Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Schleswig-Holstein är det nordligaste delstaten i Tyskland och därmed också den delstat som gränsar direkt mot Danmark. Här erbjuds maritim kultur, vackra landskap och kuststräckor på båda sidorna eftersom den smala delstaten är omgiven av Nordsjön i väst och Östersjön i öst. 

Ni kanske förknippar området nära gränsen med gränshandelsbutikerna som många danskar besöker för att få bra erbjudanden, men Schleswig-Holstein har mycket mer att bjuda på. Vi har samlat några bra idéer för hur ni kan tillbringa en långhelg. 

 

Hemmelsdorfer See

Surfa och segla på böljan den blå

Surfer vec Hemmelsdorfer See

När ni anländer med färjan till Puttgarden är det helt perfekt att inleda semestern med ett besök till Hemmelsdorfer See. Här kan ni njuta av naturen på vattnet och på land, och om kvällarna kan ni koppla av i trevliga omgivningar på de charmiga Bed & Breakfast-ställena som finns i lokalområdet. 

 

Om ni föredrar surfing och segling är Schleswig-Holsteins längsta sandstrand Timmendorfer Strand inte långt bort och här kan ni hoppa i böljan den blå eller lära er att surfa som lokalbefolkningen.

 

Håll ett öga på vädret och perfekta surfförhållanden här.

Lübeck

En stad av marsipan

Lübeck i Schleswig-Holstein

Efter stranden och naturen är det dags för storstadens intryck och möjligheter, och inte långt från Hemmelsdorfer See ligger handelsstaden Lübeck.

Staden har både kyrkor, museer och massor av butiker som alla är värda ett besök, och om ni behöver en liten paus kan ni gå på jakt efter stadens varumärke, marsipan. Lübeck har nämligen en stolt och månghundraårig tradition av att göra marsipan och runt omkring på gatorna finns flera bra marsipanbutiker. 

När sockerkicken har lagt sig kan ni fortsätta till stadens största sevärdhet, St. Petri kyrka. Kyrkan används inte längre för gudstjänster utan är nu istället värd för evenemang, utställningar och olika marknader, och från kyrktornet har ni utsikt över hela staden.

Instagram-användarnas bilder från #lübeck

Vadehavet

Tönning och det imponerande Vadehavet

Barn ved Vadehavet

Man kan inte besöka Schleswig-Holstein utan att svänga förbi Vadehavet på västkusten. Området, som skrevs in på UNESCO:s lista över världsarv 2009, präglas av att landet är helt platt och vattnet så lågt att ni kan gå på havsbotten från en gräsbevuxen vall till en annan. Känn samtidigt semesterlugnet sänka sig över er medan ni tittar ut över det unika landskapet. 

Övernatta på öarna som ligger i Vadehavet eller hitta ett ställe i den charmiga staden Tönning som har rötter ända tillbaka till 1100-talet och därmed sitter inne med massor av nordtysk historia.