Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Bergig natur och mysiga gator

Besök Harzbergen och ta bilen genom det bästa som historieböckerna har att bjuda på i Tysklands natur. Här kan du uppleva åtskilliga platser som bevarats till eftervärlden och häpnadsväckande bergig natur. 

Goslar

Historisk och mysig stadsdel

Vill du känna historiens vingslag? Spatsera genom den gamla delen av staden Goslar i Tyskland, som varit på UNESCO:s världsarvslista sedan 1992. 

Här kan du uppleva små mysiga gator med Korsvirkeshus och ett imponerande antal kyrktorn och caféer. 

Du kan också göra ett besök på stadens andra UNESCO-attraktion, malmgruvan Rammelsberg. Där kan du göra olika guidade turer till gruvans inre samt besöka gruvmuseet som berättar en enastående historia om flera tusen års gruvdrift. 
Instagram-användarnas bilder från #goslar

Oberharzer Wasserwirtschaft

Verdammt många dammar

Oberharzer Wasserwirtschaft
Goslars berömda gruvdrift skulle självklart inte fungera utan enorma mängder energi. Och då man i industrialiseringens begynnelse saknade elektricitet var man tvungen att förlita sig på vattenkraft. 

Därför kan du än idag uppleva Oberharzer Wasserwirtschaft som har varit på UNESCO:s världsarvslista sedan 2010.

Vattenregalen och dess damm- och kanalsystem har rötter som sträcker sig tillbaka till tidigt 1200-tal och anses vara ett av världens största förindustriella energiförsörjningssystem.  

Utforska det på egen hand eller ta en guidad tur genom den vackra naturen och upplev de många dammarna, kanalerna och slussarna på nära håll. 

Walkenried

Rogivande klosterlugn

Walkenried

Njut av kombinationen av frisk luft, lugn och historiska byggnadsverk vid klostret i Walkenried. 2010 blev platsen utsedd till ett av Tysklands världsarv av UNESCO och det är helt klart värt ett besök. 

Gå en sväng bland ruinerna och upplev det välbevarade gotiska byggnaderna från insidan. 

Klostret i Walkenried ligger omgivet av skog och karstlandskap och bjuder in till både vandrings- och cykelturer. Omgivningen kan även ståta med åtskilliga dammar och sällsynta fågelarter i unika skyddade områden. 

I september har du möjlighet att uppleva den internationella klostermarknaden och lära dig mer om produkter och livet på 30 olika kloster. 

Quedlinburg

Känt för korsvirkeshus

Om du vill uppleva korsvirkeshus i fina färger och olika stilar är Quedlinburg något för dig. 

Stora delar av staden blev 1994 en del av UNESCO:s världsarvslista och den som tar en promenad bland de 1300 korsvirkeshusen lär förstå varför. 

Vackrare och mer charmig stad lär vara svår att hitta. Dessutom är Quedlinburg ett av Tysklands bästa exempel på välbevarade medeltidsstäder med massor av sevärda attraktioner, torg och kyrkor. Och om du blir trött i benen är det också gott om möjligheter att njuta av en lokalbryggd öl och genuin tysk mat.

Eisleben

Lutheridyllen

Statue af Martin Luther
Det är ingen överraskning att Martin Luthers födelsestad, Eisenleben, finns med på UNESCOs världsarvslista. 

Här kan du promenera längs med gatorna där teologen nötte sina första skor och besöka stadens många minnesmärken. 

Du kan både kolla in kyrkan Luther döptes i och gå förbi barndomshemmet och huset där han tillbringade sina sista dagar. Men även om staden är mest känd för reformatorn finns det många andra spännande saker att uppleva. 

Staden bjuder på folkfest i september, julmarknad i december och trevligheter året om. 

Grube Samson

Inget att gruva sig över

Grube Samson
Bocka av den sjätte attraktionen på världsarvslistan med ett besök i silvergruvan Grube Samson.

Gruvan var en gång i tiden den viktigaste i St. Andreasberg-området och genom åren har det utvunnits enorma mängder silver härifrån. 

Man kan bara föreställa sig antalet smycken och bestick som har sitt ursprung i gruvan. Den har självfallet också gett namn till mineralen samsonit som upptäcktes här för första gången. 

1910 stängdes gruvan men de ursprungliga gångarna är fortfarande intakta och påminner om en svunnen stortid. Så ta en guidad tur i Samsons djup och få en historisk upplevelse du sent kommer att glömma.