskidcentrum där ni åker i 330 meter långa pister med ett fall på upp till 31 %, tar stolsliften upp och är redo för nästa åk i en 80 m bred pist. Prova också snowboard i Freestyle Park. 

Alpincenter Hamburg-Wittenburg har hotell med flera restauranger som serverar allt från generösa bufféer till á la carte-rätter och bayerska specialiteter. Delta i festlig afterski med tyrolerstämning och spela curling, bowling och pool. Vill du ha fler utmaningar erbjuder alpincentret både vattenskidor, gokart och beach volley (apr.–okt.).

 

M_curling_skitur-400x226 

Praktisk information

Alpincenter Hamburg-Wittenburg, Zur Winterwelt 1, 19243 Wittenburg.
Med bil från Rostock tar resan ca 1 timme och 20 minuter. Alpincentret har uthyrning av allt i skid- och snowboardväg och erbjuder all inclusive med skidåkning och allt du kan äta och dricka från 29 € för en kväll och 49 € för en hel dag. Du kan också beställa skidlektioner.
 
Kombinera skidåkningen med upplevelser i Hamburg (ca 45 minuter med bil) eller kör en sovjetisk pansarvagn (1,5 timme med bil).

Kör mountainbike i Harz 

De skogsklädda bergen i Harz har gott om utmaningar för mountainbikecyklister. Vissa backar kräver den allra lägsta växeln + bra form att nå upp till toppen. I andra som Rosstrappen Downhill kan man sätta fast cykeln på stolsliften upp och snabbt köra den 2 km långa vägen ner över klippsidans 250 meters fall från Rosstrappens klipputsprång. 

Harz 2 000 km markerade mountainbikerutter och spår för er genom det vackra landskapet. Välj mellan 74 rutter med olika längd (20–90 km), svårighetsgrader och höjd från 300 upp till 1 670 meter. Det finns också lättare cykelturer i Harz, som den 350 km långa cykelvägen Harzrundweg, som kan cyklas i kortare etapper.

Många av Harz hotell har relaxavdelningar, där dina muskler, senor och ömma punkter kan koppla av i spa, pool och bastu efter strapatserna i bergen. God mat och dryck saknas inte heller i norra Europas bästa mountainbikeområde.

Praktisk information

Terrängen runt S:t Andreasberg är som gjord för mountainbike med 5 rutter in i nationalparken, som beskrivs tillsammans med 69 andra rutter i resten av Harz-bergen i kartuppsättningen der Harz für Mountainbikeführer.

Economy

Från SEK 329:-
Book nu
*En Economy-biljett för en bil (max 6 meter) med upp till nio passagerare och obegränsat bagage. Biljetten måste bokas senast 14 dagar före avresa och kan endast bokas på nätet. Du måste vara SMILE-medlem. Om du inte redan är medlem kan du bli det gratis samtidigt som du bokar din biljett. Det finns ett begränsat antal platser och avgångar.

Smaka på Berlins Michelinstjärnor

Smaka på en stjärna eller två och få en överjordisk gastronomisk upplevelse. Berlin har 20 restauranger med totalt 26 Michelinstjärnor (Hamburg 15 stjärnor, Köpenhamn 20). 
1-stjärniga Bandol sur Mer serverar en 5-rättersmeny med passande viner för 129 €, medan du på 2-stjärniga Fischers Fritz får betala 150 € för 5 rätter. Vin tillkommer. I allmänhet är prisnivån på Berlins Michelinbelönade restauranger något lägre än i Danmark. Boka bord i god tid.

Om de stjärnspäckade restaurangerna är fullbokade är det aldrig långt till ett bra matställe bland miljonstadens 4 630 övriga restauranger. Besök till exempel Prater Garten i Prenzlauer Berg, Berlins äldsta Biergarten, känd bland annat för sin wienerschnitzel. Zur Haxe är stället att äta grillad fläsklägg på bayerskt vis. 

Fortsätt med en rundtur bland några av huvudstadens cirka 900 värdshus och tavernor. Kvarteret runt Hackesche Markt är en bra utgångspunkt. Oranienburger Strasse passar också för en kneipe-lauf – en tysk version av pub-crawl. Avsluta på klubbar och dansställen.

Strandbar 

Oktoberfest i norra Tyskland

Skummande öl i literkrus. Allsång och dans på bord och bänkar. Det behöver du inte resa hela vägen till München för. Här finns 5 alternativ till Oktoberfest i München, där du kan lufta dina lederhosen och sjunga med i tyska schlagersånger. De största fördelarna är att det är lättare att få plats vid långborden, och att du kan ta bilen dit och få med dig god, tysk öl hem för en efterfest.

Berlin sätter de stora Paulaner-ölkrusen i gungning från 23 september till 16 oktober under  Berliner Oktoberfest. Flera andra platser i staden har också partytält och oktoberfeststämning, till exempel vid Alexanderplatz.

