Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10-15 min.

Upptäck Frankrike på en bilsemester

Frankrike är ett förtrollande resmål. Så förtrollande att det är det land som varje år lockar flest turister världen över. Det beror sannolikt på att det finns så många anledningar att besöka landet – historien, arkitekturen, maten, naturen ... allt möjligt! Oavsett om du åker norrut, söderut, österut eller västerut får upplevelser och intryck som är värda att skriva hem till resten av familjen om.

De franska städerna sjuder av liv, färg och vacker arkitektur från många olika epoker, och när det gäller konst, kultur och historia är Frankrike en nästan outsinlig källa. I den här artikeln har vi samlat något av det bästa Frankrike har att erbjuda för dig som vill uppleva landet på en bilsemester. Det fina med Frankrike är att hela landet ligger inom bekvämt köravstånd. Om du till exempel åker på en bilsemester till Italien är det rätt så långt ner till ”tåspetsen”.

Vi har också samlat ett antal tips som förhoppningsvis kommer att göra din bilsemester till en ännu bättre upplevelse. Så spänn fast säkerhetsbältet, damma av dina franska glosor och se fram emot det ljuva, soliga livet i Frankrike. Vi guidar dig på vägen till en fantastisk semester i Frankrike!

Normandie

Ett paradis för historienördar

Kør-selv-ferie Frankrig - Normandiet

I nordvästra Frankrike ligger vår första rekommendation, Normandie. Normandie är en region i Frankrike som med sin kustlinje vid Engelska kanalen alltid har haft en viktig ställning i Europa. Som tur är ligger det perfekt till för semester med egen bil och camping. Och för att göra det ännu bättre spelar regionen en stor roll i den europeiska historien.

Normandies historia går långt tillbaka – faktiskt ända tillbaka till vikingatiden, då området drabbades hårt av vikingarnas härjningar. År 911 överlämnades området till vikingarna, därav namnet ”Normandie”, som betyder ”männen från norr”. Vikingen Rollo, troligen från Själland, konverterade till kristendomen och blev den förste hertigen av Normandie och stamfader till den hertigfamilj som 150 år senare erövrade England med Vilhelm Erövraren. Och ja, den brittiska kungafamiljen som vi känner den i dag härstammar från William Erövraren – men det är en längre historia.

I Normandie finns otaliga artefakter, statyer, byggnader, kyrkor och mycket mer som vittnar om regionens medeltida historia. Bland annat den 70 meter långa och 1 000 år gamla Bayeuxtapeten, Rouens imponerande katedral och klosterön Mont Saint Michel (se den vackra bilden ovan) för att nämna några.

Historien slutar inte här – långt ifrån, faktiskt. Spola fram 1 000 år till 1900-talet och vi hittar Normandie mitt under andra världskriget. Normandie var ett av de områden i Frankrike som var under tysk ockupation från 1940. Den mest avgörande händelsen i Normandie var den ökända D-dagen, då de allierade landsteg på stränderna och kusterna i Normandie som den första delen av Operation Overlord, det större missionen med målet att befria Europa från tysk ockupation. D-dagen ledde till flera blodiga strider i regionen som du kan få en inblick i genom de många museer och minnesmärken som speglar och berättar historien om denna hemska, men historiskt viktiga, krigsperiod. Platser som Omaha Beach och Normandy American Cemetery är måsten, men se till att läsa listan över sevärdheter längst ner i avsnittet eftersom det finns många att välja mellan.

Men din bilresa till Normandie behöver inte bara handla om historia. Området är också känt för sitt kulinariska kunnande, särskilt när det gäller fisk, skaldjur och naturligtvis Camembert-ost. För konstälskare är det också här som Claude Monet gjorde de flesta av sina alster. Det är även möjligt att besöka hans berömda hus och trädgård i Giverny.

Dessutom finns det gott om städer i regionen, stora som små, som är väl värda ett besök. En av de självklara är Normandies huvudstad Rouen – en gammal, charmig stad full av kyrkor och korsvirkeshus. Katedralen i Rouen, den högsta i Frankrike, är inte bara otroligt vacker, det är också där du hittar Rollos grav. Dessutom finns det otaliga charmiga hamnstäder, som Honfleur, Fécamp och Deauville, att utforska – och naturligtvis regionens andra större städer, Caen och Le Havre.

