Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min

Berlin är en av världens mest välbesökta storstäder, och här kan du upptäcka unika sevärdheter och museer som tar dig tillbaka i tiden på en kulturell och historisk resa.

I staden finns många olika världsberömda kulturinstitutioner som lockar turister från när och fjärran.

Vad får jag inte missa i Berlin?

Det finns många unika museer i Berlin och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja när man besöker storstaden.

Här får du en översikt över de mest populära museerna och utställningarna i Berlin som är viktiga stopp på din Berlinresa oavsett om du besöker den världsberömda metropolen för första gången eller om du har varit i staden tidigare.

Då kan du enkelt planera en spännande resa som kommer att göra dig rik på storslagen kultur, förhistoriska resor och arkitektur i en klass helt för sig själv.

Resmålen är lämpliga för både vuxna och barn, så det finns underhållning på programmet även för de yngsta.

Berlinmuren

Turister ved Berlinmuren

Berlinmuren är ett av de mest ikoniska historiska monumenten och minnesmärkena i Berlin och i hela världen. Muren, som var cirka 43 kilometer lång och 3,6 meter hög, delade det dåvarande Öst- och Västtyskland mellan 1961 och 1989 och uppfördes för att förhindra massinvandring från öst.

Det finns inte mycket kvar av Berlinmuren, men du kan fortfarande uppleva de autentiska resterna av den cirka 1,5 kilometer långa muren som du hittar vid minnesmärket över Berlinmuren på följande adress: Bernauer Strasse 111/119, 13355 Berlin eller på East Side Gallery på följande adress: Muehlenstrasse, 14059 Berlin.

DDR Museum

Udstilling i DDR museum i Berlin

I centrala Berlin, nära floden Spree, ligger DDR-museet där du kan uppleva hur vardagen såg ut för DDR-medborgarna i det forna Östtyskland under socialismen.

Museet är interaktivt, vilket innebär att du kan dra ut både lådor och skåp och titta på tv i ett östtyskt vardagsrum. Du kan också prova den gamla östtyska trabanten i en simulerad bilresa som tar dig med på en resa tillbaka i tiden innan Berlinmurens fall.

Du kan boka biljetter innan du besöker museet eller köpa dina entrébiljetter på museet. Museet är öppet vardagar kl. 9–21 och lördagar kl. 9–22.

Du hittar museet på Box Office Karl-Liebknecht-Str. 1, Berlin 10178.

www.ddr-museum.de

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör DDR Museum, Berlin)

The Story of Berlin

The Story Of Berlin är ett interaktivt museum som ger en färgstark och visuell berättelse om Tysklands historia genom tiderna. Du kan uppleva historien genom autentiska bilder, videor och ljud från Berlins grundande 1237 ända fram till murens fall 1989.

Du kan bland annat höra om pesten, de trettioåriga krigen, den industriella revolutionen, andra världskriget, öst och väst, murens fall och mycket mer. Här kan du också utforska de gamla möblerna och få en bra inblick i Tysklands historia genom tiderna.

På museets nedre våning kan du besöka den atomsäkra källaren, ett av de sexton atomsäkra skyddsrummen i Västberlin. Skyddsrummet byggdes som en säker bunker för 3 600 personer under kalla kriget. Här kan du se både sängar, kök och toaletter som var avsedda för människor på flykt.

Museet är öppet söndag–lördag kl. 10–20 och finns på följande adress: Kurfürstendamm 207–208, 10719 Berlin.

www.story-of-berlin.de

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör The Story of Berlin)

Judiska Museet

Udstilling i Det Jødiske Museum i Berlin

På det Judiska Museet i Berlin kan du uppleva en riktig kulturutställning som berättar judarnas historia och deras kultur som invandrare i Tyskland under mer än 1 000 år. Här kan du se och höra om judiska traditioner förr och nu genom VR-glasögon, konstinstallationer och praktiska stationer.

Byggnaden, som inrymmer olika utställningar och i folkmun är allmänt känd som ”Blitz” (blixten), är uppförd i en sicksackformad design och ritades av den judiske arkitekten Daniel Liebeskind. Byggnaden är i sig en väldigt speciell upplevelse som man utan problem kan ägna lång tid åt att utforska.

