Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Det här bör du se och uppleva i den nordtyska hamnstaden

Wismar är en charmig och historisk hamnstad som tyvärr ofta hamnar i skuggan av sina mer kända grannar Lübeck och Rostock, som bara ligger en timmes bilresa bort.

Det är synd. Den före detta Hansastaden har vackra sevärdheter, unika butiker och inte minst många bra restauranger. För att inte tala om den idylliska hamnmiljön, de slingrande kullerstensgatorna och den rika historien – bland annat 150 år under svenskt styre. Stadens gamla stadsdel är så sevärd att den till och med finns med på Unescos lista över världens kulturarv.

Wismar är med sina cirka 45 000 invånare ingen stor stad, men det betyder att du lätt kan uppleva och lära känna staden på några dagar. Detta gör det till ett perfekt resmål för en kortare semester.

Om du behöver fler anledningar att korsa gränsen, får du här en guide till vad du bör se, shoppa och äta i Wismar.


Fina och historiska sevärdheter

Den gamla marknadsplatsen

Besök stadens hjärta

Den gamle markedsplads i Wismar og brønden Wasserkunst

I Wismars centrum ligger den gamla marknadsplatsen som är vackert omgiven av fina historiska och färgglada byggnader. Den äldsta byggnaden är ända från 1380!

Mitt på torget står den vackra fontänen Wasserkunst. Namnet är passande eftersom fontänen ligger i en liten paviljong med en ärggrön spira och blyinfattade fönster. Även om paviljongen nu är en prydnad på torget var den faktiskt i bruk från 1600-talet och nästan ända fram till 1900-talet, då den försåg stadens invånare med vatten.

På torget ligger också stadens rådhus där du kan besöka den permanenta utställningen om stadens historia i källaren.

Den gamla marknadsplatsen är enorm. Med sina 10 000 kvadratmeter är den störst i norra Tyskland, så det har funnits gott om plats för att samlas, handla och festa under årens lopp. Och det gör invånarna i Wismar fortfarande idag, när torget är värd för den årliga Schwedenfest och julmarknaden.

Den gamla hamnen i Wismar

Full fart på maritimt mys

Wismar havn

Här råder det verkligen en maritim atmosfär med salt havsluft, färsk fisk och en mysig strandpromenad. Den gamla hamnen i Wismar har anor från 1211 och hamnbassängen är nästan oförändrad än idag.

Längs hamnen finns många mysiga restauranger, tavernor och butiker som inbjuder till en lugn paus medan du njuter av utsikten över vattnet. Längs kajen hittar du yachter, kryssningsfartyg och fiskebåtar – och från de senare kan du köpa färsk fisk över relingen.

Det är också i hamnen som man varje år håller Wismar Harbour Festival i juni. Det är en riktig höjdare.

Poeler Kogge ”Wissemara”

Alldeles nytt gammalt fartyg

En av hamnens största attraktioner är fartyget Poeler Kogge ”Wissemara”. Skeppet är en kopia av ett skeppsvrak och är byggt enligt samma metoder som man använde på 1300-talet. Förutom att vara en imponerande syn i sig är fartyget också ett museum som visar Wismar under Hansatiden och olika skeppsbyggnadstekniker.

Skeppsvraket som det är byggt efter hittades 1999 nära ön Poel, som gett fartyget sitt namn. Man tror att det ursprungliga fartyget är från antingen 1300- eller 1700-talet och är ett exempel på Hansastädernas stora välstånd och handel.

Rundtur i hamnen

Upplev Hansastaden från vattnet

Havnefronten i Wismar

När du har gått runt i den gamla staden bör du också uppleva den från havet medan du njuter av den friska Östersjöbrisen.

I Wismar är en rundtur i hamnen ett måste. Här får du segla runt i hamnen och längs kusten så att du kan se stadens byggnader medan en guide berättar om sevärdheterna – och kanske en rövarhistoria eller två.

Under sommaren erbjuds dagliga rundturer som varar ungefär en timme.

Läs mer och boka biljetter på adler-schiffe.de

St. Nikolai-kyrkan

Den röda sengotiska jätten

St. Nicolai Kirke i Wismar

Från den gamla hamnen kan du följa stadens vattendrag, som idylliskt slingrar sig genom gatorna och passerar St. Nikolai-kyrkan. Du kan faktiskt inte undgå att se den imponerande röda byggnaden som reser sig över stadens tak.

Kyrkan är från 1381 och byggdes ursprungligen som en kyrka för sjömän och fiskare. Kyrkan har överlevt orkaner och världskrig och har genom detta förstörts och återuppbyggts flera gånger. Idag står den som ett exempel på en sengotisk kyrka med sitt röda tegel och sitt 37 meter höga skepp, det fjärde högsta i Tyskland.

