Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Julmarknad och slott i Schwerin – En perfekt julweekend

Blott en timmes bilväg från Rostock hittar du äventyrsstaden Schwerin – huvudstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Tar du färjan mellan Rödby och Puttgarden får du kortare restid även om du visserligen behöver köra några kilometer extra.

Den gamla handelsstaden sprakar av medeltidsmagi och är känd för sina många kulturella sevärdheter och evenemang året om. Så skynda dig att packa bilen, spänn fast säkerhetsbältet och kör mot julmarknad, skridskoåkning och romantiska Schwerins slott.

Se öppettiderna för Schweriner Weihnachtsmarkt i 2024

Julmarknad i gamla stan

Julemarked i Schwerin badet i julelys
Centrum för Schwerins julmarknad är torget framför den imponerande tegelkyrkan i gamla stan. I mitten av marknaden finns en 25 meter hög julgran som strålar i skenet av flera tusen juleljus.

Vackert inredda marknadsbodar med motiv från Bröderna Grimm och H.C Andersens sagor står sida vid sida, fyllda med alla julens läckerheter. Från rostade mandlar och kastanjer till traditionell tysk bratwurst.

Vid sidan av julgranen finns en scen med underhållning, konserter och föreställningar för både stora och små tomtenissar. Varje eftermiddag tittar tomten förbi för att ta emot önskelistor från de yngsta. Missa inte att ta ett varv eller två i Pariserhjulet med fantastisk utsikt över den vackra julupplysta staden.  

Mysiga promenader och skridskoåkning

Skøjtebane i Schwerin
Med omkring 100000 invånare är staden lättöverskådlig och enkel att hitta i. 

Spatsera runt på de trevliga gatorna och låt er förföras av de vackra gamla byggnaderna och korsvirkeshus i pastell.

Gör en avstickare till stadens enorma isbana. Här kan skridskoåkare i alla åldrar göra piruetter och spela curling eller ishockey.

Förtrollade Schwerins slott

Schweriner slot i snevejr
Stadens landmärke är det förtrollade Schwerins slott, omgivet av sjöarna Schweriner See och Burgsee. Slottet har rötter tillbaka till början av 1160-talet men i sin nuvarande form har det bara 160 år på nacken.  

Slottets historia är lång och brokig. Det har varit hem åt storhertigar, utbildningscentrum i det socialistiska DDR och även fungerat som fältsjukhus under andra världskriget. Idag inhyser det Mecklenburg-Vorpommerns parlament i en vinge samtidigt som det har öppet för turister i den andra.    

Det berömda sagoslottet pryds av torn, kupoler och dekorationer i överflöd. Det sägs även att slottet är hemsökt av en snäll liten husalv som heter Petermännchen så håll ögon och öron öppna.