Museet är öppet varje dag kl. 10–19 och ligger på följande adress: Lindenstr. 9–14, 10969 Berlin.

www.jmberlin.de

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Jewish Museum Berlin)

Urban Nation Museum

Urban Nation Museum

I Schöneberg ligger street art-museet Urban Nation som har samlat spännande gatukonst i Berlin, t.ex. graffiti, street art och installationer från en rad internationella konstnärer, tillsammans med rekvisita, videor och historia. Det är bred variation på de verk som visas och konstnärerna bidrar till museet med street art, var och en med sina egna tekniker, budskap och konstnärliga uttryck, fördelat över hela två våningar med mycket speciella graffitiverk.

Du kan besöka museet gratis alla dagar i veckan (utom måndagar) kl. 10–18.

www.urban-nation.com

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Urban Nation Berlin)

Checkpoint Charlie Museum

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie-museet (Haus am Checkpoint Charlie) ligger vid den tidigare gränsövergången mellan Öst- och Västberlin, även kallad Checkpoint Charlie. Idag är museet en välkänd turistattraktion som dokumenterar de många flyktförsök som skedde vid gränsen när tyska medborgare försökte fly från öst.

Museet berättar historien om Berlinmuren och de många dramatiska försöken att fly till väst. Du kan också se en bred utställning som visar många av de apparater som användes i flyktförsöken, inklusive dolda bilar, svävare, ballonger och mycket mer.

Museet är öppet varje dag kl. 10–18 och finns på följande adress: Friedrichstraße 43–45, 10969 Berlin.

www.mauermuseum.de

Naturhistoriska Museet

Museum für Naturkunde

Naturhistoriska museet (Museum für Naturkunde) från 1889 bjuder på underhållning, lek och lärande för både vuxna och barn. Det är Tysklands största naturhistoriska museum med många uppstoppade djur, växter och mineraler.

Här kan du uppleva en samling med 30 miljoner artefakter inom zoologi, paleontologi, geologi och mineralogi. Museets permanenta utställning innehåller välbevarade dinosauriefossiler. Vid ingången till museet möts du av ett över 13 meter långt skelett av en Brachiosaurus brancai. Det är ett av de största dinosaurieskeletten i världen och kan lätt ta andan ur vem som helst.

Naturhistoriska museet är öppet tisdag–fredag kl. 9.30–18.30 och på helger och måndagar kl. 10–18. Museet finns på följande adress: Invalidenstr. 43, 10115 Berlin.

www.museumfuernaturkunde.berlin.de

(Bildrättigheterna till bilden ovan och till den översta delen av artikeln tillhör Thomas Rosenthal, Museum für Naturkunde)

Museiön

När du kommer till Berlin får du inte missa museiön (Museumsinsel) som ligger vid floden Spree i centrala Berlin. Det finns fem museer på Museiön som ligger mitt i Berlin vid floden Spree, vilket gör det lätt att ta sig till och från ön med kollektivtrafik från hela Berlin.

Museiön är Berlins äldsta och mest kända museikomplex. Här kan du uppleva antik konst och kultur på Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode Museum och Pergamonmuseum.

Byggnaderna på Museiön bjuder på fantastisk förhistorisk arkitektur, arkeologiska samlingar och konst från 1800-talet. Så om du är en kulturälskare med intresse för kulturupplevelser i världsklass är Museiön väl värd ett besök.

www.smb.museum.de/museumsinsel

Altes Museum

Altes Museum i Berlin

Om du älskar att studera kunglig konst är Altes Museum ett måste i Berlin. Detta klassiska museum är något helt i särklass och tar dig med på en resa genom det antika Grekland. På Altes Museum, som ligger i Lustgarden på öns södra del kan du upptäcka den magnifika samlingen av antikviteter från Antikensammlung som innehåller vapen, skulpturer, vaser, guld- och silversmycken samt mynt – alltihop grekisk konst och kulturhistoria som går tillbaka till den kykladiska och romerska kulturen.

Det öppnades 1830 som det första av de fem museerna och ritades av arkitekten Karl Friedrich Schinkel som gjorde byggnaden till en upplevelse i sig med de utmärkande dragen från det antika Rom.

Altes Museum hittar du på följande adress: Bodestraße 1–3 och det är öppet dagligen kl. 10–18 (stängt på måndagar).

www.smb.museum/altes-museum

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Altes Museum, Am Lustgarten, Museumsinsel Berlin)

Neues Museum

Neues Museum i Berlin

Neues Museum, det nya museet, ligger på norra delen av museiön och byggdes efter Altes Museum mellan 1843 och 1855 av Friedrich August Stühler. Byggnaden förstördes under sex bombningar av Berlin under andra världskriget men återuppbyggdes av David Chipperfeld och kunde öppnas igen 2009.

