Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Hansastädernas drottning, Lübeck, är ett charmigt resmål året om – inte minst när det gäller maten. I den medeltida stadens slingrande gränder, pittoreska gator och mysiga innergårdar finns det restauranger för alla smaker – förutom för snobben. Maten avnjuts i en avslappnad, opretentiös atmosfär och på sommaren äts den helst utomhus.

Besök vackra Lübeck och njut av en god måltid i en av stadens restauranger.

Här är fem av våra favoriter.

Smaklig måltid!

Schiffergesellschaft

Vid kaptenens bord i stadens vackraste hus

Bakom den imponerande trappgaveln på ett av Lübecks mest kända hus låg tidigare sjömännens församlingshus. Idag utgör den historiska byggnaden ramen för en restaurang som är extremt populär – och med goda skäl. Stämningen och atmosfären måste helt enkelt upplevas!

Du får sitta vid långbord tillverkade av skeppsplankor där du kan njuta av byggnadens imponerande interiör och forntida detaljer. Ögonen vandrar automatiskt över alla de föremål från den maritima världen som pryder väggar och tak: en myriad av galjonsfigurer, lanternor och modellfartyg. Medan man sitter och väntar på maten kan man se framför sig hur de gamla sjöbjörnarna satt här och diskuterade och sedan – efter några glas – alltmer högljutt berättade om sina strapatser ute på böljan den blå.

I köket möts det traditionella och det moderna.
Inte överraskande serveras det en hel del fiskrätter, som t.ex. kaptenens fisktallrik och Lübecker-fisksoppa. Testa också någon av de pikanta holsteinska specialiteterna som t.ex. sötsur sill, vinägermarinerat fläskkött eller matjesfilé med äpple- och lökkräm.

Om fisk inte är din melodi finns det även flera kötträtter att välja mellan, som exempelvis den typiska seglarrätten lapskojs – här toppad med salt sill och stekt ägg.

Breite Strasse 2, 23552 Lübeck
www.schiffergesellschaft.de 

Café Niederegger

Marsipan på menyn

Doften av brända mandlar och socker lockar från långt håll. Här i hjärtat av staden hittar du det perfekta stället för fikapausen. Prisbelönta Café Niederegger har funnits i området sedan år 1806 där det också finns en marsipanbutik och till och med ett marsipanmuseum.

Luta dig tillbaka i en atmosfär som är genomsyrad av historia och stolta traditioner och njut av den utsökta servicen medan du blickar ut över det gamla rådhuset.

Marsipan är naturligtvis en stående ingrediens i kaféets stora utbud av läckra bakverk. Men marsipan går även att få i andra sammanhang: vad sägs om att pröva ett glas marsipansekt, en kopp kaffe med marsipanlikör eller varför inte en marsipanbrunch?

Om det blir för mycket av det söta finns det även olika frukostvarianter samt varma och kalla lunchrätter – helt utan marsipan.

Breite Strasse 89, 23552 Lübeck
www.niederegger.de 

Kartoffel Keller

Den älskade knölen i alla möjliga varianter

Kartoffel Keller

Potatisen spelar, som namnet antyder, huvudrollen på denna restaurang. Njut den som bakpotatis med olika fyllningar, i puréform som ett komplement till fisk eller kött eller i form av krispiga gratänger. Om du föredrar vegetariska eller veganska rätter finns det också ett utmärkt utbud även för dig.
Och naturligtvis kan du även få dig en potatissnaps.

De välvda källarrummen ligger under det gamla Heiligengeist-sjukhuset mitt i staden. Här kan du ha en mysig stund vid den rutiga duken medan du betraktar den rustika, lantliga interiören med många sinnrika detaljer.

God mat och dryck är grunden för ditt välbefinnande säger man på Kartoffel Keller. Och det kan man ju bara hålla med om!

Koberg 8, 23552 Lübeck
www.kartoffel-keller.de 

Buddha Bowl

Artistiska munsbitar

Fisk är en typisk nordtysk maträtt. Om du älskar fisk i sällskap med aromatiskt ris och spröd tång, är Buddha Bowl stället för dig. Här får du nylagad sushi – oavsett om du sätter tänderna i sashimi, nigiri, uramaki eller maki- och tempurarullar.

Anrättningen av de enskilda sushi-menyerna är alltid fantasifull och en färgstark fröjd för ögat och visar upp kockens känsla för vackra detaljer.

Dessutom serveras olika varma soppor och nudelrätter samt hemlagad lemonad.

Allt till ett överkomligt pris.

På samma sätt som rätternas anrättning är noga genomtänkt, är även inredningen unik i sitt slag och påminner på inget sätt om den medeltida staden utanför. Ta en paus från gotiska kyrkor och praktfulla byggnader och kliv in i den djungelliknande atmosfären med exotiska gröna växter och meterhöga bamburör.

Schmiedestr. 24-26, 23552 Lübeck
www.facebook.com/buddhabowlrestaurant 

Vai

Medelhavsrätter och ett glas gott vin

Bistrorestaurangen Vai är ett säkert val om du och alla reskamrater vill hitta en maträtt som alla gillar. Här hittar du ett brett utbud av klassiker som carpaccio, vitello tonnato, coque au vin och olika skaldjurs- och pastarätter och självklart även desserter.

Platsen är känd för hög kvalitet, bra service och en omfattande vinlista med tyska, österrikiska, italienska, spanska och franska viner.

Inredningen är stilren och modern med genomgående blanka och mörka träpaneler.

Du hittar Vai på stadens mest berömda shoppinggata, så kanske den enkla och lugna atmosfären kan ge dig en välbehövlig paus under en intensiv shoppingrunda?

På sommaren kan du sitta ute på gården.

Hüxstraße 42, 23552 Lübeck
www.restaurant-vai.de