När du besöker Normandie kan du inte förvänta dig skyhöga temperaturer – men du kan se fram emot fantastiskt vackra kustlinjer, tidvatten (somna inte på stranden!) och en inblick i en historia som saknar motstycke. Normandie måste vara varje historienörds största dröm och värsta mardröm – det finns så mycket att utforska att det nästan är omöjligt att göra allt på en och samma resa. Men om du reser med bil har du gjort det lättare för dig att hinna så mycket som möjligt.

Så kanske du och din familj ska följa i Rollos fotspår och ta en tur till Normandie. Vi organiserar båtturen, men bara till Tyskland – resten av resan och erövringen av Europa är upp till dig!

 

Normandie är perfekt för: historieintresserade, naturälskare, vandrare, foodies, campingentusiaster och konstälskare

De största sevärdheterna i Normandie: Omaha Beach/Normandy American Cemetery, Mont Saint Michel, Abbaye aux Hommes, Bayeux-tapeten, Falaise d’Aval, (fallskärmssoldaten i) Sainte-Mère-Église, Monets trädgård (Giverny), Memorial de Caen, Airborne Museum, Bayeux Cathedral, L’Abbaye-aux-Hommes

Perfekta dagsutflykter i/från Normandie: Rouen, Caen, Falaise, Bayeux, Le Havre, Seinen, Paris, Somme, Dunkerque, Honfleur, Fécamp, Deauville

Avstånd från Rødby: 1 100–1 300 km (13–15 timmar med bil)

Vinvägen i Alsace

Vitt vin och vandringar i Vogeserna

Kør-selv-ferie Frankrig - Vinruten i Alsace

Vi hoppar direkt till en annan favorit i norra Frankrike. Till skillnad från Normandies västra stränder vänder vi nu blickarna mot nordöstra Frankrike, där regionen Alsace ligger. Regionen är faktiskt inte längre helt sin egen eftersom den 2016 blev en del av en ny, större region – Grand Est. Men Alsaces namn och status som vinregion är något som ingen kan eller vågar ta ifrån dem i första taget.

Alsace är särskilt världsberömt för sin vinkultur och romantiska stil. Området är översållat av vingårdar, eftersom bergskedjan Vogesernas sluttningar skapar perfekta förhållanden för särskilt produktion av vitt vin. Det är verkligen vinet som står i centrum i Alsace, och därför är det också vinvägen genom Alsace vi fokuserar på. Detta trots områdets rika fransk-tyska historia, som är lätt att känna igen i både stadsnamn och kultur. Vinvägen sträcker sig 170 kilometer och slingrar sig förbi över 100 vingårdar och flera små, charmiga städer. Du kanske inte har tid att uppleva dem alla, men vi har några som du bör ställa in din GPS på:

 1. Strasbourg: Även om Alsace huvudstad Strasbourg inte officiellt ingår i vinvägen, ligger den alldeles intill startorten Marlenheim och är därför en idealisk utgångspunkt för din resa. Det är nästan synd om du inte får chansen att uppleva den också. Strasbourg är huvudstad i Alsace och Grand Est, och här finns också Europaparlamentet. Metropolen utstrålar fransk charm med fina parker, mysiga gator, vackra byggnader, kanaler som korsar staden och en enorm katedral.
 2. Bergheim: Ungefär halvvägs längs rutten ligger den medeltida staden Bergheim. Kullerstenar, blommor och korsvirkeshus dekorerar staden och skapar en lugn, medeltida atmosfär. Bergheim är Frankrikes gyllene punkt för lugn och ro, vilket gör det till ett perfekt stopp för ett glas kallt Alsace-vin. Drygt tio kilometer från Bergheim hittar du Haut Koenigsburg – ett imponerande medeltida slott vackert beläget på en kulle som det vore synd att missa.
 3. Kayserberg: Knappt 25 kilometer söder om Bergheim ligger den gamla staden och fästningen Kayserberg. Staden kännetecknas av sina färgglada gator, gammaldags hus, en vacker flod och slottet som ligger på den högsta punkten i staden, vilket gör Kayserberg till något mycket speciellt. Gatorna är även fyllda med mat och dryck.
 4. Colmar: Colmar är förmodligen den mest populära destinationen på vinvägen och är också den största på rutten. Precis som de andra städerna har Colmar allt det goda – bara mer av det. Staden är också känd som Lilla Venedig, främst på grund av de många charmiga kanalerna som slingrar sig genom staden och den pittoreska stadsbilden med smala gator och vackra hus. Colmar har en medeltida karaktär från både fransk och tysk historia, god mat, vinodlingar och vingårdar, museer, marknader och allt annat som du kan önska dig. Inte långt från Colmar ligger Neuf Brisach – en historisk befästning som ser ut som en åttkantig blomma från ovan. Staden har behållit sin ursprungliga militära utformning, så det är en unik upplevelse att bli ”insläppt” bakom stadsportarna.
 5. Eguisheim: Trots sin ringa storlek är Eguisheim känd som en av Frankrikes vackraste städer. Stadens unika arkitektur och utformning har gjort den till en av de mest charmiga och populära destinationerna på vinvägen. I Eguisheim, en av de äldsta vinstäderna i Alsace, går vintraditionen långt tillbaka i tiden. Eguisheim omges av vingårdar ända upp till stadsmuren och erbjuder en minnesvärd promenad genom vinets värld.

