Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Åk på bilsemester till Italien

Italien är ett av skandinavernas favoritresmål, och inte att undra på det. Italien har allt från berg, värme och vinodlingar till vattenmeloner och stränder med kristallklart vatten. Det är inget man upplever varje dag (utom kanske i Kroatien). Att välja en semester med egen bil ger dig frihet och flexibilitet att välja var, när och hur du vill uppleva solens land.

Det enda som står mellan dig och en välförtjänt semester i Sydeuropa är en bilresa genom Europa. Det låter långt, och det är det också – men med rätt rutt och förberedelser kommer du nästan att önska att resan var längre.

I norra Italien finns några stopp du bara inte får missa på din bilsemester. Stövelformade Italien sträcker sig långt, så om du vill åka hela vägen söderut blir resan plötsligt dubbelt så lång. Det är svårt att göra fel när man väljer mellan italienska orter, men vi har valt ut fyra säkra vinnare – varav några du kanske inte har hört talas om förut.

Dessutom har vi samlat mängder av tips som kan göra din bilsemester till Italien till en ännu bättre upplevelse. Så sätt dig bakom ratten, vänd näsan söderut och ställ in dig på att snart få njuta av doften av färsk pizza. Vi hjälper dig att byta ut de grå, trista motorvägarna mot idylliska alper och en känsla av äventyr.

Gardasjön

Kungen av bilsemester

Gardasøen og bjerge

Först ut på listan är en klassisk slutdestination för många bilsemestrar: Gardasjön. Lago di Garda är Italiens största sjö och en av landets största turistattraktioner.  Sjön ligger inbäddad bland bergen precis där regionerna Lombardiet, Veneto och Trentino-Alto Adige möts. Gardasjön är särskilt känd för sitt azurblå vatten som lockar miljontals turister varje år. I området finns samtidigt en rad olika små, förtrollande orter, fantastiska campingmöjligheter och roliga temaparker.

Vägen runt sjön är 150 kilometer och hårnålskurvorna lika många. Förutom de många vackra stränderna hittar du också många olika städer. Det finns många bra alternativ, så gör din research noga, men här får du ett bra tips från varje kust:

 • På sydspetsen hittar du Sirmione, kanske den mest populära kuststaden runt Gardasjön. Här är huvudattraktionen det gamla välbevarade Scaliger-slottet – men missa inte heller alla fantastiska stränder, restauranger och spaanläggningar!
 • På den östra sidan ligger vinregionen Bardolino som bjuder på vingårdar och vinlandskap. I staden finns också museer om både vin och olivolja, så att du verkligen kan få inblick i de italienska mathemligheterna.
 • På västkusten ligger staden Salò där du alltid kan få uppleva ett bra restaurangbesök. Du kan också hoppa på en båt till ön Isola del Garda med dess charmiga trädgårdar mitt i Gardasjön.
 • Långt uppe på den norra kusten, vid Nago-Torbole, är det särskilt möjligheterna till vindsurfing och vandring i bergen som lockar – förutom de överdådiga stränderna och fantastiska vyerna förstås.

Förutom sjöns egna mindre st ligger Gardasjön som juvelen i kronan bland många stora. Närmast hittar du Verona och Brescia inom en timmes bilresa från Gardasjön (beroende på var du bor).

Verona är särskilt känt för både sin romerska och medeltida historia, vilket återspeglas i stadens arkitektur och konst. Staden är också känd som hemvist för Shakespeares tragiska huvudpersoner, Romeo och Julia, i hans mästerverk med samma namn. I Verona hittar du massor av museer och referenser till det berömda paret. Om du har drömt om att se Colosseum under din resa till Italien är det här du hittar det bästa substitutet: Arena di Verona. Arena di Verona är en mycket välbevarad amfiteater i stadens centrum. Om du väljer rätt tidpunkt för ditt besök kan du även uppleva konserter, operor och festivaler i de fantastiska omgivningarna.

Brescia är en gammal stad med anor som sträcker sig cirka 3 200 år tillbaka till antiken. Staden har mängder av kyrkor, slott, museer och torg från svunna tider, och de bara väntar på att bli utforskade. Några exempel är slottet Monte Cidneo som ligger på en kulle och katedralerna Duomo Vecchio och Duomo Nuovo.

Kort sagt är Gardasjön ett säkert kort som erbjuder både barn och vuxna en helt fantastisk upplevelse. Turistmagneten Lago di Garda ska inte förväxlas med en turistfälla. För den har verkligen något speciellt.

