Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Nyårsfesta på nütt sätt i Berlin och Hamburg

Visste du att du bara är några timmar från ett nyårsfirande utöver det vanliga? Tyskland är känt för att fira stort på alla högtider och nyårsafton – även känt som Silvester – är knappast ett undantag. Även om det är fint med traditioner kan ”samma procedur som föregående år” behöva en stand in ibland. 

Stick till Berlin eller Hamburg som erbjuder nattliv, middagar till sjöss och lössläppta fester där du kan gå all-in för nyårsfirandet. 

Tyskarna går av tradition ut och äter på nyårsafton för att välkomna det nya året. Förvänta dig därför mycket gott humör på gator och torg i städerna. 

Ha en trevlig resa och Frohes Neues Jahr!

Fira med buller och brak i Berlin

Fyrværkeri over Brandenburger Tor
Bytt ut paljetterna mot en parkas och bege dig till Tysklands största gatufest vid Brandenburger Tor i Berlin. Folkmassan sträcker sig omkring två kilometer till Siegessäule i Großer Tiergarten.

Här kulminerar nedräkningen till det nya året i ljudet av fyrverkerier och jubel. Timmarna innan får du en lång kväll med musik och underhållning i överflöd. 

Den stora bonusen med Berlin är att staden erbjuder en mängd matupplevelser i Michelin-klass som inte nödvändigtvis kostar finskjortan. 

Så snåla inte mot dig själv på en kväll som kan vara något utöver det vanliga. Boka ett bord i god tid så att du är säker på att få en storstilad nyårsafton som du även kommer att minnas nästa år.

Fira med en rejäl hamnfest i Hamburg

Fyrværkeri over Hamborg nytårsaften

Med bara 160 km mellan Puttgarden och Hamburg behöver du inte köra långt för att göra nyårsafton extra speciell. Hamburg är en fantastisk stad som erbjuder en mängd matsalupplevelser och stämning med bra shoppingmöjligheter.

Letar du efter en lämplig plats för att fira in det nya året, kan du sluta söka. Hamburgs kända hamnområde vid Elben lyses upp av sprakande virrvarr av fyrverkerier, fester och små pop-up barer längs vattnet. Här samlas alla stadens invånare för att fira det år som passerat och välkomna den nya.

I det gamla arbetsområdet kring St. Pauli och Reeperbahn vrids volymen för festligheterna upp ännu ett steg där barer, klubbar och hotell ser till att festen fortsätter hela natten. 

Det lär med andra ord inte vara svårt att hitta fest men däremot att bestämma vilken fest ni ska gå på. 

Skåla in nyår till sjöss

Hamborg havn

Om du inte är sugen på stroboskopljus och pumpande basrytmer har Hamburg lyckligtvis mycket annat att bjussa på. Förutom hamnområdet som omger Elben hittar du sjöarna Außenalster och
Binnenalster innanför Hamburgs kommungräns.

Om du inte vill fira nyår i Tyskland på land finns det alltså alla möjligheter att göra det på vatten. Här kan du ta en lugn tur till sjöss och uppleva vackra fyrverkerier från första parkett på en av många båtturer. Flera av dem serverar också nyårsmenyer. 

Även om du inte är hungrig kan du få en bildskön och marin nyårsafton vid Außenalster där det är mindre livat och färre människor. 

Den som vill ha allt placerar sig lämpligast på broarna mellan Binnenalster och Außenalster där du får färgsprakande fyrverkerier på båda sidor. 

Läs mer här för en översikt av de bästa fyrverkeri-platserna i Hamburg.