Alsaces vinväg erbjuder en upplevelse som är skräddarsydd för en semester med egen bil – särskilt för vinälskare, eftersom det finns gott om Grand Cru-viner att upptäcka i området. Men också för dig som är nyfiken på europeisk historia och vill kombinera den med vacker natur, arkitektur och stämningsfullt stadsliv. Om du besöker Alsace under julperioden kan du också utforska julmarknaderna i många av städerna längs vinvägen.

Alsace är perfekt för: vinkännare, foodies, historienördar, vandrare, fotografer,

De främsta sevärdheterna i Alsace: Domkyrkan Notre-Dame-de-Strasbourg, Haut-Koenigsbourg, Neuf-Brisach, Musée National de l'Automobile, Le Petite France (Strasbourg), Unterlinden Museum

Perfekta dagsutflykter i/från Alsace: Strasbourg, Mulhouse, Ribeauville

Avstånd från Rødby: 10–12 timmar med bil

 

Paris

Staden över alla städer

Kør-selv-ferie Frankrig - Paris

När det gäller Frankrike finns det en stad som är svår att missa. Det är Paris.

När människor världen över beger sig till den populära metropolen är det oftast med höga förväntningar. Därför är det lätt att bli besviken, för även om Paris är känt som kärlekens stad ska du inte tro att allt är så romantiskt i Paris som du kanske alltid har hört. Det finns dock en anledning till att Paris är så populärt: få städer kan mäta sig med dess kulturella, arkitektoniska och historiska rikedom – och vi hjälper dig att få ut det mesta av den.

Det är vettigt att ta bilen till Paris – det är inte så långt. Däremot är det nog bäst att parkera bilen när du har kommit fram. Den kommer mestadels att vara i vägen. Lyckligtvis ligger många sevärdheter inom gångavstånd – och om inte är det lätt att ta sig runt i kollektivtrafiken.

Du kanske har hört talas om några av de främsta sevärdheterna tidigare: Eiffeltornet, Louvren, Versailles, Triumfbågen, Notre Dame de Paris, Musée d'Orsay – det finns mycket att välja på, så du behöver inte oroa dig för att sakna sevärdheter. Tänk dock på att köerna kan vara långa, särskilt vid populära sevärdheter som Louvren, Musée d'Orsay och naturligtvis Eiffeltornet, så det lönar sig ofta att köpa biljetter i förväg.

Som tur är finns det många andra sätt att uppleva Paris på om du tröttnar på köer. Ta en härlig promenad längs Seine till exempel, och bli guidad förbi Paris vackraste parker och största attraktioner. Det är också längs floden som du får den bästa utsikten över Eiffeltornet, som ligger nästan precis bredvid. Paris gator är fyllda av otaliga restauranger och trottoarkaféer där du kan sitta och njuta av stadslivet. Och som en sann modehuvudstad erbjuder Paris naturligtvis oändliga shoppingmöjligheter. Oavsett om du reser med eller utan barn kanske en resa till Disneyland Paris kan vara något för dig. Det blir verkligen inte svårt att få in de små i bilen om Disneyland är slutdestinationen.

I Paris finns det tusentals saker som kommer att fånga din uppmärksamhet. Så det är smart att vara väl förberedd med vad och när, om det är mycket du vill hinna med. Även om det alltid finns mycket folk i Paris kan du undvika en hel del turister genom att resa under lågsäsongen.

