Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Oktoberfest i Rostock, Berlin och Hamburg

Du behöver inte köra hela vägen till München för att ta del av stämningen från skummande fatöl, tighta lederhosen och härlig blåsorkestermusik.

Oktoberfesten i Tyskland startar direkt när du kör av färjan i Rostock. Vi har besökt Rostocker Oktoberfest, där du kan få entrérabatt, och rullat vidare till både Berlin och Hamburg där de inte heller är blyga för att svinga de stora ölsejdlarna i luften. 

Rulla direkt från färjan till festen

I Rostocks hamn ställer de till med stor Oktoberfest två helger i rad. Det är en lång väg från den världskända Oktoberfesten i München men i gengäld mycket närmare Sverige och minst lika kul. 

I det stora festtältet bjuder bandet upp till polka, allsång och partykrachermusik (alla stora hits och gamla godingar). Samtidigt serveras Oktoberfest-klassiker som Fleischpflanzerl och Nackenschnitzel. Ölen dricks självklart i enliterssejdlar med en Jägermeister eller Obstler vid sidan. Rostocker Oktoberfest är kort och gott precis som en oktoberfest ska vara. Det här är en fest som hela Hansastaden ser fram mot. 

Kolla in festen här: www.rostockeroktoberfest.com

Festa vidare i Hamburg …

Även om Hamburg ligger många timmars körväg från München bjuder staden på massor av möjligheter att uppleva en traditionell tysk Oktoberfest. Det gör staden till ett perfekt resmål för en weekendresa – med garanterat festlig stämning mindre än två timmar från färjan i Puttgarden. 

I Hamburg har det officiella arrangemanget varit i full gång sedan 6 september. Därför är det en bra idé att börja här. Festen pågår på flera olika ställen i staden med livemusik, bayerska specialiteter och fatöl i en strid ström.

Vi rekommenderar den berömda fiskmarknaden som är en av Hamburgs främsta attraktioner och ligger perfekt placerad vid hamnen i Sankt Pauli. Stämningen är på topp, ölpriserna låga och festen fortsätter fram till morgonkvisten långt in i oktober. Det är dessutom glada oktoberdagar på krogen Hofbräu an der Alster, och på flera liknande ställen i staden. Det är bara följa ljudet och doften av öl. 

… och fortsätt till Berlin

Berlin vill förstås också vara med på Oktoberfesten i Tyskland. Därför kan du lugnt styra mot den tyska huvudstaden och få en storstadssemester full av fest och färgsprakande tyska traditioner av bästa slag. 

I Berlin hittar du också allt från lederhosen och blåsorkestrar under hela hösten fram till 13 oktober. Den skummande ölfesten har mer än 200 000 törstiga gäster varje år. Det finns ingen gästlista och klädkoden är precis som du förväntar dig: lederhosen, hängslen och beiga knästrumpor för honom och traditionell färgglad sydtysk dirndl för henne. 

Oktoberfesten sätter en tydlig prägel på centrala Berlin med blåa och vita öltält på olika ställen i staden. Dessutom är det stora galna fester på programmet – en på Alexanderplatz och en på Zentraler Festplatz. Båda ställena är en skön blandning av bayerska traditioner med öl, mat och musik. 

På Alexanderplatz är det alltid ett stort tält omgivet av ett nöjesfält med karuseller, breakdance, öltappar, korvstånd och mycket mer. Ett bra val om du inte vill röra dig långt bort från centrum. 

På Zentraler Festplatz är det proppfullt med marknadsbodar med mat och dryck som blandas med människor klädda och klara för fest. På eftermiddagarna skruvas den traditionella bayerska musiken upp och efter kl 18 tar dj:s över rodret vid skivspelarna. Det stora festtältet är över 1600 kvadratmeter så det finns gott om plats för att sjunga, dansa och skåla i stora stark. 

Den som vill ha det livat tittar lämpligast förbi fredag eller lördag då tältet fylls med festglada människor. Vill du undvika stök och trängsel men ändå uppleva den härliga stämningen rekommenderar vi ett besök på vardagar. 

Gör Oktoberfesten till en storstadssemester

Handlar det inte bara om att besöka Oktoberfest i Tyskland? Det finns massor av möjligheter för att få ut mer av din resa. Både Berlin och Hamburg har oändligt mycket mer att bjuda på, samtidigt som du hinner ta en öl och en sväng-om till schlager i förbifarten.

Det är alltid billiga färjebiljetter och en uppsjö av avgångar – även i sista minuten. Det gör bilresan till en av de tyska storstäderna till en perfekt höstsemester eller långweekend. Oavsett om du föredrar att shoppa, spatsera mellan sevärdheter, gå på Oktoberfest eller bara ta det lugnt och slappa på ett av alla många hotell. 

Kör förbi Bordershop

Ungt par i BorderShop

Nu när du har snappat upp allt vad Oktoberfest i Tyskland har att erbjuda dig, och du börjar fundera på att återvända hem, kom då ihåg att i Rostock hittar du gränsens bästa och billigaste öldistributör.

Hos BorderShop hittar du allt från de välkända märkena som du älskar, till spännande specialöl som du kan imponera på dina vänner med där hemma. Så kör förbi BorderShop Rostock och ta med dig den fantastiska stämningen från Oktoberfest hem. Den kommer antagligen att räcka långt in i november.