Gardasjön är perfekt för: Campingentusiaster, barnfamiljer, vattenälskare, vandrare, vindsurfare, solbadare, historieälskare och foodies

De främsta sevärdheterna vid Gardasjön: Gardaland, Scaliger-slottet, Vittoriale d’Italia, Arena di Verona

Några tips på dagsutflykter från Gardasjön: Verona, Brescia, Venedig, Milano, Dolomiterna, Bergamo, Trento

Avstånd från Gedser: 1 200–1 300 km (15–17 timmar i bilen)

Como och Comosjön

Norditaliensk charm

Byen Como og vandflyver i Comosøen

Längst upp, precis vid gränsen till Schweiz, hittar du Como: En hisnande vacker stad där fantastisk natur kombineras med italiensk charm. Staden ligger alldeles intill – och har gett namn åt – Comosjön, som är en central del av stadens karaktär. I stadskärnan hittar du fantastiska restauranger, vackra kyrkor och arkitektur från svunna tider. Den charmiga staden erbjuder en mysig atmosfär med många marknader och smågator som sjuder av liv. Ta linbanan upp på bergssidan till Brunate och njut av den fantastiska panoramautsikten över sjön, bergen, Como och den schweiziska staden Chiasso som Como praktiskt taget har smält samman med.

Ett besök i Como bjuder in dig att utforska den vackra naturen och de färgsprakande byarna vid Comosjön. Själva sjön har en ovanlig omvänd Y-form som gör sjön ganska lång och smal. Om du följer sjön norrut en timme i bil kommer du till den gamla staden Bellagio som många anser vara ett måste att besöka. Här hittar du smala, färgsprakande gator som du helt enkelt inte kan missa. Geografiskt sett befinner du dig plötsligt – på grund av den märkliga Y-formen – mitt i sjöns fantastiska uppdelning i tre delar. Gå längs vattenbrynet och ut till spetsen där en fantastisk utsikt över vattnet och bergen väntar.

Om du längtar efter moderniteter och storstadsliv ligger Italiens näst största stad Milano bara en timmes bilresa från Como. Detsamma gäller Bergamo, en ofta förbisedd pärla där du hittar det bästa av både det gamla och nya Italien. Staden är definitivt värd en utflykt eller några övernattningar.

Det finns alltså många anledningar att besöka Como på din bilsemester till Italien. Stadens nordliga läge gör dessutom att du slipper tillbringa ytterligare några timmar i bilen.

Como är perfekt för: Vandrare, naturentusiaster, modemänniskor, historieälskare, foodies, campingentusiaster

De främsta sevärdheterna vid Como: Duomo di Como, Duomo di Milano, Villa del Balbianello

Tips på trevliga dagsutflykter från Como: Milano, Bellagio, Bergamo, Turin, Menaggio

Avstånd från Rødby: 1 200–1 300 km (14–15 timmar med bil)

Trento

Kultur och natur i toppform

Torvet og palads i Trento

Lite längre österut ligger Trento: En medelstor stad som, liksom de flesta italienska städer, har anor väldigt långt tillbaka i tiden. En kunnig historiker skulle omedelbart tänka på Tridentinska kyrkomötet som hölls i Trento (dåvarande Trient) på 1500-talet som ett led i den katolska kyrkans försök att hålla tillbaka reformationen.

Trentos gator kantas av kyrkor, palats och museer som vittnar om stadens historia. Om du älskar gamla byggnader och fresker är det här verkligen en plats du måste upptäcka. Och om du tröttnar på historia finns framtiden också representerad i form av natur- och vetenskapsmuseet MUSE.

Även utan stadens stora kulturella värde är de vackra omgivningarna värda ett besök. Staden ligger i hjärtat av Dolomiterna, så glöm inte att packa ner vandringskängorna. Det finns gott om vackra vandrings- och bilrutter i närområdet, men det kan också vara värt att resa till Dolomiterna där de är som mest majestätiska. Det kan till exempel vara mot Val di Funes eller Val Gardena som ligger 1–2 timmars bilresa från Trento. Sedan är årets vandring och, inte minst, årets bild säkrad.

Trento är perfekt för: Historieälskare, vandrare, naturentusiaster, fotografer, konstälskare

De främsta sevärdheterna vid Trento: MUSE – Science Museum of Trento, Piazza Duomo (Trento), Val de Funes, Val Gardena

Tips på trevliga dagsutflykter från Trento: Bolzano, Dolomiterna, Gardasjön, Vicenza, Verona, Venedig, Rovereto

Avstånd från Gedser: 1 100–1 200 km (14–15 timmar med bil)

Toscana

Vin, värme och underbarhet

Vinmarker og landskab i Toscana

Om du har lust att köra ytterligare några timmar nedför stöveln finns det en säker vinnare som väntar på dig: Toscana. Bara namnet för nästan automatiskt tankarna till en orange solnedgång över ett böljande landskap med vinodlingar och olivträd. Och det är inte långt ifrån sanningen. Toscana är en av de mest populära regionerna i Italien, och om du inte känner igen namnet från en vinflaska har du med största sannolikhet stött på det i en romantisk komedi.

De två största resmålen i Toscana är Florens och Pisa. Florens, regionens huvudstad, är sprängfylld med konst- och kulturskatter av alla de slag och var hem för stora renässansmålare som Michelangelo, da Vinci, Raphael och Donatello – för att bara nämna några. Och så har vi förstås Florens enorma katedral, en av de största i Italien (och världen). I Pisa finns ett väldigt lutande torn och en annan storslagen katedral som båda måste upplevas. Om din bilsemester tar dig till Toscana finns det två städer som du bara inte får missa.

