Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Bila till Tyskland

Rullar livet på i samma hjulspår? Ta bilen på semestern och styr mot nya spontana äventyr i Leipzig! 

En roadtrip ger dig frihet att stanna till när du vill och lätta på gasen när du känner för det och uppleva något nytt. Det kan dock vara smart att staka ut någon sorts kurs för att undvika att gå helt på autopilot.

Hugg in på den här inspirationsresan nästa gång du bilar ner till Tyskland och upplev en rad äventyr med Leipzig som slutdestination.

Schwerin

Stora slott och vackra sjöar i Schwerin

Schwerin slot

Bara en timmes körväg från Rostock hittar du äventyrsstaden Schwerin som är huvudstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. 

Den gamla handelsstaden sprakar av medeltidsmagi och är idag internationellt känd för sitt enorma utbud av kultur och arrangemang året runt.

Stadens landmärke är det förtrollande Schwerin Schloss – ett av Tysklands många slott – som omges av sjöarna Schweriner See och Burgsee.

Den berömda borgen är utsmyckad med torn, kupoler och dekorationer i överflöd. Det sägs att slottet hemsöks av en liten godhjärtad husalf som heter ”Petermännchen”. 

Den vackra barockslottsträdgården är naturligtvis också värt ett besök. Dessutom bjuder Schwerin på museum och historiska byggnader samt barer, äkta tyska knepier-pubar och säsongsanknutna festivaler och julmarknader. Det är också upplagt för en tur längs sjöarna eller en shopping-runda i stadens inre delar. 

Ta reda på exakt vad som sker, när du ska åka och glöm inte att ta med kameran. 

Lennéstraße 1, 19053 Schwerin

Instagram-användarnas bilder från #schwerin

Potsdam

Preussisk kungastad och Tysklands Hollywood

Filmstudiet Babelsberg i Potsdam

Spara Berlin till en annan gång och kör istället 25 km söderut för populära Potsdam – en gammal kungastad med parker, slott, museer, en Michelin-restaurang och massor av utgångsmöjligheter. 

Är du filmälskare bör du se till att ta vägen förbi Babelsberg – Potsdams filmpark belägen i stadsdelen med samma namn. Gå på upptäcktsfärd i gamla filmstudior och kulisser medan du lyssnar på historiska berättelser från film- och tv-världen före- och efter krigen. Det var här som både Marlene Dietrich och Zarah Leander fick sina genombrott.  

Babelsberg är aktiv som filmstudio än i dag. Det är möjligt att få en inblick i vad som föregår bakom kameran med rekvisita, tagningar, kostymer, filmtricks och mycket mer. 

Efter en dag fullmatad av filmhistoria har aptiten säkerligen kommit smygande. Tyskland är känt för bra matupplevelser till rimliga priser.

Besök Potsdams Michelin-restaurang Friedrich Wilhelm som hör till hotellet Bayrisches Haus. Här möter du stor kokkonst i romantisk miljö i skogarna utanför Potsdam. En unik chans till en matupplevelse utöver det vanliga. 

Välkommen och trevlig resa!

Großbeerenstraße 200, 14482 Potsdam-Babelsberg
www.filmpark-babelsberg.de

Leipzig

Kultur och legendarisk konst

Gågade i Leipzig

Det tar inte mer än två timmar att köra mellan Potsdam och Leipzig. Det är inte ”Nya Berlin” (eller det beror kanske på vem du frågar), men en uppenbar destination för den som önskar ett alternativ till det förutsägbara. 

Staden har blommat upp de senaste åren och fångar allt fler turisters nyfikenhet. Leipzig innehåller både spännande historia och kultur samt en fantastisk möjlighet att uppleva mycket konst både inom etablerade ramar och i nya experimentella stadsområden.

I Leipzig ligger Tysklands näst äldsta universitet, och staden präglas också av en ung, kreativ och entreprenörsmiljö.

En av de anmärkningsvärda konstattraktionerna är Spinnerei: ett gammalt bomullsbruk, som blev kärnpunkten för konstnärer och kreativa själar på 90-talet. Idag rymmer lokalerna flera gallerier, designerbutiker, utställningar samt restauranger och butiker. En träffande symbol för Leipzig med sin industrihistoria och framtid som kreativ och konstnärlig samlingspunkt. Dessutom är Leipzig en billig stad att äta, dricka och vara i. 

Tips: Om du har överskottsenergi inför hemresan kan du alltid sno åt dig en extradag eller två i Berlin.

Gute Travel!

Verwaltungsgesellschaft mbH, Spinnereistraße 7, 04179 Leipzig
www.spinnerei.de