Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Du vet inte vad jul är förrän du har upplevt den i Tyskland. I hela landet är folk extremt förtjusta i de härliga festligheterna, och Hansastaden Wismar är inget undantag.

Från november till januari är den intima hamnstaden inte bara känd för att den finns med på Unescos världsarvslista. Den är också ett populärt resmål för en bilsemester eller bara en utflykt till norra Tyskland för att få lite autentisk, historisk julstämning.

Du kan till exempel dricka en kopp varmt glühwein bakom de gotiska murarna i stadens äldsta byggnad från 1380, Der Alte Schwede. Ja, julen i Wismar erbjuder traditioner från när farfars farfars farfars farfar var pojke.

Till Wismar för stadens bästa julmarknader, säger du? Så gärna!

Wismar julmarknad är den julmarknad som Wismar är mest känd för. Men det finns också ett antal andra marknader som förtjänar att nämnas. Alla marknader ligger inom gångavstånd från varandra – och bara en kort timmes bilresa från färjan i Rostock.

Det finns inte alls lika många julmarknader som i Berlin till exempel, men Wismar har en speciell charm som du bara hittar på Östersjökusten.

Wismarer Weihnachtsmarkt

Den traditionella julmarknaden i Wismar

Mand og kvinde i bod på julemarked

Se öppettider på wismar.de

Erfarna julmarknadsbesökare i Tyskland kommer att säga att Wismar julmarknad inte tillhör de största. Men i gengäld kommer de att säga att det är en av de trevligaste!

För som vi alla vet är det inte storleken som räknas, utan hur saker och ting görs – och det är här som den traditionella julmarknaden i Wismar kommer till sin rätt.

På den historiska marknadsplatsen i stadens centrum hittar du allt slags jultrevnad. Omgiven av färgglada gavelhus och med utsikt över det vackert upplysta stadshuset kan du få allt ditt julhjärta önskar (om det finns plats för allt i bagageutrymmet är en annan sak).

De många fina stånden erbjuder handgjorda presentidéer som leksaker, smycken, juldekorationer och trävaror. Du kan också själv vara med i tomtens verkstad och stöpa ljus eller fiska efter priser i den lilla fiskdammen.

Låt dig imponeras av de jättegamla gigantiska julpyramiderna som snurrar runt till ljudet av julmusik. Och känn hur den idylliska atmosfären på det utsmyckade torget får stressen att smälta bort.

Smaken av klassisk jul

Det beror också på smörjningen – av kråset.

Medan ögonen njuter av de många blinkande ljusen kan näsan njuta av doften av kanel och rostade mandlar som svävar över hela marknadsplatsen.

Sug åt dig av både kulturhistoria och små delikatesser som nybakat bröd och rökt fisk. Med Wismars kulinariska specialiteter är det dags att skämma bort din mage – och dina gästers: Det råder ingen brist på sött julgodis som passar perfekt på julbordet hemma.

För både stora och små tomtenissar

Wismar julmarknad har underhållning för hela familjen. Faktum är att det finns en hel separat avdelning på marknaden där barnen kan släppa loss sin kreativitet.

Pärlor, glas, koppar, filt, färg, keramik, dekoration av julkulor – det finns alltid många spännande material och möjligheter att göra en personlig julklapp till mor- och farföräldrarna.

När fingrarna är trötta kan stämbanden ta över. För bland marknadens förlustelser kan man både skratta och gråta. Den roliga karusellen gör att det garanterat killar i magen på de små varje år.

Besök av jultomten

Vänta lite nu, det här är ju fantastiskt:

En mycket speciell tradition på Wismars julmarknad äger rum den första lördagen i advent, då jultomten anländer med båt till staden. Från hamnen åker han i häst och vagn till marknaden tillsammans med nissar och änglar.

Här hälsar han alla officiellt välkomna från stadshusets balkong med utsikt över marknadsplatsen. Sedan går han varje eftermiddag genom julmarknaden, tömmer sin brevlåda och svarar på brev från barn med juleljus i ögonen.

Adress: Historischer Marktplatz, Am Markt 1, 23966 Wismar

 

Wismarer Weihnachtszauber

En ny marknad full av julens magi

Bod på julemarked med julelys

Se öppettider på weihnachtszauber-wismar.de

Om vädret är dåligt kan du från och med 2021 även besöka den helt nya Wismarer Weihnachtszauber. Det är en inomhusmarknad som garanterat kommer att få de yngsta i familjen att spärra upp ögonen.

Taket är en stjärnhimmel, och på golvet finns stånd, barnens polarexpress – och jultomten som kommer varje söndag. Det är en magisk värld som garanterat kommer att bli ett nytt regelbundet inslag i Wismar under julen.

På marknaden finns också en 400 m2 stor skridskobana där du kan förvandla brända mandlar till förbrända kalorier.

Adress: Markt- und Eventhalle Wismar, Stockholmer Straße 1-4, 23966 Wismar

Seemannsweihnacht

Stadens maritima julmarknad i den gamla hamnen

Juletræ med glaskugler på julemarked

Se öppettider på wismar.de

Den tredje söndagen i advent kan du doppa tårna i julstämningen i Wismars gamla hamn. Här hålls stadens maritima julmarknad med gnistrande brasor på kajen och glittrande julpynt på de många fartygen.

Se de stolta fiskarna på sina majestätiska båtar som badar i ljuset när de drar till havs för att tacka för säsongens fångst. Medan du ser dem försvinna i horisonten kan du värma dig med havtornssaft eller andra lokala läckerheter från stånden.

Adress: Alter Hafen, 23966 Wismar

Kunstmarkt Wismar

Konstmarknad i St. Georgen-kyrkan

Julepynt i bod på julemarked

Se öppettider på wismar.de

Smycken, keramik, metall, läder, glas, papper, filt och trä. Konst kan ha många olika former. Detsamma har god stämning i december månad. Och en marknad behöver inte ha något med jul att göra för att vara jättemysig.

Om du är trött på tomtenissar men inte på prydnadssaker kan du gå till hantverksmarknaden den tredje helgen i advent. Under tre dagar tar lokala hantverkare över den vackra St. Georgen-kyrkan med över 50 stånd fulla av vackra kreationer.

Adress: St.-Georgen-Kirchhof, 23966 Wismar

Finns det corona-restriktioner?

Håll dig uppdaterad om inresereglerna på den svenska ambassaden, se en resplan med Danmark som transitland på reopen.europa.eu, och om restriktioner för julmarknader på tradefairdates.com/wismar


Skrivet av Redaktionen • Uppdaterad den 21 oktober 2021