Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Tour de Tyskland

Oavsett om ni vill vara sunda, köra hårt eller bara se på något vackert, så har Tyskland allt – och på cykelsemester i Tyskland blir det både roligt, skönt och grönt på samma gång.

Här finns det nämligen fullt av härliga leder för de hurtiga och all världens möjligheter att se storstaden, hitta lugn och ro i det fria och bocka av både stora och små sevärdheter på vägen. Ombord på färjan är det lätt att ta cykeln med i bilen – och annars finns det en uppsjö av möjligheter att hyra cykel söder om gränsen.

Vi har samlat 5 olika turer för er cykelsemester i Tyskland, som passar både professionella cyklister och dem som helst bara vill frirulla.

Naturliga härligheter i Harz

Solnedgang over Harzen

Styr mot söder och låt det första stoppet vara något alldeles speciellt på er cykelsemester i Tyskland. I Harz döljer sig en härlig cykelsemester för både mamma, pappa och barn med kuperad terräng, vackra skogar och massor av rutter att välja mellan. Här kan hela familjen vara med, om ni väljer några av de lättare rutterna, och om ni vill växla upp finns det också svårare rutter med branta ställen.

Det finns mer än 2 000 kilometer markerade rutter och gemensamt för dem är att alla ger dig en unik titt på Harz vackra natur. Rutternas svårighetsgrad är utmärkt med blått, rött och lila – lila är till exempel för cyklister som har många kilometer i benen, eftersom höjdmätaren här kan nå upp över 1 000.

Många hotell, pensionat och lägenheter är vana att ta emot cyklister och utrustning – och vissa kan även hjälpa er att planera er vidare cykelsemester i Tyskland. Ni kan till exempel cykla förbi en del intressanta sevärdheter i Harz.

Instagram-användarnas bilder från #harzen

Checkpoint Charlie på cykel

Berlinmuren

Om ni har en storstadssemester på programmet under er cykelsemester i Tyskland, så gör plats för en fin cykeltur som bjuder på massor av spännande sevärdheter och historiska toppar (och dalar).

Vid Berlinmuren finns det nämligen möjlighet att cykla 160 km runt det tidigare Västberlin. Här kan ni uppleva staden från en helt ny vinkel bakom racingglasögonen – och samtidigt se eller återse platser som East Side Gallery, Checkpoint Charlie och resterna av de östtyska vakttornen. 

Den äventyrliga vägen

Nordrhein-Westfalen

Göm undan äventyrsböckerna och ta fram cykelutrustningen! För Nordrhein-Westfalen är full av fantastiska slott och imponerande palats, som säger mer än 1 000 ord och är perfekta att se på cykelturen. Här kan ni kasta er över mer än 14 000 km cykelrutter som går genom vackra parker och flodlandskap, till äventyrliga slott, borgar och imponerande monument.

Dessutom finns det fyra särskilda rutter som är förbundna kring Münster. Här täcker rutten över 910 kilometer, men de enskilda delrutterna är bara 100–300 kilometer vardera. Så ni bestämmer själva om det ska bli tusen och en natt, eller bara en enda dag. 

Turen som lämpar sig för vinälskare

Solnedgang over tysk vinmark

”Det finns inget bättre sätt att fira dagens etapp än med ett gott glas vin.”

Det är ungefär det mottot som gäller cykelrutten i Sydtyskland, som utöver goda viner i strida strömmar också bjuder på panoramautsikt över det berömda UNESCO-skogsområdet Pfalz. Turen går ner genom små vinbyar men också upp över branta berg via trafikerade vägar, och därför kan den 130 km långa sträckan vara lite för mycket för nybörjare. 

Pärlor längs Östersjön

Ta er till Flensburg så kan ni få massor av upplevelser längs Östersjöns kust. Här är det mer plant och det är därför en lättare rutt för mindre rutinerade cyklister.

Packa en picknickkorg och besök solskensön Usedom, där ni kan ställa ifrån er cyklarna och ta en välförtjänt vila, medan ni njuter av de vackra sandstränderna och särpräglade klipporna – och den avslappnade seglaratmosfären i kuststäderna.

Förlägg också cykelturen längs Kielfjorden mot Fehmarn, där badorterna vid Lübeckbukten ligger som ett pärlband – och passar utmärkt som rastplats.