Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 2 min.

Gott och blandat från Harz, Tyskland

Harz växer i takt med upplevelserna. Omkring Harzbergen finns massor av saker att göra som passar passagerarna i både fram- och baksätet. 

Harz finns mer än vad du tror

Goslar by night
Tänker du automatiskt på gamla pensionärsresor när du hör ordet Harz? Tänk om. För när du väl har stannat och parkerat bilen är det bara att välja mellan alla härliga upplevelser i området.

I Harz ligger idylliska städer, berg och sevärdheter titt som tätt. Du kan ta del av världsarv från UNESCO-listan på förmiddagen, cykla mountainbike på eftermiddagen och spatsera i små städer på kvällarna där de många mysiga restaurangerna lockar med regionala rätter och lokalproducerad öl. Men vi rekommenderar att ni sprider ut upplevelserna under några dagar och passar på att njuta av tiden i Harz. 

Sväva i det blå eller dyk ner under marken

Bjerglandskab og skove i Harzen
Vill du upp i det blå eller långt ner under marken? I Harz kan du göra bägge delar – och mycket mer. Det är nämligen från någon av linbanorna och stolliftarna ni får den vackraste utsikten (och de bästa semesterbilderna på Instagram). Besök till exempel norra Tysklands längsta linbana Wurmbergseilbahn som är 2,8 km lång och har en höjd på 971 m.o.h. – rekommenderas inte för de familjer som har höjdskräck.

Gillar ni lite mer fart kan ni besöka toppen av St. Andreasberg och sommarrodelbanan där. Rodelbanan har en nivåskillnad på 130 m så det går fort – dock inte fortare än att de flesta barn kan vara med. 

Den som inte är inne på fart och höjd kan besöka någon av områdets alla nedlagda gruvor och droppstensgrottor. Exempelvis Bad Grund, Rübeland eller Elbingerode.

Harz året om

Harzer Schmalspursbahn
Harz är fint på sommaren och underbart resten av året. Och då beror det inte på att det saknas roliga aktiviteter för hela familjen under säsongerna däremellan. Oavsett vilket tidpunkt ni väljer själv att besöka Harzbergen finns det något unikt att uppleva.

Gör ett besök på häx- och folkfesten på våren, kör ånglok i bergen på sommaren, ta in på ett slott under hösten och åk skidor om vintern. Du väljer själv. Och ni kan alltid komma tillbaka igen. 
Instagram-användarnas bilder från #harzen