Hamburg har minst 10 ställen där man håller oktoberfest (från mitten av september och en dryg månad framåt). Hamburger Oktoberfest og Hamburger City Wiesn. Varaktighet och öppettider ändras från fest till fest.

Lübeck är mer överskådlig med sin egen hansastad-charm, men i tältet spelas levande musik från Bayern, och öl och bayerska rätter serveras av dirndl-klädda kvinnor. Lübecker Oktoberfest.

Rostock firar för fjärde året i rad Rostocker Oktoberfest under 3 dagar i oktober 2017. Även om festen är ny i hamnstaden som Scandlines seglar till från Gedser, så hålls den enligt bayerska traditioner.

Även Hannover – staden som är känd för sina mässor – har en Oktoberfest Hannover. På festplatsen finns två stora partytält med olika underhållning och mycket annat du kan roa dig med.

Dra till Reeperbahn och upplev Hamburgs nattliv

Nattklubbar, barer, restauranger, krogar och diskotek ligger tätt i Hamburgs hamnstadsdel S:t Pauli, vars mest kända gata är Reeperbahn. Området var en gång ökänt för sina bordeller, tatuerare, porrbutiker och sexshower, men idag handlar det mer om musik och nattliv. Reeperbahn Festival samlar varje år i september många lovande band och trogna fans i tusental. 

Reeperbahn

The Beatles spelade i den nu nedlagda Star Club på Grosse Freiheit 39. Idag kallas platsen Beatles Platz, där Grosse Freiheit mynnar ut i Reeperbahn. Och fortfarande spelas det utefter gatan, bland annat i  Grosse Freiheit 36 med Kaiserkeller och Galeria 36. I andra änden av nöjesområdet Reeperbahn ligger East, Simon von Utrecht Str. 31, där du möter unga hamburgare med en förkärlek för musik, loungeatmosfär, drinkar och mjuka möbler och textilier. Ett av många exempel på den förändring som stadsdelen genomgår, från prostitution till trendigt nattliv.

Grosse Freiheit 39 

En perfekt plats för en sängfösare är hos Ernas efterträdare i Zum Silbersack (öppet till 04 och på lördagar till 06) på Silbersackstrasse 9. Krogen öppnades av Erna Thomsen på 1950-talet och är nästan oförändrad, både när det gäller musiken i jukeboxen, gardinerna, de enkla borden och bänkarna, den kalla toaletten och så vidare. Därför har stället blivit kult. 

Orkar ni mer? Avsluta nattens utsvävningar på Fischmarkt till levande musik i Fischauktionshalle, som öppnar kl. 05.30 under april till september och kl. 06.00 resten av året och håll igång till 12:00 varenda söndag.

Economy

Från SEK 329:-
Book nu
*En Economy-biljett för en bil (max 6 meter) med upp till nio passagerare och obegränsat bagage. Biljetten måste bokas senast 14 dagar före avresa och kan endast bokas på nätet. Du måste vara SMILE-medlem. Om du inte redan är medlem kan du bli det gratis samtidigt som du bokar din biljett. Det finns ett begränsat antal platser och avgångar.

Autostadt: Provkör, se drömbilar och ät gott

I VW:s Autostadt i Wolfsburg kan du köra offroad i en fyrhjulsdriven VW Amarok, Touareg eller Tiguan och under 45 minuter testa din förmåga över en vattengrav, nedför trappor och i 60 % lutningar. Du kan även provköra nya VW e-Up i en el- eller hybridversion. Turerna kan bokas online.

I en rad fantastiska paviljonger visar Porsche, Lamborghini, Audi, VW, Skoda och Seat upp sina modeller, medan de stora bilmuseet Zeithaus, visar 125 års bilhistoria. Njut av att återse de gamla bilmärkena. Se dina drömbilar och följ hur design, teknik och modets växlingar har utvecklats och förändrat våra fyrhjuliga transportmedel och vår livsstil.

För bilentusiaster finns det upplevelser för minst en hel dag i Autostadt, där det naturligtvis finns flera bra restauranger och kaféer. Restaurant Aqua på hotell Ritz-Carlton är med sina tre Michelinstjärnor bland de bästa i världen. 

Bilstadens upplevelsecenter har årligen 2,5 miljoner besökare och har inte drabbats av de skador som koncernen har åsamkat sig i det så kallade Dieselgate.
Kombinera om möjligt besöket med en avstickare till närliggande Wolfenbüttel där Jägermeister tillverkas. Guidad tur och provsmakning på fabriken.

