Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Det finns mycket att se i den gamla hansastaden

Vill du ha medeltida charm med lutande byggnader och smala gator? UNESCO:s världsarv och levande historia? Allt detta och mycket mer hittar du i Lübeck, en timme från den danska gränsen.

Lübeck kallas hansastädernas drottning. Staden var den största och mäktigaste medlemmen i Hansaförbundet, ett förbund av köpmän som handlade med varandra och åtnjöt vissa privilegier utomlands. Lübeck låg i mitten av förbundet och fick därmed huvudrollen i samarbetet. När du går genom den gamla stadsdelen kan du tydligt se spåren av stadens storhetstid i de stora och vackert dekorerade byggnaderna och kyrkorna.

Det finns mycket att se i Lübeck, och här får du de 12 bästa sevärdheterna i den gamla hansastaden.

Holstentor stadsport

Stadens mest kända landmärke

Holstentor

Den vackra stadsporten är Lübecks sengotiska landmärke. Den byggdes 1478 med stark inspiration från Holland. En gång i tiden var det en av fyra stadsportar, men idag finns bara den här och Burgtor kvar.

Du lägger snabbt märke till de 3,5 meter tjocka murarna som byggdes för att försvara stadens (rika) invånare. Inte för att Lübeck var en fientlig stad. Ovanför stadsporten står det skrivet ”concordia domi foris pax”, vilket betyder ”sämja i hemmet, fred utanför”.

När du är vid Holstentor bör du också besöka museet inne i stadsporten. Museum Holstentor berättar om Lübecks handel, rikedom och makt.

Holstentor är ett självklart första stopp i staden, eftersom det leder in till den gamla staden, som är ett av UNESCO:s världsarv.

Adress: Holstentorplatz, 23552 Lübeck
www.museum-holstentor.de

Lübecks rådhus

Kanske Tysklands vackraste rådhus?

Lübeck Rathaus

Mitt i den gamla staden ligger det imponerande rådhuset från 1380.

Rådhuset är en gotisk tegelbyggnad med en mycket detaljrik fasad, en renässanstrappa och ett burspråk som vetter mot gågatan. Rådhuset kallas ofta för ett av Tysklands vackraste rådhus. Du har gott om möjligheter att själv bedöma det från den stora rådhusplatsen framför.

800 år efter att det byggdes är rådhuset fortfarande stadens administrativa säte, men turister är också mycket välkomna. När du går in i rådhusets huvudentré ser du flera dörrbeslag med porträtt av sju prinsar, samt av kejsaren och en vilde, som tillsammans symboliserar Lübecks makt och styrka. Interiören är också vackert utsmyckad – särskilt i audienssalen och rättssalen.

Du bör också besöka den utmärkta restaurangen i källaren, som har det passande namnet Restaurant Ratskeller.

Adress: Breite Straße 62, 23552 Lübeck
www.luebeck.de

Lübecks domkyrka

Stadens äldsta kyrka

Lübecker Dom indefra

Lübecker Dom är stadens äldsta kyrka. Den byggdes av stadens grundare, Henrik Løve år 1160, och i över 800 år har kyrkan varit en del av den gamla staden.

Under andra världskriget förstördes kyrkan tyvärr i en flygräd och var inte redo att användas igen förrän efter restaureringen 1982.

I domkyrkan kan du bland annat se ett 17 meter högt krucifix från 1477, och i det norra kyrktornet finns en permanent utställning som visar domkyrkans historia från grundandet till den stora flygräden samt kyrkans liv och arbete idag.

Adress: Mühlendamm 2-6, 23552 Lübeck
www.domzuluebeck.de

 

Salzspeicher magasin

Stadens gamla saltmagasin

Salzspeicher

De sex röda tegelhusen vid floden Trave byggdes mellan 1579 och 1745. Byggnaderna står sida vid sida och speglar sig i floden medan de vittnar om en av Lübecks viktigaste källor till rikedom och inflytande i Hansan.

På den tiden var salt det vita guldet, eftersom det var så viktigt för att konservera kött och fisk. Lübeck hade turen att ligga mitt på saltrutten från Lüneburg till Skandinavien, och saltet förvarades i de sex saltmagasinen innan det såldes vidare.

Idag är de gamla saltmagasinen utställningslokaler för ett textilvaruhus och ett måste att se på din rundtur i Lübeck.

