Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min

Storstadslivet har sin charm. Men även den största urbanist kan behöva ta en paus från stim och myller ibland.

I utkanten av eller ett par timmar utanför Berlin finns mängder av lummiga grönskande utflyktsmål. Perfekt för den som tagit bilen till Tyskland på höstlovet med barnen, vill hämta andan eller bara njuta av de fantastiska omgivningarna.

Om inte naturen lockar är det lätt att återuppleva historien från kalla krigets dagar och det gamla kommunistiska Östtyskland.

Biter höstvindarna för hårt i kinderna rekommenderar vi ett besök på varmare breddgrader och Tropical Islands som garanterat är fritt från regn och rusk.

Promenera bakåt i tiden bland trädtopparna

Vem drömde inte om att klättra högt upp bland trädkronorna som liten? En bit utanför centrala Berlin finns möjlighet att göra just det.

Mitt bland trädtopparna, 23 meter över Beelitz gamla övergivna sanatorium, slingrar nämligen en 300 meter lång gångbro!

Ruinerna från sanatorie-byggnaderna är sedan länge övervuxna och idag har natur, arkitektur och historia förenats i en perfekt symbios.

Den som inte är höjdrädd kan klättra upp i det 36 meter höga utsiktstornet för en imponerande panoramautsikt över det mäktiga landskapet omkring.

www.baumundzeit.de

Djävulskt bra fotomiljö i Kromlau

Sugen på att bräcka alla vänner och bekantas semesterbilder i sociala medier? Då har vi ett tips till er. Ta bilen till Azalea- och Rhododendron-parken i byn Kromlau två timmar utanför Berlin för en ruggigt bra fotomiljö.

Landskapet är perfekt för att strosa runt och kolla in saker som Kromlau Slott. Men den verkliga magneten för naturfototokiga turister i området är Rakotzbrücke, djävulsbron. Tusentals vallfärdar till området varje år för att få en skymt av den mäktiga 1800-talsbron som formar en närmast perfekt cirkelformation med naturen som omger den. Även på hösten.

Vi vill vara tydliga med att det under inga omständigheter är tillåtet att bestiga bron.

När ni ändå är i trakterna rekommenderar vi …

Muskauparken i Bad Muskau

Visste du att Polen bara ligger en timme från Berlin? Muskauparken, eller Fürst-Pückler-Park som den heter på tyska, ligger på gränsen mellan Tyskland och Polen utanför staden Bad Muskau.

Den 5,45 kvadratkilometer stora lummiga Parken är en av Centraleuropas mest berömda engelska trädgårdar och perfekt för en picknickutflykt eller stärkande promenader. Sedan 2004 finns parken på UNESCOS världsarvslista.

Skrämmande kommunisthistoria i öst

Gör en biltur till Stasimuseet i Lichtenberg för en inblick i det gamla Östtyskland under kommunist-åren. Det före detta högkvarteret för DDRs säkerhetspolis Stasi lägger grunden för ett besök på ökända fängelset Hohenschönhausen där regimen spärrade in oliktänkare som en del av det statliga förtrycket. Fängelset har guidade turer på engelska tre gånger per dag.

www.stasimuseum.de