Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Upplev glödhet supporterkultur på plats i bland annat Union Berlin Arena

Det är ingen hemlighet att Tyskland är en väldig fotbollsnation med glödhet och hängiven supporterkultur. Även du kan uppleva stämningen på matcherna – det är bara att ta bilen på en fotbollsresa till Tyskland.

I båda städerna kan du se såväl stjärnlag från Bundesligas första division som mindre lag med globalt erkänd kultstatus. Matcherna är vanligtvis barnvänliga och det är inte ovanligt att se många barn på läktaren i sällskap med föräldrar.

Städernas lokala klubbar spelar dessutom ofta mot andra stora Bundesliga-lag som FC Bayern München och Borussia Dortmund. 

Med andra ord är fotboll i norra Tyskland en riktigt bra idé för minisemestern med familjen eller weekend-resan med vännerna. Ladda gärna med hejaramsor och peppande musik i bilen och glöm inte att ta ett gott matstopp på vägen.

Hamburger SV

Fotboll i världsklass

Fodboldstadion i Hamborg

När färjan gått i hamn i Puttgarden är det bara två timmars körtur till fotbollsstaden Hamburg. Den fantastiska stämningen och de överkomliga priserna lockar årligen hit fotbollsfans från när och fjärran.

Här kan du uppleva stjärnfotbollslaget Hamburger SV på hemmaplanen Volksparkstadion. Arenan har plats för 57000 åskådare och i genomsnitt fylls stadion med 52000 fotbollsglada människor varje match – så räkna med högt tryck och fantastisk stämning på plats. 

HSV har även ett eget museum på hela 700 kvadratmeter. Där är det är möjligt att se gamla pokaler, återuppleva stora fotbollsögonblick i biografen och sugas med i klubbens rika fotbollshistoria. 

Du hittar både museum och stadion på Sylvesterallée i norra delen av Hamburg, cirka sju kilometer från Hamburg centrum och lägligt nära autobahn (A7).

Sylvesterallée 7, 22525 Hamburg

FC St. Pauli

Arbetarklassens fotboll

St. Pauli flag

Är du i Hamburg får du inte missa lokalrivalen FC St. Pauli. Laget är känt för sina supportrar – som hörs mest av alla i Tyskland – och kanske den mest minnesvärda symbolen för ett fotbollslag: en piratflagga med dödskalle.

Hamburgs St. Pauli-kvarter är ett gammalt område som traditionellt varit rätt tufft. Här höll tidigare mest sjömän, hamnarbetare och prostituerade till.

Idag är stadsdelen mest känd för att vara ett arbetarkvarter som även rymmer en hel del historia från 80-talets nordeuropeiska husockupantrörelse, BZ. St. Pauli är således en helt unik blandning av fotbollssupportrar, erotiska butiker, trendiga barer och restauranger samt hippa designbutiker. Det är särskilt denna unika sammansättning av kulturer, politik och historia som bidragit till klubbens kultstatus som även hyllas i stora delar av Europa. 

Om du tänker se Hamburgs St. Pauli spela på hemmaplan, är det stadsdelens egna Millerntor-Stadion som gäller.

Harald-Stender-Platz 1, 20359 Hamburg
www.fcstpauli.com

Hertha BSC

Olympisk stadionupplevelse i Berlin

Fodboldstadion i Berlin

Ytterligare en fascinerande fotbollsupplevelse finner du i Berlin. Fotbollslaget Hertha BSC är inte direkt känt för sina segerprestationer – de har inte vunnit det tyska mästerskapet sedan 1931 – men det gör faktiskt inte en match med laget mindre spännande.

Hemmaarenan är Olympiastadion som byggdes i samband med OS 1936 och rymmer hela 75 000 åskådare! En match här blir verkligen en grandios upplevelse, särskilt om man är van vid Sveriges arenor, där den största är Friends Arena i Solna med plats för strax över 50 000.

Stämningen beskrivs ofta som oerhört entusiastisk, särskilt då det i genomsnitt kommer 50 000 lojala supportrar till klubbens matcher. För trofasta Hertha-supportrar och de som gärna vill uppleva sann supporterstämning gäller det att ställa sig vid stadions Ostkurve. Det är här herthanerna – som supportrarna kallar sig – tar i med hejarop, ramsor och flaggor.

Olympiastadion ligger i Charlottenburg i västra Berlin, bara en halvtimme från Alexander Platz med bilen. Kör gärna ut till området lite tidigare för att innan avspark hinna utforska parkerna, utomhussimhallen Sommerbad Olympia och andra historiska monument som byggts i samband med OS 1936.

Olympischer Platz, 14053 Berlin
www.herthabsc.de

1. FC Union Berlin

Liten klubb som är helig bland supportrar

Glade fodboldfans

Förflyttar du dig till Berlins östra del möter du lokalfavoriten 1. FC Union Berlin som spelar i Bundesligans division 2. Med Hertha i blått till väst och 1. FC Union i rött till öst så är symboliken ganska klockren – 1. FC Union har nämligen sitt ursprung i Östtyskland. 

Precis som Hamburg-klubben St. Pauli har 1. FC Union uppnått kultstatus bland fans tack vare sina DDR-rötter och statusen som ett ”politiskt” fotbollslag. 1. FC Union har även en särskilt lojal supporterskara, känd för att heja högt på matcherna och hålla fint kamratskap i klubben. 

Hemmaarenan heter Stadion An der Alten Försterei och ligger i Köpenick – ett litet skogsområde  40 minuter från Alexander Platz. Det är alltså hit man kommer för genuin tysk supporterkultur och fotbollskamratskap när den är som bäst. Glöm bara inte att värma upp stämbanden på bilresan dit! 

An der Wuhlheide 263, 12555 Berlin
www.fc-union-berlin.de