Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Mehr magiska äventyr

De flesta av oss känner till Bröderna Grimms sagor men känner du till sagovägen genom Tyskland?

Åk på en roadtrip med familjen och njut av 600 magiska kilometer genom förtrollade byar, slott och landskap som tagna direkt ur Bröderna Grimms sagor.

Följ vår roadtrip-guide och låt äventyret börja bland Bremens sevärdheter och sluta i brödernas födelsestad Hanau.  

Sagovägen stopp #1

Bremen – stadsmusikanternas stad

Inled roadtripen längs med sagovägen på marknaden och hälsa på fyra av Bremens främsta sevärdheter. Här träffar du stadens mest kända invånare: ”Stadsmusikanterna från Bremen” – en åsna, en hund, en katt och en höna som i Bröderna Grimms sagor beger sig ut i världen för att leva som musiker. Bronsstatyer av de fyra musikanterna finns i många olika varianter i staden och varje söndag från maj till oktober berättas sagan live på torget Domshof framför katedralen.

Inget besök i Bremen är komplett utan ett nedslag på den mysiga gågatan Böttcherstraße i det romantiska kvarteret Schnoorviertel. Där ligger de medeltida korsvirkeshusen tätt och förflyttar dig direkt in i Bröderna Grimms sagovärld. 

Vi är medvetna om att familjens hjältar lätt sätter sig på tvär om de blir hungriga. Vi rekommenderar därför ett pit-stop längs Weser-floden där maten på något av de mysiga caféerna och restaurangerna är lika bra som utsikten.

www.bremen.de/bremer-stadtmusikanten

Sagovägen stopp #2

Förtrollad av Råttfångarens stad

Hameln

Känner du till Bröderna Grimms saga om Råttfångaren i Hameln? Om inte kan du se fram mot nästa stopp på resan längst med sagovägen som går till Tysklands råttfångarstad Hameln, knappt 150 kilometer från Bremen. Enligt sagan, som utspelar sig på medeltiden i staden, rövar en råttfångare bort ortens barn med hjälp av sin förtrollade flöjt. 

Staden bjuder än idag på äventyrlig stämning men vi lovar att du kan vara trygg med att ta med dig dina barn hit. Upplev dagens råttfångare när han med flöjt och dans lockar besökare i råttornas fotspår genom den gamla staden och dess många sevärdheter.

Missa inte de vackra blomsterprydda korsvirkeshusen i Weser-renässansstil med snidande ansikten i trä och förgylld skrift på gavelbjälkarna. Råttfångarens hus på Osterstraße är ett av de största och vackraste renässanshusen. Huset har även en restaurang som är väl värd ett besök då maten är fantastisk.

Sagovägen stopp #3

Prinsessornas rike

Schwalmstadt

Drömmer ni om att leka prinsar och prinsessor en dag kan ni fortsätta resan till Askungens vackra by Polle som är den perfekta kulissen för ert nästa äventyr. Här kan ni titta på ruinerna av slottet som Askungen besökte på balen och träffade prinsen på den vita springaren i Bröderna Grimms sagor. Och vem vet? Kanske hittar ni Askungens sko i trappan?

Res vidare i sagornas värld och stoppa skogvaktaren vid äventyrsskogen Rheinhardswald mellan Göttingen och Kassel. Här gömmer sig det romantiska Törnrosaslottet Sababurg, där ni kan bli fast i 100 år… om ni har tid över?

Ni kan också rulla vidare knappt 60 kilometer till Rödluvans hemtrakter i Schwalmstads som är känt för sina röd-vita-svarta folkdräkter, gamla korsvirkeshus och självklart också Bröderna Grimms sagor. 

Sagovägen stopp #4

Steinau – Snipp, snapp, slut

Steinau

Slutet gott – allting gott. Äventyret slutar i Bröderna Grimms charmiga hemstad Steinau an der straße. Titta in i brödernas hus som rymmer en utställning om deras liv och arbete. Besök också det vackra renässansslottet som tar dig ännu närmare brödernas värld. 

Innan du sätter punkt för resan behöver du hoppa in i bilen en sista gång och styra mot brödernas födelsestad Hanau, en halvtimme från Steinau. Här kommer det vackra slottet Philipsruhe med sitt historiska museum och sin amfiteater vara den perfekta avslutningen för ert sista äventyr längs vägen. Snipp, snapp, snut – så var sagovägen slut.

www.germany-insider-facts.com/schloss-philippsruhe