Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Wellness och avslappning i Tyskland

Bara en timmes bilväg från Rostock kör du förbi staden Stralsund. Där tar en 4 km lång hängbro dig till Rügen. Tysklands största ö har allt som du kan drömma om – om du söker ett semesterparadis med avslappning och välbefinnande högst upp på agendan, eller bara vill njuta på spa i norra Tyskland.

Tyskarna klassar själva Rügen som landets vackraste ö – och det finns goda skäl för det. Här möter långa sandstränder höga kritklippor som dyker rakt ner i djupblå vatten. Det finns orörd natur, mysiga byar på landsbygden och några av de mest fantastiska spa- och wellnesshotellen i norra Tyskland.

Här presenterar vi en guide till 5 av våra absoluta favoriter.


Allmänna tips för spa i Tyskland

Tänk på att man i Tyskland inte tillåter badkläder i bastun – men om du föredrar det är det helt okej att njuta av värmen och slappna av insvept i en handduk.

Cerês am Meer

Cerês am Meer

Öns mest besökta badort heter Binz. Här kan du njuta av livet och friheten och har alltid nära till roligheter, strand och vatten. Det är också här du hittar femstjärniga designhotellet Cerês am Meer som ger dig mycket spa och välbefinnande för pengarna. 

Från hotellets eleganta rum kan du njuta av utsikten över bukten, de vita klipporna, skogen Granitzer Wald eller den vackra trädgården. I hotellets stilfulla Senso Spa kan du uppleva vattnets stärkande effekter på kropp och själ i en nästan magisk atmosfär. 

Här kan du lämna vardagen hemma för en stund och koppla bort med alla tänkbara behandlingar. Från saltvatten och varma stenar till alger och olika former av massage.

Avsluta dagen med en gourmetmiddag på hotellets restaurang och bar Negro som går att hitta i både Michelin- och Gault Millau-guiden. Närmare paradiset kommer du inte.

Strandpromenade 24, 18609 Binz, Tyskland
www.ceres-hotel.de

Hotel Kurhaus Sellin

Mysigt spa med havsutsikt

Hotel Kurhaus Sellin

Das Ostseebad Sellin auf Rügen’ är den officiella beteckningen på badorten vid Rügens sydkust. På toppen av klippan vid stranden hittar du legendariska Hotel Kurhaus Sellin. Hotellet har hela tre restauranger vilket betyder kulinariska specialiteter morgon, middag och kväll. 

Förutom fitnessrum hittar du Puria Classic Spa. Där används ett helt hav av behandlingar för alla tänkbara hudtyper och behov. I området omkring hotellet kan du roa dig med golf, vandrings- och cykelturer i de vackra omgivningarna eller en promenad bland de fina husen och gröna alléerna. 

Till havs kan du paddla kajak eller kanot, segla och uppleva Östersjön. Den fina sandstranden är Sellins stolthet och lockar turister från hela Skandinavien. Här hittar du också den gamla ikoniska badanläggningen som vässats rejält efter en omfattande renovering.

Tillåt inte dig själv att gå miste om kritvit sand mellan tårna och en tur på böljorna blå. När du kommer hit lär du förstå varför.

Wilhelmstraße 27, 18586 Ostseebad Sellin, Tyskland
www.ostseebad-sellin.de

Instagram-användarnas bilder från #rügen

Grand Hotel Heiligendamm

Kvinde i liggestol

Bara en dryg halvtimme från färjan i Rostock, i utkanten av staden Bad Doberan, ligger Heiligendamm, Tysklands äldsta kurbadort. Här började man ta havsbad i terapeutiskt syfte redan 1793 och under 1800- och 1900-talen var Heiligendamm ett populärt resmål bland den europeiska högadeln. De pampiga, vita husen som kantar strandlinjen har fått staden att kallas Die Weiße Stadt am Meer, Den vita staden vid havet. En av dessa vita gräddtårtor längs kusten är Grand Hotel Heiligendamm, ett badhotell med över 100-åriga anor och oslagbart läge vid havet. Här finns spa- och sportfaciliteter som sträcker sig över 3000 kvadratmeter och inkluderar pooler både inne och ute, flera olika bastur, meditationsrum och turkiskt hamam.

På spamenyn finns en rad olika behandlingar, bland annat en helkroppsmassage med lokal havtornsolja och flera olika ayurvediska kurer. Dessutom finns yoga, cykling, golf, segling, ridning och andra aktiviteter i hotellutbudet.

Grand Hotel Heiligendamm är helt enkelt en underbar destination för dig som vill ladda batterierna.

Prof.-Dr.-Vogel-Straße 6, 18209 Bad Doberan, Tyskland
www.grandhotel-heiligendamm.de

Grand Hotel Binz

Strand i Nordtyskland

På Tyskland största ö Rügen, även känd som Tysklands riviera, har man kilometerlånga sandstränder och en ständig närhet till havet. Här finns anrika kurorter som Binz, Göhren och Sellin – och en rad tjusiga spahotell. Ett av de främsta är Grand Hotel Binz, som ligger i en palatsliknande byggnad mellan havet och strandpromenaden. Bland faciliteterna finns ett stort spa med behandlingar influerade av thailändska och balinesiska traditioner samt ett stort pool- och bastulandskap med bland annat ångbastu, finsk sauna och doftbastu. Här satsar man också stort på medicinsk wellness och erbjuder bland annat ayurvediska kurer och program för fasta. Det vore dock synd att åka hit och fasta, för hotellets restaurang Ruiani är ytterligare en anledning att resa hit.

Strandpromenade 7, 18609 Binz, Tyskland
grandhotelbinz.com/en/home

Hotel Neptun

Hotel Neptun

I stadsdelen Warnemünde i Rostock är det mesta uppbyggt kring badturism – kanske inte så konstigt med tanke på den långa, breda sandstranden som sträcker sig från hamnen längs Östersjökusten. Till Hotel Neptun är det bara en kort promenad från färjeterminalen och eftersom hotellet är 19 våningar högt är det dessutom omöjligt att missa. Ett bra ställe att börja utforska det 50-årsjubilerande hotellet – och fira in semestern – på är panoramabaren högst upp. Det är med sina 64 meter den högst belägna baren i Mecklenburg-Vorpommern och bjuder på en enastående utsikt över havet och stranden.

Seestraße 19, 18119 Rostock, Tyskland
www.hotel-neptun.de/en

(Bildrättigheterna till bilden ovan tillhör Hotel Neptun)