Paris är perfekt för: storstadsutforskare, konstälskare, foodies, café- och croissantentusiaster, historienördar, fotografer

De främsta sevärdheterna i Paris: Eiffeltornet, Disneyland, Versailles, Louvre, Triumfbågen, Notre Dame de Paris, Musée d'Orsay, Centre Georges Pompidou, Jardin du Luxembourg, Sacré-Coeur (Montmartre), Musée de l’Orangerie.

Perfekta dagsutflykter från Paris: Orléans, Reims, Troyes, Rouen, Le Mans, Auxerre, Normandie

Avstånd från Rødby: 1 000–1 100 km (12–13 timmar med bil)

Provence och Franska Rivieran

Fest i Provence

Kør-selv-ferie Frankrig - Provence

Om du är beredd att köra några extra kilometer väntar en riktig fransk klassiker söderut – regionen Provence.  Det är här, vid Medelhavskusten, som du verkligen kan njuta av solen – och samtidigt upptäcka storslagen, färgsprakande natur och kultur så långt ögat når.

Provence ligger i det sydöstra hörnet av Frankrike, där Centraleuropa övergår till Sydeuropa – och där du kan förvänta dig att det är en hel del varmare än i resten av Frankrike. Värmen, de vita sandstränderna och de vackra strandpromenaderna är mycket tilltalande – och kryddas ofta med lite fransk arrogans i städer som Nice, Cannes, Saint-Tropez och Furstendömet Monaco som kantar den Franska Rivieran. Den är särskilt utbredd i Riviera-området. Området präglas av lyx och rikedom, vilket återspeglas i den pittoreska stadsbilden och de långa, överdådiga strandpromenaderna. Sammantaget är Provence och Rivieran ett perfekt resmål för en lyxig camping- och strandsemester!

Men det är inte bara den sofistikerade stilen som lyser igenom i Provence. Regionen erbjuder en mängd små städer och naturområden med unika särdrag. Gamla, historiska städer som Aix-en-Provence, Avignon och Ezé Village visar upp den charmiga medeltida stilen med vackra byggnader, slingrande gator, populära torg och fantastiska vyer. Om du mot all förmodan skulle få slut på charmiga småstäder kan du alltid söka dig till en storstad – till exempel Marseille, Frankrikes näst största stad. Marseille är en historisk hamnstad som erbjuder både det bästa och det värsta av stadslivet. Här finns vackra katedraler, palats, mysiga butiker och gator, museer och mycket mer. Det gäller bara att hitta de äkta pärlorna.

Naturen i Provence är en palett av färger: gröna bergslandskap, azurblått hav, lila lavendelfält och naturligtvis sandstränder. Lavendelfälten är ett kännetecken för regionen, men det är mötet mellan det gröna bergslandskapet och Medelhavet som får dig att tappa andan. Du kan också uppleva det i olika nationalparker – till exempel Calanques nationalpark, som ligger strax utanför Marseille. Den södra delen av Alperna finns också i Provence, så det finns gott om möjligheter till en alpin utflykt.

Provence är perfekt för: vattenälskare, vandrare, historienördar, storstadsutforskare, jetsetters, foodies, campingentusiaster

De främsta sevärdheterna i Provence:  Calanques nationalpark, Pont du Gard, Påvepalatset, Verdon-klyftan, Basilique Notre Dame de la Garde, Promenade des Anglais, Le Vieux Port, Château d'If, Tour de France

Perfekta dagsutflykter i/från Provence: Aix-en-Provence, Marseille, Nice, Cannes, Toulon, Saint-Tropez, Ezé Village, franska Alperna, Nîmes, Montpellier

Avstånd från Rødby: 1 500–1 700 km (17–20 timmar med bil)

Upplev Tour de France på en bilsemester

Kør-selv-ferie Frankrig - Tour De France

Att resa till Frankrike för att följa världens mest populära cykeltävling, Tour de France, har bara blivit mer och mer populärt. Och finns det något bättre sätt att följa Vingegaard och co. än att själv ta en tur i de franska bergen och på landsvägarna? Det kan se bra ut på tv, men att vara där personligen och uppleva den festliga, entusiastiska stämningen i publiken gör det hela ännu bättre. En semester med egen bil är det bästa och enklaste sättet att uppleva detta.

