Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 8 min.

Besök staden vid sjön

Schwerin är kanske den mest idylliska staden i norra Tyskland – och det säger inte så lite. Det gyllene slottet i sjön skulle kunna vara hämtat från någon av bröderna Grimms sagor och det är nästan så att man ser framför sig hur prinsessan står i fönstret och tittar efter prinsen.

Men Schwerin är så mycket mer än slottsromantik.

Staden är huvudstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, och den historiska gamla staden är fortfarande mer eller mindre intakt. Till detta kommer vackra sjöar, ett blomstrande restaurangliv och massor av shoppingmöjligheter.

Vilka är de allra bästa upplevelserna, tror du?

Här är vår stora guide till Schwerins sevärdheter, restauranger och butiker. Då kan du planera din resa – oavsett om du ska göra ett kortare besök eller en längre resa till Berlin eller grannstäderna Rostock, Lübeck och Wismar.


Sevärdheter

Det finns mycket att se i vackra Schwerin, och här har vi samlat de bästa sevärdheterna.

Schwerins slott

Stadens sagolika landmärken

Schwerin slot

Det vackra slottet ser ut som om det är hämtat från en saga. De runda hörntornen med spiror sträcker sig mot himlen och speglas i den stora sjön.

Här har hertigar bott i århundraden. Idag är slottet hemvist för Mecklenburg-Vorpommerns parlament – och ett populärt resmål för turister.

Schwerins slott har en lång historia. Det grundlades redan år 973 som en betydligt mindre ståtlig borg, men hade redan då hade den karakteristiska ringformationen. Under årens lopp byggdes borgen om och utvidgades flera gånger om, och på 1800-talet lät storhertigen av Mecklenburg, Friedrich Franz II, slutligen bygga slottet i dess nuvarande form i nyrenässansstil. De utsmyckade fasaderna, de stora gemaken och inte minst den magnifika tronsalen vittnar om ärkehertigens rikedom och politiska ambitioner.

Idag kan du besöka slottets många salar och hertigens privata bostad, som Staatliches Museum Schwerin har inrett med tidstypiska målningar, skulpturer och möbler från 1800-talet. Ta en guidad tur i slottet och lyssna på historier och hemligheter om slottet och dess många invånare.

Adress: Lennéstraße 1, 19053 Schwerin
www.schwerin.de

Slottsparken

Promenad i det gröna

Schwerin Slotspark

Slottet är fascinerande inuti, men många säger att parken är en lika stor upplevelse.

Den enorma slottsparken går hela vägen runt slottet och ner till sjön, så att du verkligen kan njuta av byggnadens fasader, torn och silhuetter.

Parken kännetecknas av strama linjer. Här står träden på raka led som soldater, medan ett stort antal statyer blickar ut över de många rabatterna och sjöarna. Parken har också ett eget orangeri, en grotta och en restaurang.

Slottsparken är stor. Den sträcker sig faktiskt över 25 hektar, så ta på dig bra skor och ge dig ut på upptäcktsfärd i det gröna.

Adress: Lennéstraße 1, 19053 Schwerin
www.schwerin.de

Domkyrkan

Klättra upp i delstatens högsta kyrktorn

Domkirken i Schwerin

Schwerins imponerande domkyrka missar man inte i första taget. Det höga, spetsiga tornet kan ses på långt håll och det kan kännas som om alla vägar i den gamla staden leder till domkyrkan.

Schwerins domkyrka invigdes 1270 och var tillägnad jungfru Maria och evangelisten Johannes. Det är den enda riktiga katedralen i delstaten och den enda kvarvarande medeltida byggnaden i Schwerin.

Kyrkan är byggd i gotisk arkitektur med tegel och har hela tre sidoskepp. Tornet är 117,5 meter högt och de sista 50 cm är viktiga. De gör nämligen detta till Mecklenburg-Vorpommerns högsta kyrktorn, eftersom det är en halv meter högre än Sankt-Petri-kyrkan i Rostock. Om du orkar klättra uppför de 220 trappstegen får du en fantastisk utsikt över stadens sjöar och skogar.

Något som är speciellt med katedralen är interiörens färger. Väggarna och valven är vita, men kanterna är målade i turkost och rött. Bland kyrkans mest värdefulla föremål finns triumfkorset, dopfunten i brons och inte minst orgeln, som byggdes 1871 av en berömd orgelbyggare.

Adress: Am Dom 4, 19055 Schwerin

Staatliches Museum Schwerin

Konstmuseum för alla

Bredvid slottet ligger det vackra konstmuseet. Det öppnades redan 1882 och är idag känt för sin stora samling av medeltida målningar och mynt samt för sin stora utställning av modern konst. Museet är särskilt känt för sin stora samling av Marcel Duchamp, en av 1900-talets stora konstnärer.

