Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Upptäck sagolika Schwerin och dess omnejd

Ca 170 kilometer från Puttgarden hittar du sagolikt vackra Schwerin, huvudstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Staden har anor hela vägen tillbaka till 500-talet och idag syns historiens fåror i form av gamla magnifika byggnader, slott och minnesmärken.

Men du behöver inte nödvändigtvis vara ett fan av det förgångna för att uppskatta en långhelg i Schwerin och dess omgivning. Stan är fylld av trevliga caféer, barer, charmiga kneipe-pubar och restauranger vilket gör det en bra bas för att utforska regionen med bil.

Schwerin kallas ibland för de sju sjöarnas stad och Nordtysklands Florens. Den fantastiska naturen med möjlighet till båtliv längs floder, sjöar, kanaler och vattendrag skapar förutsättningar för en omväxlande vistelse. Oavsett om du vill hälsa på brunbjörnar, spa:a på slott, ta bilen tillbaka till medeltiden eller bara känna sensommarbrisen fläkta i ansiktet på sjön.

Starta dagen med färskmalet kaffe på Rösterei Fuchs

Är du kaffedrickare och tillhör dem som ser frukosten som dagens viktigaste måltid? Då vet du att bra kaffe är ett måste för att vakna på rätt sida.

Rösterei Fuchs ligger i Schwerins äldre delar, mellan stadens landmärken domkyrkan Schweriner Dom och Schwerins slott (se nedan). Rösterei Fuchs är inte bara ett trevligt café och bistro. De rostar även sitt eget kaffe vilket garanterar en smakupplevelse utöver det vanliga. Den som inte dricker kaffe kan istället njuta av te eller chai-latte.

Förutom frukost från 09 serverar de enklare mat som hamburgare, pasta, bakad potatis och olika mumsiga sallader. Det finns också möjlighet att köpa med sitt favoritkaffe hem och behålla semesterkänslan hela hösten.

Adress: Am Markt 4
www.roesterei-fuchs.de

Mäktiga bamsar på Västeuropas största björnskyddscenter

Bärenwald Müritz är Västeuropas största björnskyddscenter. Ett djurvårdsprojekt som erbjuder en trygg och naturlig miljö för vanvårdade och försummade brunbjörnar. För tillfället lever 17 räddade björnar i fristaden.

Kom nära skogens verkliga kungar och drottningar. Imponeras av deras storlek och charmas av deras lekfullhet.

Bärenwald Müritz erbjuder guidade turer. Varje dag klockan 13:30 finns det möjlighet att delta i utfodringen av bamsarna.

När solen sänker sig längs horisonten öppnar sig en ny värld. Förutom att kolla på björnarna tar guiderna med er på en upptäcktsresa bland andra djur i skogen.

Det finns även speciella vandringsturer anpassade för hundförare. Förutom att ta del av spännande fakta om björnar och hundar erbjuds övningar och fantastiska fotomöjligheter av din fyrbenta vän.

Efter turen finns det möjlighet att återhämta sig i BIO-bistron där de flesta rätterna är vegetariska eller veganska.

Adress: Am Bärenwald 1, 17209 Stuer
www.baerenwald-mueritz.de

Sov och spa:a som en kung på Schloss Basthorst

Foto: © Schloss Basthorst

Vem har inte drömt om ett slottsliv utan hovets förpliktelser? På Schloss Basthorst, drygt 20 km utanför Schwerin, kan ni bo som kungar och drottningar samtidigt som ni unnar er en spabehandling eller två.

För frivilliga och ofrivilliga golfare finns möjlighet att svinga loss på spektakulära Winston Golf. De tre banorna, utspridda på över 200 hektar, ligger endast 10 minuter från slottet.

Med trötta ben efter en heldag på golfbanan är det bara att slå sig ner på slottsrestaurangen. Menyn garanterar att även vegetarianer och veganer slipper gå hungriga.

www.schloss-basthorst.de

Båtliv i de sju sjöarnas stad

Schwerin kallas ibland för de sju sjöarnas stad. 65 kvadratkilometer stora Schweriner See (Schwerinsjön) bildar tillsammans med andra mindre sjöar och vattendrag den västra delen av underbara Mecklenburgska sjöarna.

De över 2000 sjöarna binds samman av ett nät av rogivande floder och kanaler. Hela området är inom köravstånd från Schwerin och erbjuder massor av utomhusaktiviteter som vandring, cykling och olika sorters vattensport.

De trädbevuxna stränderna inbjuder till långa promenader men det finns också möjlighet att hyra båt och gå till sjöss. Bli inte överraskade om ni ser tranor, havsörnar eller uttrar under resan.

Vattnet är rent och det är lätt att hitta en avskild plats för ett uppfriskande bad innan ni lägger an vid en lämplig brygga för att njuta av rökt fisk och en lokal öl. Prost!

Ta bilen tillbaka till medeltiden

Vad vet du om slavisk historia? Arkeologiska museet i Groß Raden är byggt kring slaviska fornlämningar som sträcker sig hela vägen tillbaka till medeltidens början.

Idag är vissa av lämningarna återskapade. Bland annat det fort och det tempel som låg här för över tusen år sedan. Så när du vandrar omkring bland byggnader, broar och torn känns det bokstavligen som att ni tagit bilen tillbaka till medeltidens början.

Det återskapade templet innehåller idag en historisk utställning om slavisk religion.

Alla fält, åkrar och grödor i området är odlade på samma sätt som de gjorde förr i tiden och under sommarhalvåret arrangeras flera olika aktiviteter med anknytning till temat.

Adress: Kastanienallee, 19406 Groß Raden
Instagram-användarnas bilder från #schwerin