Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Mecklenburg-Vorpommern utgör ramen runt Tysklands östkust där vackra stränder och imponerande naturområden ligger sida vid sida.

Här kan ni både njuta av en dag vid vattnet, vandra bland de vita kritklipporna eller dyka ner i den tyska kulturens många intryck och härliga upplevelser. Allt detta bara några timmar från er ytterdörr och med bilens flexibilitet och möjligheter som bästa kompis.

Rügen

Møns Klint på tyska

Kalkklitter på Rügen

Det är svårt att besöka Mecklenburg-Vorpommern utan att ta en tur förbi ön Rügen. Här finns allt ett semesterhjärta kan önska sig, och många tyskar reser hit från storstäderna när de behöver avkoppling och lite lugn och ro, långt bort från stadens pulserande vardag.

Med nästan 1 000 kvadratkilometer finns det tillräckligt att göra på ön. Förutom de vackra gamla badhotellen som ligger längs strandkanten är Rügen, dock mest känt för sina imponerande kalkstensklippor som reser sig längs kusten. När ni besöker dem är det också en utmärkt idé att gå förbi det 40 meter höga utsiktstornet Naturerbe Zentrum som ger er en panoramautsikt över området.

Se öppettider och priser för att besöka tornet här 

Instagram-användarnas bilder från #Rugen

Schwerin

Den sagolika huvudstaden

Schwerin

Schwerin är huvudstaden i Mecklenburg-Vorpommern och påminner mest av allt om en sagoby med ett gyllene slott och lutande, färgglada hus. I staden får ni därför också en bit av den tyska historien serverad på nära håll. 

 

Den lilla huvudstaden har färre än 100 000 invånare, vilket gör Schwerin till Tysklands minsta delstatshuvudstad – men absolut en av de trevligaste. Förutom museer och historiska byggnader kan ni shoppa, äta god mat och besöka de lokala barerna fulla av tysk atmosfär och gott humör. 

 

Besök det gamla museet i slottet, Schweriner Schloss.

Instagram-användarnas bilder från #Schwerin

Mecklenburgska sjölandskapet

Alla vattenhundars paradis

Müritz Nationalpark

Om ni inte gillar hav eller strand finns det lyckligtvis många andra fina möjligheter att få ett svalkande dopp i delstaten. Det mecklenburgska sjölandskapet är, som namnet antyder, ett landskap fullt av sjöar, floder och kanaler där små, färgglada hus ligger längs sjöstranden.

 

Det passar därför perfekt med ett stopp med massor av vattensport på programmet. Ni kan också ta en tur med allt från motorbåtar och kajaker till en simpel timmerflotte som ger total avkoppling när ni lugnt flyter iväg. 

 

Och när ni har fått nog av vattnet kan ni fortsätta på land där vandrings- och cykelturer leder er genom landet och den vackra naturen som både har nationalparker och små mysiga byar. 

 

Gå på upptäcktsfärd i Müritz Nationalpark här.

Leipzig

Låt dig inspireras av konsten

Leipzig

Avsluta semestern med ett besök i storstaden Leipzig som i motsats till Schwerin erbjuder massor av modern kultur och liv och rörelse. Här har många unga konstnärer valt att slå sig ner och skapa annorlunda och nytänkande utställningar i det som tidigare var gamla DDR-byggnader. 

 

Är ni intresserade av konst och kultur är Spinnerei värt ett besök när ni inte har fullt upp med att dricka kaffe och äta god och billig mat i solen. I den gamla bomullsfabriken hittar ni flera gallerier, designbutiker och utställningar som sammanför kreativiteten och ger plats åt nya intryck och sätt att förstå konsten på. 

 

Se när Spinnerei har öppet.