Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Julguiden till mumsiga Rostock

Julen är bara ett par timmar bort med bil och färja. Men ställ GPS:en söderut istället för mot nordpolen. För på andra sidan Östersjön hittar du en av Tysklands största julmarknader med inte mindre än 300 marknadsstånd med hantverk, leksaker, mat, dryck och underhållning och allt däremellan. 

Innan jul kommer över en miljon besökare att ha tagit del av den speciella atmosfären. Varje vecka händer något för alla åldrar vilket gör julmarknad i Rostock till en perfekt destination för en weekendresa eller en stunds andrum i julstöket på hemmaplan.

Se öppettiderna för julmarknaderna i Rostock

Fira en medeltida jul

Par til julemarked i Rostock ved Kloster zum Helligen Kreuz
Strax ovanför den gamla stadsmuren är fabriken Kloster zum Helligen Kreuz. Här får du vackra omgivningar, med anor hela vägen tillbaka till 1270. 

Idag förvandlas platsen till en historisk marknad varje jul där du får medeltidsmusik, brasor, smyckessmeder, medeltida snickerikonst och underhållning i form av teater, eldslukare, yxkastning, häxor och mycket mer.

Du hittar anläggningen bakom universitetet (vilket också är värt en titt) på Klosterhof. Det är ett av Nordeuropas äldsta universitet och med bland andra danska-tyska vetenskapsmannen Tycho Brahe som tidigare student.

Juläventyr för barn och fantasifulla själar

Forlystelse ved Kröpeliner Tor
Låt dig förtrollas av sagans värld bland magiska varelser vid den höga stadsporten Kröpeliner Tor.

Här kan de minsta springa omkring i den lilla sagoskogen där karaktärer från bröderna Grimm-berättelser som "Haren och igelkotten” går runt bland alla besökare.

Måndag till fredag finns det också möjligt att träffa jultomten och hans nissar på äventyrslottscenen precis intill Neuer Markt. På helgerna spelas olika äventyrsberättelser. Scenen ligger i mitten av den historiska julmarknaden i Rostock så det finns mycket annat att göra innan och efter föreställningarna.

Över tre kilometer gourmand-mecka

Slikbutik på julemarked

Julmarknaderna i Rostock är en enda lång fest för mage och gom. När hungern visar sig kan du äta dig genom Schlemmermeile - ett riktigt paradis för matentusiaster. Schlemmermeile betyder för övrigt gourmetmilen. Här kan du låta dina näsborrar kittlas av det stora utbudet av god mat och drycker från Tyskland och andra europeiska länder.

Stånden varierar från år till år, men du kan vara säker på att hitta äkta rökt Rostockkorv, svensk glögg och traditionellt glühwein, rostade mandlar, sötsaker och specialiteter från länder som Finland, Polen, Tyskland, England och Holland. Guten Appetit!

Finns det corona-restriktioner?

Håll dig uppdaterad om inresereglerna på den svenska ambassaden, se en resplan med Danmark som transitland på reopen.europa.eu, och om restriktioner för julmarknader på rostocker-weihnachtsmarkt.de


Skrivet av Redaktionen • Uppdaterad den 21 oktober 2021