Besök museet och gå igenom de gyllene salarna med fiskbensparkett på golvet och porträtt på väggarna, för att sedan fortsätta in på avdelningen i lysande vitt, där moderna konstnärer visas.

Museet välkomnar besökare i alla åldrar – även barn, som kan få fritt spelrum i aktivitetsrummet.

Adress: Alter Garten 3, 19055 Schwerin
www.museum-schwerin.de 

 

Pfaffenteich

Besök stadens oas

Udsigt over søen Pfaffenteich i Schwerin

Utsikt över gamla stan, fina hus och en flock svanar. Sjön Pfaffenteich och den fina strandpromenaden erbjuder allt.

Pfaffenteich är en konstgjord sjö som skapades redan när staden grundades på 1100-talet, och sedan dess har staden vuxit runt sjön.

Numera är det en grön oas där du kan promenera längs vattnet och njuta av en av de bästa vyerna över gamla stan. Längs sjön finns ett antal vackra arkitektritade hus, som ofta jämförs med Hamburgs Inner Alster. Sjön är också hemvist för en stor svanflock som har sin egen svanö.

Vill du inte bara titta på sjön utan även ge dig ut på vattnet? I så fall kan du ta en tur med färjan Petermännchen.

Adress: Friedrichstraße, 19055 Schwerin

Festivaler

Upplev ett av stadens många evenemang

Koncert i Schwerin

Om du inte kan få nog av sagoslott, parker och den gamla staden, bjuder Schwerin dessutom in till många festivaler under sommaren.

Den stora slottsfestivalen är en resa tillbaka i tiden till 1800-talet: folk klär ut sig i tidstypiska kläder, dansar historiska danser och till och med ärkehertigen kommer förbi. Det är en härlig syn att se alla utklädda människor i stora färgglada kjolar och höga hattar.

På kvällen hålls en ljusshow. Slottets fasad är visserligen ganska spektakulär i sig, men showens ljusillusioner är något som får åskådarna att spärra upp ögonen och tappa hakan. (Se lite av festivalen och ljusshowen på YouTube.)

Staden har även andra festivaler, som operafestivalen, vårfestivalen, gourmetfestivalen, drakbåtsfestivalen och vinfestivalen. Och självklart avslutas året sedan med en julmarknad.

www.schwerin.de 

   

Restauranger

Gillar du saftiga biffar, krämig pasta eller en kopp gott kaffe? Slottsstaden har allt.

Restaurant Ars Vivendi

Ät i slottsparken

Græsplæne og blå himmel i Schwerin Slotspark

Restaurang Ars Vivendi ligger i en charmig åttkantig paviljong i slottsparken. Restaurangen har inte bara en mycket elegant inramning, utan också rykte om att vara ett av de bästa matställena i staden.

Restaurangens namn betyder ”konsten att leva” och detta återspeglas i menyn, som erbjuder rätter och gourmetmat av högsta kvalitet. Här kan du bland annat välja mellan hemlagad pasta, minestrone och pannacotta.

Restaurangen är populär, så boka i förväg.

Adress: Lennéstraße 2a, 19061 Schwerin
www.ars-vivendi-schwerin.de

Weinhaus Wöhler

Klassisk restaurang i gamla stan

Fire venner skåler i rødvin

Hotel Weinhaus Wöhler ligger i gamla stan och restaurangen erbjuder klassiska rätter och en mycket välsorterad vinlista med smakupplevelser från hela världen. Det är inte för inte som restaurangen kallar sig vinhus.

Restaurangen har två avdelningar. I en del av lokalen kommer du in i en klassisk tysk pub med höga träpaneler, pelare och väggmålningar. Den andra delen är mer rustik och har grova stenväggar och långa bord.

Menyn består av möra kött- och fiskrätter, men du kan också välja att äta vegetariskt.

Om du är sugen på något sött, erbjuder dessertmenyn en glass som de kallar ”Kleiner Schwede” – den lille svensken.

Adress: Puschkinstraße 26, 19055 Schwerin
www.weinhaus-woehler.de

Restaurant Café Prag

Njut av kaffestunden och utsikten över slottet

Restaurant Cafe Prag i Schwerin

Unna dig ett besök på Restaurant Café Prag. Bakom det tjeckiska namnet döljer sig ett 200 år gammalt café och en lunchrestaurang med högt i tak, mjuka stolar och en glasmonter full av läckra kakor.