Finurliga gatunamn

Gå över grisbron

Die Schweinebrucke-broen i Wismar

Man ska aldrig missa glädjeämnen och i Wismar behöver du bara titta på gatskyltarna när du vandrar runt på de små kullerstensgatorna.

Här kan du korsa Die Schweinsbrücke, grisbron, som är dekorerad med fina statyer.

Du kan också promenera längs ABC-Straße. Gatan har dock inget att göra med hängivna skollärare, utan har fått sitt namn från de träbodar som stadens munkar satte upp på 1500-talet. Bodarna hade nämligen namnen A, B, C osv.

Eller vad sägs om en promenad längs Tittentasterstraße? Det tungvrickande namnet kan översättas till ”brösttafsargatan”. Det beror på att gatan är så smal att förbipasserande inte kan undvika att röra vid varandra – vilket många män utnyttjade.

Om du går vidare stöter du snart på Bademutterstraße, som också vittnar om Wismars medeltida förflutna. På den tiden kallades barnmorskor för ”badmödrar” och förmodligen bodde det flera barnmorskor på gatan.


Coola butiker som är värda ett besök

Shopping i den gamla staden

Besök specialbutiker och välkända kedjor

Wismar gågade

Alla äldre städer med självrespekt har en fin gågata i den gamla delen av staden. Wismar är inget undantag. Det finns dock flera gågator där du kan upptäcka små nischbutiker och kända kedjor som du också har här hemma.

Många av de små butikerna kallas Wismars Lieblinge av lokalbefolkningen. De har en liten skylt i skyltfönstret och du stöter lätt på dem när du vandrar runt på gatorna.

Gågatorna ligger bakom stadshuset.

Fischleder Concept Store

Cool design av fisk

Fischleder Concept Store in Wismar

Skulle du kunna tänka dig en ny väska gjord av lax?

Det kanske låter konstigt, men på Fischleder Concept Store får du unika smycken och coola väskor, bälten, portmonnäer och skor gjorda av fiskskinn från ål, abborre, rödspätta eller lax.

Butiksägaren och designern Ramona Stelzer förvandlar överskottsprodukter från livsmedelsindustrin till coola modeaccessoarer som piffar upp vilken outfit som helst.

När designern tillverkar produkterna garvar hon fiskskinnet för att göra det lika mjukt, elastiskt och slitstarkt som kalvskinn, samtidigt som det behåller den fina fjällstrukturen.

Butiken är den enda i sitt slag i Tyskland.

Öppet måndag till lördag.

Adress: Krämerstraße 21
www.fischlederstore.de  

Tack till Fischleder Concept Store för bilden till detta avsnitt. ©Erik Gross

Galeria Karstadt Kaufhof

Allt på ett och samma ställe

Galeria Karstadt Kaufhof

Ska du shoppa tills kreditkortet fransar sig i kanterna? Eller är du bara ute efter att fönstershoppa?

I Galeria Karstadt Kaufhof kan du göra både små och stora shoppingturer. Här hittar du allt från kläder för honom, henne och junior, elektronik, sportutrustning, smycken, skönhetsprodukter, möbler och köksutrustning.

Tycker du att butiksnamnet låter främmande och bekant på samma gång? Förmodligen är det varuhuset Karstadt som ringer en klocka – det nya namnet kom till efter en sammanslagning 2019.

Galeria Karstadt Kaufhof är ytterligare en av stadens historiska butiker. Karstadt öppnade sin första butik i Wismar redan 1881 i en stor, elegant byggnad i stadens centrum. Idag ligger varuhuset på en annan plats i centrum – men fortfarande i en vacker byggnad.

Varuhuset är öppet måndag till lördag.

Adress: Rudolph-Karstadt-Platz 1
www.galeria.de

Goertz Möbelmanufaktur

Moderna möbler i trä

Möbelbutiken Goertz Möbelmanufaktur kombinerar modern design, hållbar produktion och traditionella snickerimetoder för att skapa vackra trämöbler.

Besök butiken och utforska utställningen som innehåller ett brett utbud av bord, bänkar, skåp och fina tillbehör till hemmet.

Möblerna tillverkas av lokala material, företrädesvis från Mecklenburg-Vorpommern, och produceras i verkstaden bakom butiken – som du kan titta in i från utställningen och se snickarna såga, slipa och montera möblerna.

Butiken är öppen måndag till lördag.

Adress: Schiffbauerdamm 5
www.moebelgoertz.de

Parfümerie Hennings

En doftande värld att skämma bort dig själv i

Parfumer købt i Wismar

När du går in på Parfümerie Hennings går du in i en värld av dofter som du kan skämma bort dig själv med.

