Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

En semester i vinbondens tecken

Packa bilen och dra på vinresa till Tyskland där det vimlar av charmiga vingårdar, och där du kan smaka på de lokala odlarnas skördar. För att få de bästa vinupplevelserna är det klokt att göra vissa efterforskningar i förväg.

Undersök vilka vingårdar som finns i området du ska besöka och kontrollera internationella webbplatser för att se vad de rekommenderar.

Kör aldrig förbi vingårdar som skyltar med vinprovning. De bästa vingårdarna behöver nämligen inte skylta med vinprovning! Om du erbjuds en rundvisning, tänk på att ställa frågor om vinet. Det är ju faktiskt ofta så att ju mer du frågar, desto bättre blir du behandlad.

Här är vårt förslag på tre vingårdar som är värda att besöka på vinresa i Tyskland. På vägen dit kan du inte undvika att köra genom en massa små idylliska byar som ligger inbäddade i den allra vackraste naturen.

Utsikt och insikter i särklass

Winzerhof Gierer

På den norra stranden av Bodensjön ligger vingården Winzerhof Gierer. Här har familjen har ägnat sig åt vinodling i mer än 300 år.

På vingården lever tre generationer under samma tak. Du känner dig därför hemma så fort du kör in på gårdsplanen.

Det nya vinoteket har en magnifik utsikt över det omgivande landskapet, samtidigt som du kan se direkt ner i vinkällaren där du kan få en spännande inblick i gårdens viner.

I familjens pensionat kan du bo i moderna och bekväma lägenheter som ligger bara ett stenkast från stranden.    

Sonnenbichlstraße 31, 88149 Nonnenhorn

Handplockade vinupplevelser

Schloss Wackerbarths

Upplevelsevingodset Schloss Wackerbarths är den första i sitt slag i Europa, och är definitivt värt ett besök på er vinresa i Tyskland. Godset erbjuder en lång rad olika evenemang – och naturligtvis har allesammans vin som centralpunkt.

Varje söndagseftermiddag kan du njuta av ett kallt glas vitt vin på terrassen medan du lyssnar på läcker jazzmusik.

Du kan också åka på vintur och få veta mer om varför mousserande viner från Sachsens äldsta producent av mousserande vin är lutade snarare än skakade. 

Wackerbarthstraße 1, 01445 Radebeul/Dresden

Tysklands äldsta vinkällare

Vinkælder i Vereinigte Hospitien

Vingården Vereinigte Hospitien ligger i hjärtat av Trier. Den är inget mindre än Tysklands äldsta stad, tidigare romersk boplats och centrum för Moselvin.

Här hittar du Tysklands äldsta vinkällare, som är rik på historia. Trots att vinkällaren kan spåras tillbaka till år 330, är den ingalunda dammig utan full av liv och glada dagar.

Riesling är fortfarande den viktigaste druvsorten i vingårdens portfölj – trots de allt populärare röda och vita Pinot-sorterna som också odlas på de omgivande vinmarkerna.

Unna dig en vinprovning i den imponerande vinkällaren, där du bjuds på sex olika viner.

Luta dig tillbaka i stearinljusets sken, njut av den unika atmosfären och låt dig förföras av gårdens fina viner.