Paris och Provence ingår nästan alltid i tävlingen, men ibland även Normandie och Alsace. Så om du reser till någon av dessa destinationer kanske du får se Tour de France passera förbi. Varje år ser tävlingsrutten lite annorlunda ut, men som tur är så är det lätt att bekanta sig med årets rutt på Tour de Frances officiella webbplats.

Om du vill följa rutten och cykelryttarna över flera etapper är en husbil en perfekt lösning. Du kan ta med den hemifrån eller hyra en längs vägen. Det blir lite enklare att vara ute på vägarna när man har säng, kök och toalett på fyra hjul.

Välj de perfekta resmålen

Kør Selv Ferie - Pause

Innan du kan njuta av solsken, vitt vin, vikingahistoria och triumfbågar väntar en längre bilresa. Och även om många destinationer tekniskt sett kan erövras i en enda lång sträckkörning, är det ofta en bra idé att planera in några pauser längs vägen. Både korta, där du kan sträcka på benen, men också längre med övernattning och kanske lite sightseeing. Som tur är finns det gott om bra ställen att övernatta på.

På vägen till Frankrike färdas du genom västra Tyskland. Det innebär att storstäder som Hamburg, Bremen, Heidelberg, Köln, Düsseldorf, Bryssel, Liege, Frankfurt och Saarbrücken bara ligger en motorvägsavfart bort, beroende på vilken väg du väljer. Alla dessa städer är en semester i sig. Om du är ute efter något snabbt och enkelt finns det också många mellanlandningshotell nära de tyska motorvägarna.

Att ta en paus under resan gör att det inte blir alltför ansträngande. Samtidigt blir du inte lika påverkad av den europeiska trafiken när du reser till din slutdestination.

Du får din första chans redan på färjan till Tyskland. Här kan du äta dig mätt, shoppa eller bara luta dig tillbaka och njuta av utsikten över Östersjön. Barnen får uppleva en spännande båtresa och bränner samtidigt en massa energi.

Tips för din bilsemester i Frankrike

Avslutningsvis har vi några tips inför, under och efter bilresan på väg mot ”La Belle France”. Här kommer nu nio av våra bästa tips för dig som ska på bilsemester till Frankrike:

 1. Planera bra stopp på vägen: Det första rådet har vi redan gett dig. Hitta några bra stopp så att resan inte blir obekväm och ansträngande – särskilt om du har barn med dig på resan.
 2. Förberedelser och kontroll av bilen: Innan du åker iväg är det en bra idé att kontrollera din bil, göra en att göra-lista och bekanta dig med körreglerna i Europa.
 3. Planering kontra spontanitet: Gör upp med dig själv och dina medresenärer hur mycket du behöver ha planerat. Vissa behöver planera resan in i minsta detalj, medan andra föredrar att bara sätta sig i bilen och låta sig överraskas.
 4. Miljözoner i Tyskland, Frankrike och andra transitländer: Var uppmärksam på Tysklands och Frankrikes miljözoner. I båda länderna finns det många städer och områden som kräver miljömärkning eller körtillstånd. De kan dock vara olika för de två länderna, så läs på om båda om du vill undvika böter!
 5. Kör på söndagar i Tyskland: Om möjligt, planera en av dina kördagar i Tyskland till en söndag. På grund av det tyska förbudet är det (nästan) inga lastbilar på motorvägarna – och därmed mindre trafik på söndagarna.
 6. Undvik högsäsong: Om du kan välja är det en bra idé att resa utanför högsäsongen (juni–augusti) när du är på semester i Frankrike. Våren och hösten är tillräckligt varm för de flesta och då behöver du inte ta hänsyn till en massa turister.
 7. Underhållning: Det är en bra idé att ha förberett underhållning för resan. Musikquiz, spellistor, bingo ... Vi har redan gett dig lite inspiration.
 8. BorderShop på hemresan: Om du har plats i bilen är det en bra idé att kika in på BorderShop på vägen hem. Hitta något gott till passagerarna i baksätet och gör dig redo för den kommande sommarfesten!
 9. Njut av resan: Se bilresan till Frankrike som en del av upplevelsen. Det är inte varje dag man får chansen att uppleva Europas fantastiska natur och kultur. För vissa kommer det att vara den mest minnesvärda delen av deras semester. Det är inte bara transporttid utan en del av själva resan. Och vi vet ju alla att resor är livet!

Obs! Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i faciliteter och sevärdheter för olika städer och områden.