Restaurant Café Prag erbjuder ett stort kaffesortiment och är en perfekt plats för en paus. Om du behöver en mer omfattande måltid kan du också välja en lunchrätt. Allt till rimliga priser.

Restaurang Café Prag ligger på gågatan och har en fantastisk utsikt över slottet.

Adress: Schloßstraße 17, 19053 Schwerin
www.restaurant-cafe-prag.de

Tack till Restaurant Café Prag för fotot till det här avsnittet. ©Restaurant Café Prag

Zeppelin Restaurant

Kött, happy hour och rockmusik

Mand spiser steak

Här står köttet i fokus. Zeppelin Restaurant inriktar sig på lokala råvaror och serverar biff, schnitzel, hamburgare, spareribs och kyckling.

Det finns goda möjligheter att njuta av saftiga biffar hela veckan, och de flesta vardagar har de dessutom lunchrätter till fasta specialpriser – och vem kan säga nej till en pulled pork-torsdag?

Restaurangen har även happy hour varje dag, så förvänta dig en god och glad stämning.

Var kommer namnet ifrån? Det är en hyllning till det brittiska rockbandet Led Zeppelin, och restaurangen hoppas att även maten ska kunna vara en trappa till himlen.

Restaurangen ligger i Schweriner Höfe-kvarteret.

Adress: Wismarsche Straße 126-128
www.zeppelin-restaurant.de 

 

Shopping

Det finns många butiker att utforska i Schwerin. Här får du en översikt.

Shoppinggaden Mecklenburgstraße

Besök stadens kilometerlånga butiksstråk

Mand på shoppinggade

Mecklenburgstraße är en kilometerlång shoppinggata full av butiker och vackra byggnader som vittnar om stadens långa historia.

Börja din promenad längs shoppinggatan från hörnet Platz der Jugend/Hermannstraße och följ gatan hela vägen ner till sjön Pfaffenteich. Även om promenaden bara är en kilometer lång kan den ta ganska lång tid eftersom det finns många butiker att besöka.

Adress: Mecklenburgstraße, 19053 Schwerin

Schweriner Höfe

Slottsstadens shoppingkvarter

Låt din shoppingtur börja i det mysiga kvarteret Schweriner Höfe. Stadsdelen ligger i gamla stan och består av små kreativa butiker, kaféer och restauranger. Tanken är att det ska vara en samlingsplats för små oberoende butiker och varierad gastronomi. Idag finns här en mängd olika butiker, bland annat en tatueringsateljé, en frisersalong, en biograf, en sjukgymnastmottagning och en currywurstbar.

Vad kan du uppleva i det här kvarteret?

Det finns många butiker att utforska. Om vi skulle lyfta fram bara några få är Kreative Kaufhaus Schwerin definitivt värt ett besök. Här hittar du smycken, souvenirer, kläder, väskor, kontorsmaterial och saker för hemmet. Allt är lokalt och hållbart.

Du kan också hitta riktigt goda korvar och regionala delikatesser från Mecklenburg-Vorpommern samt vin och spritdrycker på Fiete’s Hofladen.

Adress: Marienplatz 1-2, 19053 Schwerin
www.schweriner-hoefe.de

Formost

Ett nöje för designälskare

Formost

Om du älskar bra design är Formost ett måste.

I Formost går funktion, utseende och kvalitet alltid hand i hand. Här kan du köpa köksutrustning, möbler, leksaker, sportutrustning, böcker, skor, väskor, ljusstakar och andra saker för hemmet.

Målet är att endast sälja ”bra varor”, vilket enligt butiken är varor som håller i flera generationer.

Butikens inköpare handplockar produkterna på hyllorna utifrån fem kriterier som produkterna alltid måste uppfylla: god form, glädje, användbarhet, värde för pengarna samt hållbarhet.

Du kan få en förhandstitt på sortimentet på butikens webbplats.

Adress: Puschkinstraße 28, 19055 Schwerin
www.formost.de

Tack till Formost för bilden till det här avsnittet. ©Formost

Schlosspark-Center Schwerin

Stadens stora köpcentrum

Tre mennesker på shoppingtur

Om du önskar en smidig shoppingupplevelse eller känner att vädret är för blött och kallt kan du alltid besöka Schlosspark-Center Schwerin. Här finns hela 120 butiker under ett och samma tak och du kan handla t.ex. kläder, accessoarer, kosmetika och elektronik från kända och okända märken. Så nog borde du kunna hitta just det du behöver?

Om du är hungrig finns det 17 restauranger att välja mellan.

Adress: Reiferbahn 5, 19053 Schwerin
www.schlosspark-center.de