Det viktigaste när man kör runt i Toscana är dock att njuta av det varma, böljande landskapet och de exceptionella matupplevelser som man stöter på längs vägen. Förutom vin och olivolja hittar du också en mängd andra specialiteter i regionen.

Tänk på att de största sevärdheterna kan vara fullpackade med turister. Därför är det en fördel att boka biljetter i förväg till vissa sevärdheter – till exempel om du ska besöka ett museum i Florens.

Toscana är perfekt för: Konstälskare, historieälskare, foodies, solbadare, vandrare, naturentusiaster, fotografer

De främsta sevärdheterna i Toscana: Santa Maria del Fiore-katedralen i Florens, Galleria degli Uffizi, det lutande tornet i Pisa, Saturnias varma källor, Castelnuovo Di Val Di Cecina

Tips på trevliga dagsutflykter från Toscana: Chianti, Cinque Terre, Siena, Elba

Avstånd från Rødby/Gedser: 1 500–1 700 km (17–19 timmar med bil)

Välj de perfekta resmålen

Mor og to børn i bil

”Vi åker bara allt i ett sträck och äter en sen middag”... Kanske är du en av dem som klarar av en 15 timmars bilresa utan några problem, men då tillhör du en sällsynt skara. För att se till att resan inte blir för ansträngande och för att undvika att bli alltför beroende av den europeiska trafiken är det en bra idé att ta pauser längs vägen. Både korta och långa. Oavsett varifrån du reser finns det som tur är många spännande resmål som är värda åtminstone en övernattning.

Du får din första chans redan på färjan till Tyskland. Här kan du äta dig mätt, shoppa eller bara luta dig tillbaka och njuta av utsikten över Östersjön. Barnen får uppleva en spännande båtresa och bränner samtidigt en massa energi.

Om du är på väg till västra Italien och tar färjan från Rødby–Puttgarden (via motorväg A7) är städer som Hamburg, Würzburg och Rothenburg ob der Tauber perfekta stopp på vägen. De två sistnämnda är båda en del av Romantische Straße (den romantiska vägen). Om du är villig att spendera ytterligare en timme eller två i bilen kan du stanna till vid äventyrsslottet Neuschwanstein eller hitta en fin plats vid den enorma, vackra Bodensjön.

Om du däremot är på väg mot östra Italien och med Gedser–Rostock (via motorväg A9) kan du sikta in dig på städer som Berlin, Leipzig och München. En resa till Tyrolens huvudstad Innsbruck garanterar dig också en trevlig och vacker upplevelse om du vill tillbringa en dag eller två i Österrike.

Om du bara är ute efter en snabb och enkel övernattning hittar du också många hotell för ett snabbt stopp nära de tyska motorvägarna.

Tips för din bilsemester i Italien

Avslutningsvis har vi några tips inför, under och efter bilresan på väg mot solen. Så här kommer nu 9 av våra bästa tips för dig som ska på bilsemester till Italien:

 1. Planera bra stopp på vägen: Det första rådet har vi redan gett dig. Hitta några bra stopp så att resan inte blir obekväm och ansträngande – särskilt om du har barn med dig på resan.
 2. Förberedelser och kontroll av bilen: Innan du åker iväg är det en bra idé att kontrollera din bil, göra en att göra-lista och bekanta dig med körreglerna i Europa.
 3. Planering kontra spontanitet: Gör upp med dig själv och dina medresenärer hur mycket du behöver ha planerat. Det är väldigt olika från person till person hur mycket man vill planera. Vissa behöver planera resan in i minsta detalj medan andra föredrar att bara sätta sig i bilen och köra iväg.
 4. Miljözoner i Tyskland och Italien: Var uppmärksam på Tysklands och Italiens miljözoner. I båda länderna finns det många städer och områden som kräver miljömärken eller körningstillstånd. De kan dock skilja sig åt för de två länderna, så läs på om båda om du vill undvika böter!
 5. Kör på söndagar i Tyskland: Om möjligt, planera en av dina kördagar i Tyskland till en söndag. På grund av det tyska förbudet är det (nästan) inga lastbilar på motorvägarna – och därmed mindre trafik på söndagarna.
 6. Undvik högsäsong: Om du kan välja är det en bra idé att resa utanför högsäsongen (juni–augusti) när du är på semester i Italien. Våren och hösten i söder är tillräckligt varm för de flesta och du behöver då inte ta hänsyn till en massa turister.
 7. Underhållning: Det är en bra idé att ha förberett underhållning för resan. Musikquiz, spellistor, bingo ... Vi har redan gett dig lite inspiration.
 8. BorderShop på hemresan: Om du har plats i bilen är det en bra idé att kika in på BorderShop på vägen hem. Hitta något gott till passagerarna i baksätet och gör dig redo för den kommande sommarfesten!
 9. Njut av resan: Se bilresan till Italien som en del av upplevelsen. Ni kommer att korsa Alperna, köra genom bergstunnlar och mycket mer. För vissa kommer det att vara den mest minnesvärda delen av deras semester. Det är inte bara transporttid utan en del av själva resan. Och vi vet ju alla att resor är livet!

Obs! Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i faciliteter och sevärdheter för olika städer och områden.