Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Rügen – Berlins badkar

Rügen, som ligger i den norra delen av Tyskland, har fått smeknamnet Berlins badkar eftersom det är hit stadens invånare kommer för att koppla av. Och det är lätt att förstå dem. För den lilla ön har både storslagen natur, vackra badstränder och massor av andra spännande upplevelser.

Din Rügen-semester är faktiskt redan packad åt dig. Du behöver bara boka och glädja dig åt att uppleva Tysklands vackraste ö med bas på vackra Seepark Sellin. Här finns poolområde, jacuzzi, minigolf och cykeluthyrning, så ni har både underhållning på hotellet och stora möjligheter att utforska ön.

Rügens läckra restauranger och mysiga kaféer ligger precis runt hörnet och det är bara 800 meter till böljan den blå.

En semester som aktiverar dig

Fyrtårn på Rügen
Älskar du naturupplevelser och gärna blir lite svettig i pannan när du är på semester? Då kommer du att bli glad över att höra att Rügens varierade landskap är som gjort för en aktiv semester. 

Den som befinner sig på Rügen kan cykla och vandra längs öns många vägar och leder. På vattnet kan du hyra kajak och paddla, segla och uppleva både Östersjön och de stora insjöarna. 

Ännu lättare blir det om du stannar i bilen då du snabbt tar dig till de många av naturen skapade sevärdheterna på Rügen. Testa en mysig båttur i vattnet omkring ön – eller häng på en tur med ångloket ”Rasender Roland” som namnet till trots tuffar fram i ett avslappnat tempo. 

Binz

Rügens badstad med mycket att erbjuda

Badebyen Binz

En Rügen-sevärdhet som är mycket populär är definitivt Binz med sina vackra strandvillor i jugendstil. Här hittar du otaliga hotell, semesterlägenheter, pensionat och Zimmer Frei, där gästerna kan bo och njuta av närheten till dagens dopp i havet. Om du gillar det exklusiva kan du hitta läckra hotell med utsikt längs kustpromenaden.

De närliggande badorterna Sellin och Göhren är mindre – men inte mindre charmiga. Piren i Sellin kan till exempel skryta med att vara den längsta med sina 400 meter. Och längst ut på den kan du få en helt unik upplevelse – att sänkas ner till botten av Östersjön i en dykarklocka!

Putbus

En ljus stad och ett hotell med en mörk historia

Putbus

Putbus är Rügens vita stad. Här blommar röda rosor framför ståtliga vita palats och inramar Cirkus, en rund trädgårdsanläggning med formklippta träd och låga buxbomshäckar. Den vita staden var fursten Wilhelm Maltes försök att tjäna pengar genom att locka kurgäster till ön på 1800-talet.

Furstens projekt blev dock inte någon stor framgång, men han skapade en charmig stad som står än idag – en Rügen-sevärdhet som verkligen är värd ett besök.

I en annan del av världshistorien finner vi Prora – en enorm semesteranläggning byggd av Hitlers arkitekter. Den ligger några kilometer norr om Binz längs en av Rügens bästa stränder. Hotellkomplexet, som aldrig togs i bruk, består av 10 000 dubbelrum – alla med havsutsikt.

Det sträcker sig över 4,5 km och skulle ha haft två vågbassänger, tågstationer, en hamn för kryssningsfartyg, teater och biograf samt matsal för samtliga gäster. Idag har platsen ett museum, besökscentrum, historiska utställningar, ett vandrarhem och till och med lyxlägenheter.

Högt över trädkronorna

Hvide klitter på Rügen
Rügen är precis rätt stad att åka till för den som är på jakt efter stora naturupplevelser. Det finns tre skyddade naturområden att ta del av: Nationalparken Jasmund, känd för sina ståtliga kritklippor, det skyddade våtområdet Biosphärenreservat Südost-Rügen, samt den bilfria ön Hiddensee. 

Naturen är mycket varierad med kilometerlånga sanddyner och höga klippor. En annan höjdpunkt på resan kan vara Rügens högsta punkt Piekberg! 

Du kan även uppleva Rügen från ovan genom att besöka Natur Erbe Zentrum som tar dig högt upp i trädkronorna. Bara några få kilometer från Prora hittar du upplevelsecentrumet som har en interaktiv utställning om natur och hållbarhet – och ett bra kafé för den som är fikasugen.

Från centrumet går en lång träbro upp till utsiktstornet Örnnästet som sträcker sig 42 meter över marken. Så det gäller att ni inte har höjdskräck!
Instagram-användarnas bilder från #rügen