Byggnadens arkitektur bär spår av kriget, vilket ger den en mycket speciell autentisk karaktär som bara den gör den värd ett besök.

Om du gillar förhistoriska fynd som kan ta dig på en tidsresa tillbaka till det gamla Egypten är Neues Museum en plats för dig där du kan tillbringa timmar med att studera den unika konsten. Här kan du uppleva gamla egyptiska och förhistoriska samlingar med fynd från stenåldern, bronsåldern och järnåldern.

Neues Museum ligger på följande adress: Bodestraße 1–3 och det är öppet dagligen kl. 10–18 (stängt på måndagar).

www.smb.museum/neues-museum

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Neues Museum, Bodestraße)

Altes Nationalgalerie

Altes Nationalgalerie i Berlin

Alte Nationalgalerie erbjuder på de viktigaste konstverken och skulpturerna från 1800-talet med verk från både klassicismen och romantiken, fransk expressionism, Biedermeier och tidig tysk impressionism.

Byggnadens arkitektur är präglad av de grekiska tempel som Friedrich August Stüler inspirerades av när han byggde museet. Byggnaden skadades under andra världskriget men öppnade igen redan 1949 och blev helt färdigrestaurerad 1969.

Museet har sedan dess genomgått ytterligare en fullständig restaurering mellan 1998 och 2001 och utökades då med två nya gallerier med antika verk från romantiken som du kan uppleva på nära håll.

Alte Nationalgalerie ligger på adressen: Bodestraße 1–3 och det är öppet dagligen kl. 10–18 (stängt på måndagar).

www.smb.museum/alte-nationalgalerie

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Alte Nationalgalerie, Bodestraße, Museumsinsel Berlin)

Bode Museum

Bode Museum i Berlin

Bode Museum öppnade 1904 och bjuder på en unik utställning med skulpturer och konstverk. Museet har 66 salar fyllda med konst och skulpturer från de två samlingarna Skulpturensammlung und Museum für Byantinische Kunst som har 1 700 skulpturer och bysantinsk konst samt Münzkabinett där du utforska 4 000 antika mynt och medaljer från 600-talet.

Museet för bysantinsk konst visar verk från den bysantinska världen från 200-talet och fram till 1400-talet. I skulptursamlingen kan du upptäcka italienska och tyska skulpturer från tidig medeltid och fram till 1700-talet.

Bode Museum hittar du på följande adress: Bodestraße 1–3 och det är öppet dagligen kl. 10–18 (stängt på måndagar).

www.smb.museum/bode-museum

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Bode Museum, Bodestraße, Museumsinsel Berlin)

Pergamonmuseum

Pergamonmuseet i Berlin

Pergamonmuseum öppnade 1930 som den sista av de fem museibyggnaderna på museiön. Det är det mest besökta museet i Berlin, främst på grund av den gamla monumentala byggnaden. Museet har också en världsberömd samling klassiska antikviteter, inklusive grekiska och romerska skulpturer, och Mellanösternmuseet berättar om de gamla egyptiska, hellenistiska och bysantinska kulturerna i Mellanöstern för mer än 6 000 år sedan.

Museet är öppet varje dag kl. 10–18 och finns på följande adress: Bodestraße 1–3.

www.smb.museum/pergamonmuseum

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Pergamonmuseum, Am Kupfergraben, Museumsinsel Berlin)

Utan mat och dryck ...

Det finns gott om möjligheter att upptäcka Berlins museer och utställningar i centrum där du kan låta dig uppfyllas av kulturella intryck och upplevelser.

Om du skulle bli hungrig på vägen finns det gott om alternativ för att äta sig mätt på kulinariska specialiteter på de många matställen som du hittar i hjärtat av Berlin, från läckra döner kebabs till oöverträffade Michelin-restauranger. Du kan också låta dig inspireras av några av matbloggarnas favoritställen i Berlin.

 

Observera: Med förbehåll för ändrade öppettider och utställningar som nämns i denna artikel, och vi rekommenderar alltid att du kontrollerar museernas webbplatser före ditt besök.