Adress: Wallstraße 1, 23560 Lübeck

Mariakyrkan

Besök Tysklands tredje största kyrka

Marienkirchen i Lübeck

Det är imponerande att besöka Tysklands tredje största kyrka, Mariakyrkan eller Marienkirche på tyska. Kyrkan har två höga torn på 125 meter, och inne i kyrkan är det 38,5 meter från golv till valvtak, vilket är det högsta som någonsin har byggts i tegel.

Mariakyrkan byggdes mellan 1250 och 1350 i gotisk stil, inspirerad av franska tegelkyrkor. I kyrkan kan du se världens största mekaniska orgel, flera skulpturer och altartavlor samt den 30 meter långa väggmålningen ”Döden från Lübeck”. 

Det finns en rolig historia om kyrkan. På framsidan står en liten djävulsstaty. Det sägs att djävulen trodde att de skulle bygga en vinbar när grundstenarna lades. Det gillade han eftersom många själar redan hade hittat till honom efter att ha besökt sådana ställen. Så djävulen beslöt att hjälpa arbetarna, och byggandet av kyrkan gick mycket snabbt.

En dag kom djävulen på vad byggnaden egentligen skulle vara till. Ilsken tog han tag i ett stenblock för att förstöra kyrkan, men en ung man skrek åt honom: ”Sluta nu, herr Djävul. Låt det som står, bli stående. Vi bygger en vinbar till dig bredvid.” Djävulen accepterade förslaget och släppte den stora stenen framför kyrkans dörr. 

Idag står den stora stenen fortfarande framför kyrkan, och vinbaren ligger bredvid.

Adress: Marienkirchhof 1, 23552 Lübeck
www.st-marien-luebeck.de 

Europeiska Hansamuseet

Dyk ner i historien om Hansaförbundet

Europæisk Hansemuseum Lübeck © Olaf Malzahn

Hansans drottning är naturligtvis hemvist för det Europeiska Hansamuseet, som är världens största museum dedikerat till Hansaförbundet.

Museet berättar historien om Hansan från dess tidiga begynnelse till dess upplösning. Du får veta mer om förbundets ekonomiska nätverk och handelsnätverk samt om det dagliga livet i hansastäderna.

Museet öppnade 2015 och har en permanent utställning med historiska originalföremål, men också interaktiva utställningar med scener från de gamla städerna och hamnarna i Novgorod, Brygge, Bergen, London och Lübeck. Under hela året har man olika specialutställningar.

Europeiska Hansamuseet är öppet varje dag. Du kan köpa online.

Adress: An der Untertrave 1, 23552 Lübeck
www.hansemuseum.de

Tack till Europeiska Hansamuseet för bild. ©Olaf Malzahn

 

St. Petrikyrkan

Inte som de andra kyrkorna

Petri Kirken i Lübeck

Utifrån ser kyrkan med sina tre skepp och sin gotiska hall ut som vilken annan kyrka som helst från medeltiden.

Men låt dig inte luras. St. Petrikyrkan är inte som andra kyrkor.

Den har ingen församling, men organiserar kulturevenemang, utställningar, föreläsningar och konserter. Det är bara speciella gudstjänster som hålls i kyrkan.

Man beslöt att använda kyrkan för andra ändamål efter att den förstördes under andra världskriget och det inte gick att återställa inventarierna.

Besök kyrkan och se vad som står på programmet. Ta hissen upp till toppen av det 108 meter höga kyrktornet och njut av en fantastisk panoramautsikt över den gamla staden och bukten.

Adress: Petrikirchhof, 23552 Lübeck
www.st-petri-luebeck.de

 

St. Anne's Museum Quarter

Historiskt museum och konstgalleri i det gamla klostret

St. Anne's Museum Quarter børnemuseum ©

I det gamla S:t Anne-klostret hittar du idag St. Anne's Museum Quarter, ett stort museum och konstgalleri. På hela 9 000 m2 kan du uppleva Lübecks historia från medeltiden till idag, berättad genom konst, utställningar och multimedia, och växlande utställningar med klassisk och modern konst.

Museet har också ett stort barnmuseum som visar hur livet såg ut för barn på den tiden. Här kan du se hur barnen levde på den tiden och vad de lekte med. Och det bästa av allt är att du får röra vid utställningsföremålen i barnmuseet.

