Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

För alla som bilar till södra Europa är Tyskland ofta ett nödvändigt stopp längs vägen. Men varför inte förena nytta med nöje när ni ändå behöver stanna, och bocka av ytterligare några fantastiska upplevelser på väg söderut?

Titta förbi levnadsglada München eller varför inte avvara en dag eller två för sol och bad i Bodensjöns smaragdgröna vatten?  

De som behöver en extra bensträckare rekommenderas att knappa in Frankiska Schweiz eller underbara alpsjön Königssee i nationalparken Berchtesgaden på GPS:en och snöra på vandringskängorna. 

Vill ni smörja kråset med livets goda är Moseldalen och Tysklands äldsta stad Trier klart värt ett besök. Här hittar ni Michelin-restauranger, några av världens främsta Rieslingviner och kvarlämningar från Romarrikets utbredning norrut.  

För alla som inte redan spikat resrutt för semestern har vi några riktigt bra erbjudande här. 

Lev livet i München

Många förknippar München med oktoberfest och stora ölhallar. Även om det inte är fel har Bayerns främsta metropol mycket mer att erbjuda.

På sommaren bör ingen missa att ta ett dopp i floden Isar som flyter genom centrum och bitvis kantas av härliga sandstränder. 

En annan lokal favorit är spartanska sicilianska trattorian Der Sizilianer. Där lagar utvandrade Palermo-bon Roberto Careri pasta och andra italienska höjdare varje lunch. 

När mat-och-sovklockan ringer för drinkar och cocktails av det mer experimentella slaget är 80-talsinfluerade The High ett utmärkt val.  

De som föredrar att fylla semestern med kultur kommer att ha fullt upp. München har en av Europas främsta teaterscener och Operahuset Stadsopera är också i världsklass. Det finns även flera fantastiska konstmuseer. Kunstverein i det historiska Hofgarten är en av Tysklands äldsta konstinstitutioner och har varit en plattform för samtida konst i närmare 200 år.  

Bodensjön – medelhavsbad mellan bergstoppar i tre länder

Står sol och bad högt upp på agendan ska ni inte missa Bodensjön, omgiven av alptoppar i Schweiz, Tyskland och Österrike. Det smaragdgröna vattnet ger en känsla av att ni befinner er vid Medelhavet och i området kring sjön hittar ni härliga barockstäder, frukt- och vinodlingar. 

Naturstrandbad Kressbronn är populärt bland barnfamiljer. Träd och grönska längs strandkanten ger inbjudande skugga när solen gassar i zenit. 

Trier - romare, marxister, Michelin-stjärnor och världens bästa rieslingviner

Tysklands äldsta stad bjuder på både spektakulära ruiner och från romartiden och rieslingviner i världsklass. Trier är dessutom Karl Marx hemstad. Idag är filosofen och nationalekonomens barndomshem omgjort till lärorikt museum: Karl Marx Haus. 

Wein & Tafelhaus i Trittenheim har en stjärna i Guide Michelin och en prisvärd avsmakningsmeny. 195 euro per person för en 6 rätters meny, aperitif och övernattning inklusive frukost är väl investerade pengar även med en svag svensk valuta. 
 

Vandra i frankiska Schweiz!

Gör ett stopp i ett av Tysklands äldsta och populäraste semesterområden. Inte långt från tjeckiska gränsen, mellan städerna Bamberg och Bayreuth, vandrar ni genom romantiska dalgångar i makalös natur. 

Området är även rikt på utmanande kalkstensklippor vilket lockar många utländska klättringsturister. 

Att frankiska Schweiz också är den mest bryggeritäta regionen i världen kan säkert glädja en och annan ölälskare där hemma. 

Ta ett dopp bland alptopparna i Tysklands renaste sjö

Den avlånga sjön Königssee ligger insprängd mellan alptopparna i nationalparken Berchtesgaden. 

Königssee är vida känt för sitt rena vatten och enligt vissa den renaste sjön i Tyskland. Av den anledningen har det enbart varit tillåtet med el- eller människodrivna båtar på sjön sedan 1909. 

De branta klippväggarna som omger sjön ger uppkomst till ett mäktigt eko. Under rätt förutsättningar kan ekot studsa upp till sju gånger. 

I naturen kan ni stöta ihop med rådjur, kronhjort, gems, stenbock och murmeldjur. Det finns även möjlighet att skåda kungsörn, pärluggla och fjällripa för alla med vandringskängor i bagaget.  

Örnkoll från Hitlers örnnäste


Det kanske främsta landmärket kring staden med samma namn som nationalparken ovan. Hitlers mest kända örnnäste, trots att Führern knappt satte sin fot i Kehlsteinhaus. En miss förstås för på 1834 meters höjd, 3.7 km sydost om Berchstesgaden, är det väl värt ett besök. Motsägelsefullt var det inte här filmen ”Örnnästet” spelades in. Den spelades in 22 km längre söderut i Österrikiska Slottet Burg Hohenwerfen som också är mycket populärt bland turister.