Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Karta över guldkorn i Spreewald, Tyskland

Här börjar semestern i samma sekund som du kliver ur bilen, inandas den friska skogsluften och njuter av synen av vacker grönska. Välkommen till sorbernas kungarike Spreewald, i Tyskland.

Sorbernas vackra kungarike

För många år sedan vandrade vender och sorber från öster. De slaviska stammarna slog sig ner vid Spree och många av kanalerna i Spreewald härstammar från den här tiden. Sorberna dyrkade jorden och använde vattenvägarna för transport av djur, foder och grödor. Även om många flyttade till större städer bor det fortfarande omkring 40000-60000 sorber i Spreewald och Lausitz och folkgruppen är en erkänd minoritet i Tyskland. 

För de historieintresserade är Frilandsmuseet i Lehde värt att besöka. Museet ger bra inblick i sorbernas liv som småbönder på 1800-talet. En rad välbevarade halmtakshus i trä visar upp den sorbiska storfamiljens levnadsförhållande och verktyg för tiden. 

An der Dolzke 7, 03222 Lübbenau/Spreewald

Gurka utan masurka

Vad är det? DDR-gurka! Under DDR-tiden var Spreewald känd för sina Spreewäldergurken som var en läcker inlagd delikatess. Traditionen fortsätter än idag och gurkodlarna producerar 50000 ton grönsaker som blir inlagda i olika smakvarianter. De är faktiskt så bra på inläggningar att gurka från Spreewald är ett skyddat varumärke.

Omkring hälften av marken i Spreewald-området upptas av jordbruk, till största del ekologiskt för att bevara naturen. Den som vill fördjupa sig i Spreewäldergurken kan åka till Lehde. Där finns världens enda museum för inlagd gurka och varje år på gurkfestivalen krönts en gurkdrottning. Om det även finns en Herr gurka som dansar masurka i staden har vi inte lyckats reda ut.

I Spreewald härskar naturen

Spreewald är ett vackert område i Tyskland med mossar, sjöar, kanaler och skogar. Det är ingen slump att Spreewald är klassificerat som biosfärreservat av Unesco. Den underbara och varierade naturen är något speciellt och lyckligtvis bevarat.

I det unika Spreewald-ekosystemet har 900 växtarter kartlagts de senaste åren. 138 avelsarter av fåglar, däribland örnar, fiskgjuse och fjäderfä. 45 arter av däggdjur, t.ex. uttrar och bävrar, utöver ett stort antal fjärilar, groddjur och reptiler, liksom musslor och sniglar. Så det finns gott om möjlighet att uppleva naturens skönhet och under i Tyskland.

 

På land, på vatten eller på cykel

Det finns många sätt att möta naturen i Spreewald. En båttur kan vara det bästa sättet. Ett måste när du befinner dig i området är att glida fram i en flatbottnad träbåt – en så kallad kahn. Båtarna stakas stående genom de grunda kanalerna som förgrenar sig i skogarna genom mysiga små landsortsbyar. 

Du kan också välja att paddla kanot och kajak, eller stand-up-paddling om du föredrar att uppleva vattenvägarna på egen hand. 

Under sommarhalvåret kan ni skåda en lite annorlunda båttur i Spreewald. Då stakar sig den lokala brevbäraren från hus till hus och levererar brev och paket från vattnet. 

Det är också möjligt att vandra eller hoppa på cykeln. På två hjul kan du uppleva Spreewald via ”gurken radweg” – gurkcykelstigen – som är en cykelrunda på nätta 260 km.

De mest uppenbara städerna att börja/sluta resan på är i Cottbus, Burg, Lübbenau och Lübben. Här är terrängen platt och det finns utmärkta vandringsleder från 5 till 25 km. Därför kan i stort sett alla uppleva det varierande landskapet och de mysiga byarna längs med vägen. 

Spa och bad i Spreewald

Spreewald kan också erbjuda olika typer av spa och avslappning, om ni blir trötta i fötterna av att utforska naturen. Badlandet Spreewelten i Lübbenau har till exempel en hel sauna-anläggning som består av 14 olika bastu-varianter – med olika teman och doft. Ta en skön massage för att göra upplevelsen fulländad (och för att vårda ömma vandringsmuskler). 

Spreewelten har också en vågbassäng, en strömkanal, en 118 meter hög vattenrutschbana och en varm babybassäng. En självklar höjdpunkt är möjligheten att simma med pingviner! Ja, du läste rätt. Spreewelten har en bassäng där de charmiga fåglarna plaskar och dyker under vattnet. Det enda som skiljer er åt är en glasruta.

Den som inte lockas av möjligheten att roa sig med de svartvita fåglarna kan istället besöka Spreewald Therme i Burg som också erbjuder simning och avslappning i varma, hälsobringande mineralbad, olika former av bastu, ångbad och massage. Garanterat pingvinfritt. 
 
Instagram-användarnas bilder från #spreewald