Du kan smälta de många intrycken från museet och konstgalleriet i den charmiga klosterträdgården.

Adress: St. Annen-Straße 15, 23552 Lübeck
www.museumsquartier-st-annen.de 

Tack till St. Anne's Museum Quarter för bild. ©Sammlung Müller-Albrecht

 

Smala sidogator och romantiska bakgårdar

Ta dig bakom fasaden och in på stadens bakgårdar

Smal gade i Lübeck

När du går runt i den gamla staden ska du komma ihåg att svänga in på sidogatorna. Här hittar du små smygar och de mysigaste bakgårdarna.

De många bakgårdarna och sidogatorna uppstod när Lübeck växte och många nya Lübeckbor bosatte sig bakom huvudgatorna.

Idag är det en idyllisk labyrint där du kan utforska och beundra de upp till 400 år gamla husen och trädgårdarna som har en frodig blomsterprakt på sommaren. Försök dock att hålla lite avstånd eftersom husen är privata bostäder.

Det enklaste sättet att hitta bakgårdarna är från gatan Engelsgrube.

Några av de finaste husen ligger i Hellgrüner Gang och Dunkelgrüner Gang. De kan vara svåra att hitta, eftersom porten till dem bara är en meter hög. Gångsystemet ligger mellan gatorna Engelswisch och Untertrave.

Besök också Füchtingshof, som en gång ägdes av den framgångsrika handelsmannen Johann Füchting. Füchting öppnade huset för sjömans- och köpmansänkor, där de kunde bo gratis och få några mark var tredje månad. Sedan 1970-talet har det blivit lägenheter. Füchtingshof ligger på Glockengießerstraße 23–27.

Splashtour Lübeck Amfibiebuss

Buss på land och till sjöss

Splashtour Amfibiebus sejler i Lübeck

Splashtour Lübeck Amfibiebuss är sightseeing som du aldrig har upplevt förut. Amfibiebussen kan nämligen både köra på vägarna OCH segla på vattnet.

På en tur med Splashtour Amfibiebuss upplever både landkrabbor och sjöbussar Lübecks största sevärdheter ur två olika perspektiv.

Men en av de största upplevelserna är nog själva turen ner i vattnet. Bussen accelererar direkt mot vattenbrynet, du hör ett stort plask och vindrutan täcks av vatten. Det är svårt att inte bli förvånad (och lättad) över att bussen faktiskt flyter.

Amfibiebussen är en av de enda i Europa, så det blir garanterat en unik upplevelse.

Turen tar ca en timme. Under högsäsong går/seglar bussen sex gånger om dagen.

Du bokar biljetter online.

Adress: Holstenhafen, An d. Untertrave, 23552 Lübeck
www.splashtour-luebeck.de

Buddenbrookhaus

Upplev litteratur och historia som väcks till liv

Buddenbrookhaus

Bakom den vita fasaden döljer sig ett unikt litteraturmuseum. Huset var hemvist för en rik köpmansfamilj, Mann, som gav upphov till flera respekterade författare på 1900-talet. Den mest kända är nobelpristagaren i litteratur Thomas Mann, vars debutroman ”Buddenbrooks” handlar om en rik köpmansfamilj i Lübeck.

I Buddenbrookhaus väcks både romanen och familjen Mann till liv i de två permanenta utställningarna. Här går du runt i familjens rum och upplever Manns bok, en historisk epok och det bättre borgerskapets vardag.

Adress: Mengstraße 4, 23552 Lübeck
www.buddenbrookhaus.de

 

Günter Grass-Haus

Kom nära en multitalang

Günter Grass var en tysk multitalang. Grass var författare, illustratör, målare och skulptör och fick Nobelpriset i litteratur 1999. Det här museet är tillägnat hans arbete och visar över 1 400 manuskript, teckningar och skulpturer.

Museet har också andra tillfälliga utställningar. De visar andra konstnärer som också har arbetat tvärs över flera kreativa discipliner, till exempel Wolfgang von Goethe och John Lennon.

Gå en tur i museet och låt dig inspireras av en mycket begåvad man och avsluta besöket med en paus i den mysiga trädgården och caféet.

Adress: Glockengießerstraße 21, 23552 Lübeck
www.grass-house.com