Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min

Kör ut från stan och utforska tysk historia

Efter ett par dagars spatserande längs den tyska huvudstadens bästa gator kan det vara skönt att vända på klacken och kolla in ett par sevärdheter utanför Berlin.

Vi har hittat 3 dagsutflykter som varken tömmer plånbok eller bensintank.

Vill du se tillbaka på livets glada dagar – sätt kurs mot Potsdam. Sanssouci Palace är kronan på verket i den gamla staden. 

Den som söker ett allvarligare historiskt perspektiv på vardagen kan besöka koncentrationslägret Sachsenhausen som ger en livsviktig påminnelse om alla de judar som mördades av nazi-tyskland under andra världskriget. 

Styr sedan mot de bländande Jetset-stränderna och yachtklubbarna i Wannsee – och inse att det var här förintelsens vansinne planerades i detalj för drygt 75 år sedan. 

Det finns också möjlighet att uppleva en annan sida av storstaden. Vi har listat 3 saker du bara måste göra i Berlin.

Potsdams Sanssouci Palace

Glöm bort bekymmer, sorger och besvär

Sanssouci Palace

Sanssouci Palace är en sevärdhet strax utanför Berlin som är värd att besöka och anses av många vara Tysklands motsvarighet till Versailles. Slottet som ligger 25 km utanför Berlin är betydligt mindre än det franska palatset. Men den omgivande parken är stor och fylld med vackra små tempel och ett fint kinesiskt tehus.

Det är ingen slump att palatset i Potsdam döptes till Sanssouci 1745. Namnet är franska och betyder det bekymmerslösa palatset. Slottet byggdes för att ge Frederik den Store ett privat ställe långt från makten och praktens Berlin där han kunde koppla av och glömma bekymmer, sorger och besvär.

1995 kom palatset och parken med på UNESCOs världsarvslista. Tänk på att komma tidigt och eventuellt lite under lågsäsong, eftersom Sanssouci lockar över 2 miljoner besökare varje år.

När du ändå är i trakterna kan du titta förbi Potsdam och uppleva den holländska stadsdelen i staden och de ryska kvarteren Alexandrowa. 

Maulbeerallee, 14469 Potsdam
hwww.potsdam-tourism.com

Sachsenhausen

Koncentrationsläger nära Berlin

Sachsenhausen

Strax norr om Berlin ligger koncentrationslägret Sachsenhausen. Museet och minnesmärket öppnade 2012 för att visa världen vad som hände bakom stängda dörrar. 

Flera byggnationer har rekonstruerats. Platsen ger en fängslande inblick i den vardagliga verkligheten för de över 200 000 personer som satt fängslade i lägret från 1936 till 1945. 100 000 av dessa människor kom aldrig levande därifrån. Efter kriget tog ryssarna över lägret och använde det från 1945 till 1950 som ett fängelseläger för nazistiska krigsförbrytare och anti-kommunister.

Koncentrationslägret hade en speciell status i alla år eftersom det låg nära SS-huvudkontoret i Berlin. Under besöket kan du se avrättningsplatsen, sjukhuset och kasern 39, som visar vardagslivet i lägret, köket och befälhavarens bostad. 

Ett besök som efterlämnar avgrundsdjupa spår av en grym tid, definitivt en sevärdhet.

Strasse der Nationen 22, D-16515 Oranienburg
www.sachsenhausen-sbg.de

Vansinnet i Wannsee

Wansee

Wannsee är platsen för dig som vill se och ses. Området är uppkallat efter sjön Grosser, som ligger i en förort till Berlin.

Här kan du vandra längs vita sandstränder med vinden i håret medan du håller ett glas champagne i ena handen och en selfie-stick i den andra. Och om du tröttnar på att spegla dig i det klara vattnet kan du alltid dra dig tillbaka till en av de många mysiga och emellanåt ganska festliga segel- och yachtklubbarna.

Men när allt kommer omkring är Wannsee dock mest känd för att ha varit värd för Wannseekonferensen 20 januari 1942, vilket många anser var början på förintelsen. Konferensen samlade 15 högt uppsatta nazistiska herrar som kom att diskutera hur de på bästa sätt kunde utrota Europas 11 miljoner judar. 

Idag är Villa Wannsee omvandlat till ett museum och det är vår mänskliga plikt att besöka det när vi är i närheten för att påminna oss själva om vansinnet och säkerhetsställa att det aldrig någonsin händer igen.

Am Großen Wannsee 56-58, 14109 Berlin
www.visitberlin.de/house-wannsee-conference