Med skägg och blå glasögon i Berlin

Steg in i spionernas värld i det nya Spy Museum Berlin. Under kalla kriget var Öst- och Västberlin spionernas huvudstad. Här övervakade, avlyssnade och skuggade de varandra. Se de hemliga agenternas avancerade utrustning, som är värdiga en James Bondfilm: Dolda minikameror, paraplyer som bedövar, förgiftade nålar som sticker ut ur skosulor, en ursprunglig Enigma-maskin, mikrofilm gömd i kulspetspennor och mycket mer.
Utforska spionagets historia från antiken till Wikileaks, som bland annat berättas på 200 interaktiva skärmar.

Stasi – det östtyska ministeriet för statens säkerhet – har också anlänt till museet. Den statliga underrättelseenheten grundades 1950 efter den sovjetiska modellen (KGB) och 
hade som slogan: ”Kamrater! Vi vill veta allt”. Och det såg de 180 000 hemliga östtyska informatörerna till genom att spionera på sina landsmän. De rapporterade till de över 90 000 Stasianställda, som tjänsten hade vuxit till i mitten av 80-talet. 

Stasimuseet ligger i Stasis högkvarter i Berlin, där 7 000 anställda samordnade insatserna. Ledningens möblerade kontor och mötesrum ingår i utställningen från DDR-tiden till murens (och Stasis) fall. Många exempel på övervakning och avlyssning av oliktänkande och gripande berättelser om Stasis metoder.

Praktisk information

Spy Museum, Leipziger Platz 9, öppet varje dag kl. 10–20. 
Stasi-museum, Ruschestrasse 103, Haus 1, öppet lör–sön kl. 11–18, övriga dagar 10–18.

Upplev en Bundesliga-smäll Berlin och Hamburg

Tyskarna älskar fotboll, så varför inte uppleva Bundesliga tillsammans med dem på Olympiastadion i Berlin som har plats för 75 000 åskådare. Här drabbar Hertha Berlin samman med andra storklubbar. Det olympiska stadion från 1936 är en upplevelse i sig.
Olympiastadion har 300 000 gäster på rundvisning varje år. Men betydligt fler kommer för att se fotboll. Biljetterna kostar mellan 15 och 81 €.

Olympiastadion Visit Berlin

HSV har hemmaplan på Volksparkstadion (med plats för 57 000 åskådare) i Hamburg. Under lokala uppgörelser mot Werder Bremen är det fullt hus och stämningen är i topp. Volksparkstadion ligger 7 km från Hamburgs centrum mot NV. Från A7-avfarten Hamburg–Volkspark på autobahn är det bara 1 km. Biljetterna koster fra 16 € (ståpladser) til 94 €.

Boka hotell och biljetter via TravelSense till Borussia Dortmund, Hamburger SV och Bayern München.

Köp öl och sprit i BorderShop

Du hittar BorderShoppen vid färjeläget i både Puttgarden och Rostock. Här kan du spara pengar och kickstarta grabbresan genom att köpa öl, sprit och dina favoritsnacks till resan billigare.  Hyllorna är fulla av kända märkesvaror, unika kvalitetsprodukter och 1 000 olika viner. Här hittar du faktiskt norra Europas största whiskysortiment och du kan även smaka på nästan allt innan du köper.

BorderShop

BorderShop Puttgarden är en attraktion i sig själv. Här kan du uppleva världens största BorderShop, som ligger inuti en pensionerad Scandlines-färja. I butiken kan du gå på upptäcktsfärd på hela fyra däck med kvalitetsvaror till låga priser. Parkeringen är gratis, du betalar ingen pant på flaskor och servicen är på danska.

Whiskyafdelingen i BorderShop 

Ombord på Scandlines färjor finns Onboardshoppen, hdär du kan använda överfarten till att köpa med dig presenter hem, nästan till taxfree-priser. Om du vill skämma bort din fru eller flickvän med en ny parfym, barnen med några nya leksaker och dig själv med en god flaska rom eller Amarone, har du chansen här. 

På färjorna finns det också möjlighet att njuta av en måltid och få förnyad energi till resan. Särskilt all inclusive-buffén på båda färjeavgångarna kan rekommenderas. I restaurangen kan du luta dig tillbaka och dricka ditt morgonkaffe medan du njuter av en vacker utsikt över havet.

Praktisk information

BorderShop Puttgarden, Neuer Skandinavienkai, 23769 Puttgarden. Butiken är öppen alla dagar i veckan.

BorderShop Rostock, Zum Südtor 5, 18147 Rostock och har öppet alla dagar i veckan

Economy

Från SEK 329:-
Book nu
*En Economy-biljett för en bil (max 6 meter) med upp till nio passagerare och obegränsat bagage. Biljetten måste bokas senast 14 dagar före avresa och kan endast bokas på nätet. Du måste vara SMILE-medlem. Om du inte redan är medlem kan du bli det gratis samtidigt som du bokar din biljett. Det finns ett begränsat antal platser och avgångar.