Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Upptäck Tyskland med någon du tycker om

Om ni drömmer om frihet, avkoppling och möjligheten att själva bestämma vart turen ska gå är en roadtrip ner genom Tyskland ett bra förslag på en perfekt semester.

Slipp stressen och ta saker och ting i ert eget tempo. Sätt er tillrätta och upplev allt från storstäder och vinprovning till vacker natur när resan går genom det tyska sommarlandskapet till ljudet av er favoritspellista.

Frankfurt am Main

Den tyska metropolen

Skyskrapere i Frankfurt

Starta er roadtrip med en tur till Frankfurt. Här möter vackra gröna och historiska områden storstadens pulserande liv och det finns därför något för alla.

 

I den gamla delen av staden står korsvirkeshusen tätt med lokala restauranger och traditionell tysk mat. Här kan ni dricka äppelvin och minnas en svunnen tid i de stämningsfulla smala gatorna medan ni planerar en sightseeingtur med den färgstarka spårvagnen Ebbelwei-Express som tar er runt Frankfurts gator.

 

Om ni föredrar gröna oaser och vacker natur är ni lyckligtvis fortfarande på rätt plats, för Frankfurt har lite av allt. Besök stadens botaniska trädgård Palmengarten och upptäck blommor och växter från hela världen. Trädgården är mer än 100 år gammal, och ni kan både hyra båt och uppleva musikaler och teaterföreställningar när mörkret faller. 

 

Siesmayerstrasse 61, Frankfurt am Main

Zell am Mosel

Skål för semestern

Vinsmagning i Mosel i Tyskland

När det är dags att resa vidare kan ni med fördel svänga förbi staden Zell som ligger i Tysklands äldsta vindistrikt Mosel. Här ligger vingårdarna på branta sluttningar ner mot floden Mosel så långt ögat når. 

Vem vill inte ha ett glas svalt vitt vin en varm sommardag? I Zell kan ni dricka ett världsberömt sådant. Nämligen det världsberömda rieslingvinet Zeller Schwarze Katz som kommer från just det här området. Och se upp för de svarta katterna i staden. Det finns bland annat en skulptur av en svart katt på en vintunna på ett av stadens många torg. 

Generellt är Zell en bra plats att vara på om man gillar vin och långa sommardagar, och under sommaren kan man delta i en mängd vinprovningar och -festivaler och njuta av en riktigt härlig semesterkänsla. 

Få en översikt över de många vinarrangemangen här.

Feldberg

Upp, upp, upp!

Feldberg

Efter några dagar med vin och gott sällskap kanske det är dags för nästa etapp. Vi föreslår en riktig höjdartur upp till Tysklands högsta berg utanför alperna, Feldberg. 

Med sina 1 493 meter är berget en skidort på vintern och på sommaren kan man nå toppen efter en dags vandring. Under turen har ni panoramautsikt över området Schwarzwald, och ni kommer att stöta på fjällsjöar och vattenfall på vägen. 

Se en översikt över de olika rutterna här.

München

Från surkål till surf

München

Med ömma lår och några rejäla kilometer i benen är det nu dags att fortsätta resan. Sätt på er bästa spellista och sätt kursen mot München. München är huvudstaden i Bayern och Tysklands tredje största stad med knappt 1,5 miljoner invånare. Här finns plats för allt från konst och kultur till kall öl och surf på floden i engelska trädgården. 

Om ni drömmer om en middag för två med läckra sydtyska specialiteter är den gamla staden ett bra ställe att börja på. Här består menyn av potatis, kött och surkål, serverat med en kall öl och en pretzel att dela på. Om ni däremot tycker mer om det moderna tyska köket är stadens bryggeripubar kanske något för er. Det finns gott om dem, så det är bara att börja i ena änden. 

München bjuder också på kultur och historia och med Marienplatz och det nya rådhuset blir det ett vackert nöje. Här tronar den gotiska byggnaden med klockspel och spira i hjärtat av staden. Det går att klättra upp i tornet och njuta av utsikten över staden och ett par gånger om dagen spelar klockspelet faktiskt en liten melodi. Se när här.

Königssee

Ett lugnt och klart stopp på vägen

Königssee

I närheten av den österrikiska gränsen ligger den vackra sjön Königssee. Med ett djup på upp till 189 meter är sjön mycket unik och det sägs att vattnet är så klart att det går att dricka. 

Ta en tur med en av de många ljudlösa elbåtarna som tar er över det mörka vattnet och njut av tystnaden och den vackra utsikten. Ni kan till exempel åka hela vägen till den sydligaste änden av sjön och besöka Tysklands högsta vattenfall, Röthbachfall, som har ett fall på hela 470 meter och är ytterligare en imponerande naturupplevelse. 

Besök Königssee och hitta rätt avgång här.

Berchtesgaden

Upplev det vita guldet

Berchtesgaden

Inte långt från Königssee ligger staden Berchtesgaden som verkligen är värd ett besök om man är intresserad av både natur och historia. Den lilla staden ligger nämligen i det område där Hitlers bergsresidens Berghof var beläget.

Idag finns det inga spår av huset som blev bombat och senare brann ner, men inte långt därifrån ligger Örnnästet, en 50-årspresent till Hitler. Här kan ni ta en buss och besöka resterna och samtidigt njuta av den unika utsikten som vid klart väder låter dig se upp till 200 km. 

Örnnästet är endast öppet för besök från mitten av maj till slutet av oktober. Buss t/r inklusive hiss och inträde kostar ca 16 EUR. 

Om ni föredrar action och natur har Berchtesgaden något mycket speciellt att bjuda på som ni inte får missa. Nämligen saltgruvorna. Berchtesgaden har länge varit känt för sina saltavlagringar och därför kan man i dag besöka de underjordiska gångarna och sjöarna, gå i gruvarbetarnas fotspår och få en skymt av det ”vita guldet”. Turerna är guidade och ger massor av spännande information om de gamla gruvornas historia. Boka en tur här.

Från Füssen till Würzburg

En romantisk avslutning

Romantisk tur tæt på Würzburg

Varför inte avsluta en romantisk bilsemester med en tur på The Romantic Road? Det är 350 km mellan Füssen och Würzburg, och på vägen kan ni uppleva små, romantiska byar, lokala matställen och sagoslott i det unika landskapet. Allt detta medan ni njuter av resan från bilen med snacks och härligt prat. 

Var ni vill stanna på vägen väljer ni själva, men det finns massor av inspiration att hämta här.