Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Bra att veta för dig som tar bilen genom Tyskland

Efter Route 66 i USA är Tysklands Autobahn troligen världens mest kända motorväg. Innan ni sätter er i bilen och susar söderut är det några saker som kan vara bra att ha med i bagaget. 

Oavsett om ni tar färjan Rödby-Puttgarden för att köra på A1:an sydväst eller om turen går via Gedser-Rostock och A7:an i österled blir resan mycket trevligare och mer omväxlande med ett par lämpliga stopp och avstickare från motorvägarna. 

 

Nix, det är inte fri fart överallt

Bil med cykler bagpå på vej på bilferie

Många tror att det är fullt blås längs med hela Autobahn. Det är det inte. På många sträckor är den rekommenderade farten 130 km/timmen. Håll koll på hastighetsgränsen. Vit skylt med tre korsade svarta streck visar att det är okej att trampa pelle i botten. Men glöm aldrig att köra säkert och att fri fart alltid betyder stort ansvar. 

Motormännen har samlat det mesta av det bästa som är bra att känna till om vilka regler som gäller för den som färdas med bil genom Tyskland. 

www.msverige.se/resa-med-bil/tyskland/

Rastplats på tyska

Mor og to børn i bil

En rastplats är aldrig enbart en paus. Se det som en välkommen anledning att pusta ut, fylla på med energi, låta barnen springa av sig samtidigt som du själv kan sträcka på benen.

Längs med Autobahn förekommer en handfull olika rastplatsalternativ. 

Rastplatz är den enklaste varianten vilket betyder picknickbord och toalett. 

Rasthof, autohof eller raststätte är benämningen på större rastplatser med toalett, restauranger, bensinstation, butik samt i många fall även boende och lekplatser för små rastlösa energiknippen.    
 

Teutoburgerskogen

Tecklenburg

Den som väljer den snabbaste vägen till kontinenten har ingen anledning att stressa. Unna er att uppleva saker längs vägen och gör en och annan avstickare från Autobahn.

39 mil söder om Puttgarden, endast en kilometer från motorvägen A1 hittar ni underbara Tecklenburg. Staden är omgiven av grönskande skogar med ett gammalt centrum fullt av charmiga korsvirkeshus, caféer, mysiga gränder och historiska omgivningar. Oavsett om ni bara vill ta en paus eller planerar att stanna över natten är Tecklenburg en given destination. 

Vinnande vin i Sommerhausen

Børn løber på vinmark i Sommerhausen

I norra Bayern, drygt en mil söder om Würzburg och några minuter från motorvägarna A7 och A3, hittar ni Sommerhausen. Staden har omkring 2000 invånare och är omgiven av vingårdar och en välbevarad stadsmur med rötter hela vägen tillbaka till medeltiden.

Sommerhausen är känt för sina frankenviner och sista helgen i juni och juli arrangeras staden vinfestival på gator och torg. 6,5 timmar från Puttgarden och 7 timmar från Rostock gör staden till ett lämpligt stopp för natten. 

Prisa söndagarna

Solnedgang over motorvej

Tyskar tar vilodagen lite mer seriöst än oss svenskar. Det ska vi vara glada för. På söndagar är det nämligen förbjudet för lastbilar att köra på motorvägarna vilket innebär mycket mindre trafik. Succé!

Cash is king

Många svenskar har ersatt sedlar och mynt med kontokort och swish. Men i utlandet, speciellt längs med de tyska motorvägarna, är det kontantfria samhället fortfarande en utopi. Så fyll på med euro innan ni korsar Öresundsbron söderut.

Bocka av checklistan

Att helt förlita sig på digital teknik och tillgång till internet utomlands är alltid lite vanskligt. Speciellt vid tillfällen då oturen är framme och du lyckas tappa mobilen i poolen eller får väskan med pass, mobil, plånbok och allt annat världsnödvändigt stulet.

Bila i Europa har satt samman en bra utskriftsbar checklista där ni själva kan lägga in spärrnummer till kontokort, planerade boende och viktiga länkar ifall olyckan skulle vara framme.

www.bilaieuropa.se/checklista.pdf