Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Upplev Tysklands vackra natur på cykel

Det är inte ens en fråga – Harz natur är som skapt för mountainbikeresor! Vinka farväl till platta landskap och fält i backspegeln, spänn fast cykeln och styr bilen mot äventyr genom kuperad terräng och vacker skog. 

Läs vidare för tips till din mountainbikeresa i Tysklands vackra Harz.

Nordeuropas största mountainbikeområde

Mand på mountainbike i skoven
Erfarna MTB:are är välbekanta med Harz – området är nämligen Tysklands bästa för en svängom med cykeln. Här finner du över 2000 km märkta spår av olika svårighetsgrad. Gemensamt för samtliga är dock att de ger dig ett unikt perspektiv på Harz vackra natur. För att inte nämna svett i pannan och blodad tand!

Rutterna är markerade med blått, rött och lila efter hur utmanande de är. Lila är för cyklister med många kilometer i benen, då höjdmätaren på dessa rutter kan vara över 1000 m. Harz rymmer även några spännande bikeparks, så som Thale, Braunlage, Hahnenklee och Schulenberg.

Här går det till lite som på skidresan. Du tar liften upp på berget med cykeln i högsta hugg för att sedan susa ned för någon banorna. Det finns massor av möjligheter att uppleva Harz skogar i eget tempo – oavsett vilken typ av mountainbikeåkare du är.

Paradis för mountainbikeåkare

MTB-cykelryttere cykler op ad stejl bakke i Harzen
Utöver det faktum att naturen är det perfekta underlaget för en semester på två hjul, så är Tysklands Harz välutrustat för MTB:are. I de flesta större städerna kan du hyra mountainbikes, köpa riktig utrustning och ta en sväng förbi verkstaden när cykeln behöver lite extra värme och kärlek.

Många hotell, pensionat och lägenheter är vana vid cyklister och deras grejer – och några kan även vara till stor hjälp när du planerar din tur.
Instagram-användarnas bilder från #harzen