Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Den gamla kejsarstaden Goslar är ett måste när du besöker det vackra Harz.

I den 1 000 år gamla staden upplever du en genuin, men numera tom silvergruva som har gett staden stora rikedomar genom åren – och ett särskilt intresse från kejsarens sida. Stadens långa historia väcks till liv på museerna och i den gamla delen av staden, där färgglada korsvirkeshus står på rad.

Det finns med andra ord mycket att uppleva i Goslar, som också har flera sevärdheter på Unescos världsarvslista. I den här guiden listar vi de tio bästa sevärdheterna i Goslar, så att du är helt redo för ditt besök.

Rammelsbergsgruvan

Upplev den underjordiska världen

Vandmølle i Rammelsbergminen i Goslar, Harzen.

I över 1 000 år har människor utvunnit silver, bly, koppar och många andra unika mineraler i Rammelsbergsgruvan. Den stora silverådran har gjort staden rik och berömd och har också varit skälet till att flera kejsare har haft ett särskilt intresse för staden.

Idag är gruvan tom, men intresset består. År 1992 hamnade gruvan på Unescos världsarvslista, och varje år tar sig många besökare ner i de mörka gruvschakten. Fascinationen är lätt att förstå – för det är ju inte varje dag man är i en gruva.

När du kommer till Rammelsberg kan du gå runt på egen hand, boka en guidad tur och gå in på museet.

På de guidade turerna kan du t.ex. besöka gruvstationerna med tåg eller följa vattenflödet och se det imponerande underjordiska pumpsystemet. Om din skoltyska är lite dammig kan du boka en guide som talar engelska eller något annat språk – men bara om du bokar i förväg.

Museet ger en inblick i det dagliga livet för gruvarbetarna och deras familjer. Om det bor en liten geolog i dig kan du också studera de många sällsynta mineraler som har utvunnits genom åren.

Ett sista tips är att komma ihåg en varm tröja och bekväma skor. Det är 12 grader i gruvan året runt.

Köp biljetter online.

Adress: Bergtal 19, 38640 Goslar
www.rammelsberg.de

Tack till Rammelsbergsgruvan för bilden till detta avsnitt. © Rammelsbergsgruvan

Kaiserpfalz

Besök det vackra kejsarpalatset

Kaiserpfalz i Goslar

Kejsarpalatset byggdes på medeltiden och har varit hem och maktcentrum för otaliga kungar och kejsare. Idag står det på Unescos världsarvslista och är ett populärt utflyktsmål för alla som vill se de forna kejsarnas makt, pompa och ståt.

Kaiserpfalz är särskilt känt för den stora kejsarsalen. Varenda yta på de sju meter höga väggarna är täckt av enorma väggmålningar som visar kejsarnas historia ända tillbaka till Karl den store. Det tog enligt uppgift 20 år att måla målningarna i slutet av 1800-talet.

När du har tagit in den genomarbetade kejsarsalen kan du fortsätta till den fina vinterhallen som pryds av vackra takvalv. Här ser man också den berömda tronen, som givetvis är gjord av material från Rammelsbergsgruvan.

Adress: Kaiserbleek 6, Goslar 38640
www.kaiserpfalz.goslar.de

 

Torget

Se stadens fina fontän och klockspel

Goslar markedsplads

Det finns mycket att se på det stora torget i Goslar. I mitten står den berömda fontänen med den gyllene örnen högst upp. Den är också stadens symbol.

Torget är omgivet av vackra, historiska byggnader som det röda Kaiserworth-huset från tidigt 1500-tal och det magnifika vita rådhuset från mitten av 1400-talet.

Besöker du torget kl. 9, 12, 15 eller 18 kan du se det fina klockspelet. Här kommer riddare Ramm ut från sitt gömställe och spelar upp upptäckten av Rammelsbergsgruvans silveråder. Du hittar klockspelet mitt emot rådhuset på Kämmergebäude.

Adress: Markt 6, 38640 Goslar

Korsvirkeshus och kullerstensgator

Känn stadens historiska atmosfär

Sätt på dig skorna och ta en promenad längs kullerstensgatorna för att beundra de många charmiga korsvirkeshusen. Det finns hela 1 200 korsvirkeshus från olika tidsepoker, som visar stadens utveckling.

Några av de vackraste finns på Glockengiesserstrasse, Neue Strasse och An der Gose, som ligger längs ån. Ta också en promenad förbi Schreiberstrasse och se ett av stadens bäst bevarade hus, som är industrifamiljen Siemens ursprungshem.

Goslars tennfigurmuseum

Gå vilse bland tablåerna

Goslar Tinfigurmuseum

Små saker kan ge stor glädje. Det är något som Goslars tennfigurmuseum verkligen bevisar.

Museet ställer ut 50 stora tablåer med små tennfigurer, uppdelade i olika teman som Goslars gamla stadsdel, Rammelsbergsgruvan, trettioåriga kriget och sagor.

Varje tablå visar en situation där de små tennfigurerna har stelnat i tid och rum – och detta ger dig möjlighet att utforska de många historiska och vardagliga situationerna. Avsätt gott om tid för ditt besök. Precis när du tror att du har sett allt får du syn på ännu en finurlig detalj.

