Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min

Berlin, Barlin, Bierlin. Staden kryllar av välbesökta barer med skummande öl och ett livligt nattliv. Så vad ska man egentligen gå efter när man vill ha något gott att dricka?

Vi har valt ut fem trevliga, historiska och hemliga barer i Berlin som utgör den perfekta inramningen för drinkar före middagen, eftermiddagsöl en lugn fredag eller för dig som vill stanna ute lite längre.

Och oavsett vilken typ av resa du är på är Berlins stadsliv en fantastisk upplevelse att utforska – men kom ihåg kontanter eftersom man på många ställen inte tar emot kort överhuvudtaget.

BRLO Brwhouse

Öl från fatet direkt ner i glaset

BRLO Brwhouse bar i Berlin

I det före detta industriområdet mitt i Berlin mellan järnvägsbroar och gamla containrar ligger en grön oas. I Park am Gleisdreieck i Schöneburg möts dåtid och nutid i en vacker förening.

Tanken går igen i bryggeriet och ölbaren BRLO Brwhouse som ligger i hjärtat av parken. Här möter ett modernt bryggeri traditionell, lokal ölkultur.

Skummande Helles, gyllene Pale Ale, Porter, tysk IPA och skummande Berliner Weisse – alla bryggda på plats, i små portioner, hälls direkt ner i glaset vid servering. Och utöver de klassiska ölsorterna experimenterar bryggeriet också med säsongsbetonade varianter, så det är aldrig tråkigt att besöka BRLO Brwhouse.

Innan du slår dig ner i baren eller utomhus och njuter av utsikten över parken, läppjar på en lokal öl och tar för dig av den utsökta maten från restaurangen, kan du till och med få en guidad tur bland bryggeriets mullrande kittlar och komplexa rörsystem. En bra dag för alla ölentusiaster – och vänner. 

Kom ihåg att boka tid för en visning.

Schöneberger Straße 16, 10963 Berlin, Schöneburg
www.brlo.de

 

Madame Claude

En onormal bar för helt normala människor

Ølhaner bliver tappet

Madame Claude i Kreuzberg är allt du kan förvänta dig av en mysig krog i en storstad – små lokaler, lokala gäster, gästvänlig personal och rökning tillåten inomhus. Den är välkänd och ändå är världen väldigt upp och ner här.

Det är inte bara de billiga priserna i baren och det stora urvalet som gör dig yr. För Madame Claude är en upside-down-bar där stolar och bord hänger från taket och discokulan glittrar från golvet – eller är det tvärtom?

Det finns underhållning för alla, och varje kväll finns det något nytt och spännande på programmet. Allt från experimentell måndag, musikquiz på onsdagar och open mic-söndag.

Det härliga programmet, de bra priserna i baren och originalinredningen gör Madame Claude väl värt ett besök en kväll när du är på festhumör.

Förresten så är Madame Claude byggt i en gammal bordell i Berlin, och hela byggnaden utstrålar historiens vingslag.

Lübbener Straße 19, 10997 Berlin, Kreuzberg
www.madameclaude.de

Monkey Bar

Drinkar med utsikt över apornas trädkronor

Bartender laver cocktail

På tionde våningen i ett av Berlins hotell ligger Monkey Bar med panoramautsikt över hela staden. Gedächtnis-Kirche reser sig från Kurfürstendamm på ena sidan och Tiergarten och Berlins
populära zoo, som också är väl värt ett besök, sträcker ut sig på andra sidan.

Barens moderna inredning påminner om storstadens pulserande liv medan den gröna utsikten och höjden gör att man känner sig som i en oas. Här kan du njuta av en drink i solnedgången i solens sista strålar, bra musik från kvällens DJ och en drinkmeny som bjuder på allt från kreativa signaturcocktailar till öl och vin.

Trots det höga läget är det ändå högt i tak och atmosfären är avslappnad. Det är därför baren är så välbesökt av både lokalbefolkningen och turister.

