Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Full fart på semestern

Bensin i blodet? Besök Die Autostadt Wolfsburg i Tyskland och bli expert både bakom ratten och bland vännerna. 

Die Autostadt är en nöjespark för alla fartglada – och ett roligt pitstopp för alla andra som vill uppleva ett stycke tysk kultur längs vägen.

Bilstaden är uppdelad i olika områden och det finns något för alla i familjen – oavsett om de är kartläsare eller står för underhållningen i baksätet. Besök Wolfburgs Volkswagen-museum om du vill fylla på tanken med lite bakgrundshistoria och inte har något emot att växla ner på tempot. 

Ta vägen förbi paviljongerna för de olika bilmärkena under Volkswagen och hälsa på stora stjärnor som Bentley och Porsche. 

Om ni föredrar att trycka gasen i botten och susa fram i högt tempo finns möjlighet att ta körlektioner för både barn och vuxna. 

Innan du blir trött bakom ratten bör du köra förbi fabriken där du har möjlighet att uppleva hur tillverkningen av Volkswagen-bilar går till. 

I Autostadt Wolfsburg går du aldrig vilse – staden sträcker sig över 28 hektar land och lockar varje år 2 miljoner besökare.

Dessutom finns både Phaeno Science Center och fina stads- och beachparken Allerpark i Wolfsburg.

Die Autostadt – Pavilion Crawl

Volkswagen Autostadt i Wolfsburg

Trampa på gasen och kör direkt till paviljongerna i Die Autostadt. Ni behöver nämligen skynda er om ni ska besöka alla sju. Det finns möjlighet att kolla in de extra fina fyrhjulingarna som Lamborghini, Porsche och Bentley i det som kallas Premium Clubhouse samt medelklassen med Audi och Volkswagen och den mer ödmjuka folkliga SEAT och Skoda. 

Varje paviljong visar filosofin bakom bilmärket iscensatt med hjälp av vacker arkitektur och miljö. Om du inte känner för att ligga i omkörningsfilen och gasa på – välj Porsche-paviljongen som första stopp. Här kan du uppleva ett estetiskt universum där det inte bara handlar om att ta sig från plats A till B utan även resan däremellan.

Precis som med bilen är allt på paviljongen genomtänkt ner till minsta detalj och det är lätt att se hur bilens karaktäristiska front har inspirerat ritningen av yttertaket till paviljongsbyggnaden. 

Spana in de tre toppmodellerna – Boxstern, 911:an och Panameran – innan du sätter dig bakom ratten för att återvända till verkligheten.

Stadtbrücke, 38440 Wolfsburg
www.autostadt.de

Fabriksfeber på Volkswagen-fabriken i Autostadt Wolfsburg

Bilfabrik

När det kommer till stora bilfabriker världen över, ligger Volkswagen-fabriken i Autostadt Wolfsburg i topp. Fabriken inhyser huvudkontoret för Volkswagen och producerade 815000 bilar under 2015. 

Med sina 6,5 miljoner kvadratmeter är fabriken enorm men du behöver knappast oroa dig för att få bränslestopp på vägen.  

Se hur en bil föds och växer upp genom att följa en Volkswagen från vagga till grav. Vårt bästa tips till besökaren är att ta den stora glashissen hela vägen upp till toppen av glastornet som är nästan 50 meter högt och proppfullt med bilar. Det finns parkering för uppemot 800 förbeställda bilar som är klara att bli avhämtade av sina nya ägare direkt från fabriken. 

Full fart på fältet i Autostadt

Offroad køretur i Volkswagen Wolfsburg
Stampa på gasen utan att bekymra dig över hastighetsgränserna – på träningsbanan är (nästan) allt tillåtet. Här finns alla möjligheter att göra barndomsdrömmar till verklighet. Boka tid för en runda i okänd terräng och testa dina – och inte minst bilarnas – egenskaper offroad. 

Testa även dina färdigheter med säkerhetsträning och lär dig köra bra och säkert i alla typer av situationer, också de oväntade. 

Du kan även lägga pengar på att lära dig köra mer ekonomiskt och bränslesnålt utan att behöva kompromissa med din körning. Exempelvis kan du lära dig när det är dags att växla och hur du accelererar utan att bränna för mycket bensin. 

Bilar finns för uthyrning från 17 € per person. Till de små chaufförerna finns det en minibana med elbilar som alla liknar Volkswagen-Bubblor. Men se upp med de små fartdårarna – för innan du vet ordet av det har någon övertalat dig köpa något du inte alls hade tänkt dig eller har plats för hemma. 

Phaeno Science Center

Som om inte fina bilar vore nog, ståtar Wolfsburg även med ett världsberömt interaktivt vetenskapscentrum: Phaeno – The World of Phenomena. Här fortsätter festen för alla vetenskaps- och teknikintresserade, oavsett ålder. Själva huset ser ut som ett nylandat rymdskepp och innehållet räcker lätt en hel dag. 

Allerpark

För den som gärna blandar bilar och teknik med park- och strandliv finns Wolfsburgs Allerpark. Parken ligger vid en fin sjö med stor sandstrand, volleybollplaner, skatepark, wakepark, äventyrsbad, frisbeegolf, bowlingcenter med mera.