Parfymeriet startade som apotek 1904, och idag kan du köpa alla slags parfymer och krämer. Det som gör butiken speciell är personalens stora kunskap, som de gärna delar med sig av.

Personalen hittar den exakt rätta parfymen för dig utifrån din personlighet, dina preferenser och dofternas olika fasetter – eller de bästa krämerna för din hudtyp. Dessutom får du tips om hur du lägger makeup, eftersom de också är makeupartister.

Parfymeriet är öppet måndag till lördag.

Adress: Hegede 17
www.parfuemerie-hennings.de


Utmärkta restauranger och matställen

Brauhaus Am Lohberg

Wismars historiska bryggeri

To mænd drikker øl

På Brauhaus Am Lohberg kan du njuta av en god öl till en god måltid, samtidigt som du känner Wismars historiska vingslag.

Bryggeriet öppnade redan 1452 och är det enda av stadens många bryggerier som fortfarande är öppet.

Idag brygger Brauhaus Am Lohberg mycket uppskattad öl och whisky och har en utmärkt restaurang i den magnifika byggnaden i rött tegel och svart timmer.

Menyn förändras efter säsong, men det finns alltid nyfångad fisk, saftiga biffar, kötträtter och färska grönsaker på menyn.

Du bör prova ställets egna ölsorter, särskilt den starka Wismar-ölen mumma.

Adress: Kleine Hohe Straße 15
www.brauhaus-wismar.de

Restaurant Frische Grube

Liten, lokal och regional

Kvinde spiser fiskeret

Med mottot ”liten meny med stor kärlek till råvarorna” har kocken, konditorn och ägaren Christian Müller skapat en av Wismars bästa restauranger.

I den lilla men mysiga restaurangen ändras menyn varje vecka i takt med vad säsongen bjuder. Du kan därför alltid vara säker på färska rätter, som ofta är regionala specialiteter. Man har också ett fokus på lokala råvaror och restaurangen har fasta avtal med lokala leverantörer i området.

Adress: Scheuerstraße 1, 23966 Wismar
www.frischegrube.de

Café Alte Löwenapotheke

Hemlagade läckerheter och gott kaffe

Café Alte Löwenapotheke

Mitt i den gamla staden ligger en vacker gul byggnad med spröjsade fönster, krumelurer på taket och till och med ett guldlejon över ytterdörren.

För 300 år sedan var det ett apotek, och idag är det hem för det allra charmigaste café där du året runt får välbryggt kaffe, utsökta frukostar och hemlagade kakor.

Caféet är inrett som ett vardagsrum, där du kan sitta runt små runda bord eller i mjuka soffor längs väggen. På sommaren kan du sitta utomhus under stora parasoller och njuta av ditt kaffe och stadens atmosfär.

Adress: Bademutterstraße 2
www.alte-loewenapotheke.de

Tack till Café Alte Löwenapotheke för fotot till detta avsnitt. ©Café Alte Löwenapotheke

Roxy's Eiscafe und Bar

Köp glass och drinkar i hamnen

Solnedgang og drink i Roxy's Eiscafe und Bar

Om du behöver ytterligare en anledning att ta dig till Wismars vackra hamn, så har vi faktiskt en till: Roxy’s Eiscafe und Bar.

Som namnet antyder kan du få glass och drinkar, men caféet är mer än så. Det är också ett café som är särskilt känt för sin frukost. Och fräscha frukostar, konstfärdiga glassdesserter och färgglada drinkar blir bara ännu bättre när du sitter med utsikt över havet och ser fartygen glida förbi.

Caféet är öppet året runt.

Adress: Hafenspitze
www.facebook.com/Roxys-Cafe-Wismar

Tack till Roxy’s Eiscafe und Bar för fotot till detta avsnitt. ©Roxy’s Eiscafe und Bar

Grillmaster Wismar

Öst är öst och väst är väst, och ibland är en hamburgare bäst!

Grillmaster Wismar food truck

Vissa dagar vill du bara sätta tänderna i en saftig burgare med krispiga pommes frites till.

Det vet de i foodtrucken Grillmaster Wismar. Den stora menyn har både något för dig som vill ha extra bacon och för dig som föredrar en vegetarisk biff.

Och om du är sugen på en tvättäkta tysk snabbmatsklassiker kan du naturligtvis också få currywurst.

Grillmaster Wismars foodtruck finns vid Markt- und Eventhalle Wismar, som ligger i hamnen.

Adress: Stockholmer Str. 1-4
www.grillmaster-wismar.de

Tack till Grillmaster Wismar för bilden till detta avsnitt. ©Grillmaster Wismar