Du kan inte boka bord, så för att få den perfekta platsen för att avsluta en varm dag på takterrassen eller en klar vinterdag framför de stora panoramafönstren med direkt utsikt över aphuset där aporna gör busstreck precis nedanför behöver du komma i god tid eller ha tålamod. Men det gör inget, för här njuter du av både drinkar och en härlig utsikt, och det är lätt att fördriva en apskön kväll här.

Budapester Straße 40, 10787 Berlin, Tiergarten
www.monkeybarberlin.de

Bar Tausend

Svårt att hitta – värd ett besök

Cocktail i martiniglas

Under järnvägen vid stationen Friedrichstrasse gömmer sig en hemlighet. I den mörka tunneln med graffiti på de smutsiga tegelväggarna och vissna löv i hörnen är det lätt att gå förbi den fula metalldörren. Om man nu skulle råka gå förbi här ovetande om vad som uppenbarar sig på den andra sidan.

Bar Tausend. En av Berlins exklusiva cocktailbarer. Här minglar kändisar med de smarta, de stilmedvetna och de som bara är sugna på en riktigt god drink. Inredningen är inspirerad av det sprudlande 1920-talet, och precis som Great Gatsby bjuder Bar Tausend på en festlig upplevelse.

Ja, du måste betala inträde och ja, du kan bli avvisad i dörren. Men låt det inte avskräcka dig! I baren väntar nämligen en prisbelönt dryckesmeny, härlig musik av populära DJ:s, och längst in ytterligare en hemlighet – en tapasrestaurang med utsökt mat.

Och när du sitter där omgiven av lyx med din Pink Mojito i ett högt, smalt glas blir du fortfarande påmind om det vanliga livet utanför när tåget dundrar förbi strax ovanför det spegelblanka taket och får hela baren att skaka, som de drinkar bartendern håller på att mixa: en Martini – shaken not stirred.

Schifferbauerdamm 11, 10117 Berlin, Mitte
www.tausendberlin.com

Clärchens Ballhaus

Festa och dansa som under efterkrigstiden

Tre venner sidder på bar og skåler med ølglas

Clärchens Ballhaus är så mycket Berlin det bara kan bli. Platsen har överlevt nazisterna, andra världskriget och DDR, och nu finns det endast spår av svunna tider på de vittrande väggarna som omger Clärchens Ballhaus mysiga Biergarten. Så om de historiska sevärdheterna i Berlin lockar är detta ett nödvändigt stopp på resan.

Här finns långbord, ljusslingor mellan de gröna träden och en god äkta stämning. Inne i lokalen ligger danssalen med indansade golv och musik som förflyttar dig tillbaka till 30- och 40-talets festliga Berlin. Uppför de knarrande trapporna ligger spegelsalen som bevarades under andra världskriget och utgör en historisk inramning för livemusik, opera och andra föreställningar. 

Och när du känner för en svängom kan du delta i några av barens många dansarrangemang, t.ex. salsa, tango, swing eller disco.

Clärchens Ballhaus är ett kulturcentrum, en institution som utstrålar så mycket Berlin att även Berlinarna älskar att komma hit för att ta en billig kall öl eller en av de mer sprudlande drinkarna och njuta av den avkopplande atmosfären. Du kan också köpa enkla rätter i restaurangen, så det finns något för alla smaker och många skäl att titta förbi eller ta sig en omväg förbi den gamla byggnaden.

Auguststraße 24/25, 10117 Berlin, Mitte
www.claerchensball.haus.com

Gå till baren med gott samvete

Tyskland har andra coronarestriktioner än Sverige.

I Tyskland varierar restriktionerna från distrikt till distrikt, från ort till ort och till och med från Bezirke till Bezirke. Stadsdelarna i Berlin kan till exempel ha olika restriktioner beroende på hur höga smittotalen är. Du måste därför uppdatera dig om de senaste resereglerna innan du åker till Berlin och besöker stadens olika barer. 

Du kan läsa mer om de gällande restriktionerna på webbplatsen för The Berlin Senate Department for Health som noga övervakar situationen i Berlins olika stadsdelar.

Eller på utrikesdepartementets webbplats som täcker hela Tyskland och lokalområdena, och även ger vägledning om vilka regler som gäller när du kommer tillbaka till Danmark igen efter en bra och säker resa.