Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Julguiden till mumsiga Rostock

Julen är bara ett par timmar bort med bil och färja. Men ställ GPS:en söderut istället för mot nordpolen. För på andra sidan Östersjön hittar du en av Tysklands största julmarknader med inte mindre än 300 marknadsstånd med hantverk, leksaker, mat, dryck och underhållning och allt däremellan. 

Innan jul kommer över en miljon besökare att ha tagit del av den speciella atmosfären. Varje vecka händer något för alla åldrar vilket gör julmarknad i Rostock till en perfekt destination för en weekendresa eller en stunds andrum i julstöket på hemmaplan.

Se öppettiderna för julmarknaderna i Rostock

Över tre kilometer gourmand-mecka

Slikbutik på julemarked

Julmarknaderna i Rostock är en enda lång fest för mage och gom. När hungern visar sig kan du äta dig genom Schlemmermeile - ett riktigt paradis för matentusiaster. Schlemmermeile betyder för övrigt gourmetmilen. Här kan du låta dina näsborrar kittlas av det stora utbudet av god mat och drycker från Tyskland och andra europeiska länder.

Stånden varierar från år till år, men du kan vara säker på att hitta äkta rökt Rostockkorv, svensk glögg och traditionellt glühwein, rostade mandlar, sötsaker och specialiteter från länder som Finland, Polen, Tyskland, England och Holland. Guten Appetit!

Juläventyr för barn och fantasifulla själar

Forlystelse ved Kröpeliner Tor

Låt dig förtrollas av sagans värld bland magiska varelser vid den höga stadsporten Kröpeliner Tor.

Här kan de minsta springa omkring i den lilla sagoskogen där karaktärer från bröderna Grimm-berättelser som "Haren och igelkotten” går runt bland alla besökare.

Måndag till fredag finns det också möjligt att träffa jultomten och hans nissar på äventyrslottscenen precis intill Neuer Markt. På helgerna spelas olika äventyrsberättelser. Scenen ligger i mitten av den historiska julmarknaden i Rostock så det finns mycket annat att göra innan och efter föreställningarna.

En jul i medeltiden

Couple at christmas market in Rostock by Kloster zum Helligen Kreuz

Om man är villig att åka en 30-40 minuters bilresa norrut, kommer man till den lilla staden Dierhagen. Här dyker det varje jul upp en julmarknad som skiljer sig lite från de andra.

Visserligen finns det gott om julstämning på marknaden, men den präglas av ett omfattande medeltidstema. Marknaden erbjuder nämligen medeltida musik, eldar, smyckessmeder, dåtidens snickerikonst och underhållning i form av teater, eldshower, yxkastning, häxor och mycket mer.

Så om man vill blanda historia, jul och massor av underhållning, kan man vara säker på att få en riktig munsbit genom att köra en liten tur norr om Rostock. Du kan läsa mer om marknaden här.

 

OBS: Vi reserverar oss för ändringar i faciliteter och priser på marknaderna och hänvisar till marknadernas egna webbplatser för en uppdaterad översikt.