Du hittar museet i den gamla stadsdelen i ett romantiskt korsvirkeshus.

TIPS: I förlängningen av museet ligger en gammal kvarn, som är igång den första lördagen varje månad.

Adress: Klapperhagen 1, 38640 Goslar
www.zinnfigurenmuseum-goslar.de

Tack till Goslars tennfigurmuseum för bilden till detta avsnitt. © Goslars tennfigurmuseum

Medeltidsmuseet Zwinger

Besök det gamla försvarstornet

Goslar Zwinger Musem

Alla som någonsin har drömt om att bli riddare bör besöka medeltidsmuseet Zwinger. Museet ligger i ett 25 meter högt försvarstorn från 1517 och visar en värld av vapen och rustningar.

På museet finns olika svärd, pilbågar och armborst som soldaterna använde under krig och jakt.

Se också de vackra, men tunga rustningarna som soldaterna bar. Du kan till och med prova en riktig ringbrynja och känna tyngden av de tusen små metallringarna mot dina axlar.

Apropå metall. Människor med nerver av stål kan även besöka utställningen med tortyrredskap – om de vågar.

Museet är öppet året runt.

Adress: Thomasstraße 2, 38640 Goslar
www.zwinger.de

Tack till medeltidsmuseet Zwinger för bilden till detta avsnitt. © Medeltidsmuseet Zwinger

Goslars bryggeri

Släck törsten och fyll magen på stadens bryggeri

Fyldt ølglas på bar.

Goslars bryggeri ligger i ett mysigt gult korsvirkeshus på torget.

Bryggeriet är lokalt. Det innebär att de helst använder lokala råvaror som är i säsong, och att ölen ofta är uppkallad efter stadens landmärken. Här kan du dricka en Rammelsbergpilsner eller smaka på någon av de olika Gose-ölen. Den sistnämnda ölen har bryggts (och druckits) sedan år 995.

Njut din öl med någon av de många rätterna från bryggeriets meny som perfekt matchar de gyllene dropparna. Smaklig måltid och skål!

Adress: Marktkirchhof 2, 38640 Goslar
www.brauhaus-goslar.de

Breites Tor

Se den sista stadsporten

Breites Tor var en del av stadsmuren som skulle skydda staden och dess invånare under senmedeltiden. På 1800-talet hade muren dock förlorat sin funktion och revs, så att det blev bättre utrymme för den växande befolkningen. Idag finns bara Breites Tor kvar, och en väg går genom den.

Även om stadsporten bara är en rest från den tidigare fästningen, ger den ändå en god bild av dåtidens försvarsverk och visar hur viktigt Goslar var under medeltiden.

Adress: Am Breiten Tor, Breite Straße, 38640 Goslar

Marktkirche St. Cosmos & Damian

Kyrkan till läkarens och apotekarens ära

Damien & Cosmos Kirke i Goslar

Det finns mycket att se i den gotiska kyrkan från 1151. Den är tillägnad de båda martyrerna Cosmos och Damien som fått helgonstatus. Enligt legenden arbetade de som läkare respektive apotekare på 100-talet i Mindre Asien och behandlade människor och djur gratis till Guds ära.

Gå in i kyrkan en solig dag och se färgerna spela i de vackra glasmosaikerna från 1250 som visar scener från de båda helgonens liv. Ovanför fönstren står det på latin ”All hälsa kommer från Gud”.

Kyrkan är också dekorerad med vackra kalkmålningar från 1480, som visar de sju första av de tio budorden. Djävulen själv är också med och kalkmålningen visar hur han förleder människorna och får dem att bryta mot buden.

Norra tornet är i sig värt ett besök. Det 67 meter höga tornet har egen ingång och tar man sig hela vägen upp kan man se de historiska klockorna, urverket till det mekaniska Weule-uret och klockarens rum.

Adress: Marktkirchhof 1, 38640 Goslar
www.marktkirche-goslar.de

Mönchehaus Museum Goslar

Upplev modern konst i den historiska staden

Mönchehaus Museum

I ett charmigt korsvirkeshus från 1500-talet ligger det moderna konstmuseet Mönchehaus Museum. Här får du uppleva skulpturer, rumsinstallationer och målningar av tyska och internationella konstnärer i museets permanenta samling och specialutställning.

Museet utnyttjar verkligen sitt historiska hus i sina utställningar och det ger en speciell atmosfär. I den välvda källaren har exempelvis den tyske konstnären Anselm Kiefer gjort fyra installationer, som var och en undersöker ämnen som grekisk mytologi och judisk kabbala. Utanför i den gröna trädgården kan du strosa runt i en vacker skulpturpark.

Varje år delar museet ut Goslars konstpris ”Kaiserring” och upplåter utställningslokaler för vinnaren. Det är en ära som den danske konstnären Olafur Eliasson fick ta del av 2013.

Adress: Mönchestraße 1, 38640 Goslar
www.moenchehaus.de

Tack till Mönchehaus Museum Goslar för bilden till detta avsnitt. © Mönchehaus Museum Goslar