Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10-15 min.

Åk på bilsemester till Kroatien

Kroatien håller sakta men säkert på att bli ett mycket populärt semestermål. Hur kan det komma sig? Jo, för det första är vädret varmt och skönt. Men det är landets långa kustlinje vid Adriatiska havet som – efter lite hjälp, i synnerhet från romarna – nu bjuder på unika och charmiga stadsmiljöer med naturligt perfekta förhållanden för strandsemestern. Samtidigt är Kroatien fyllt av vackra öar och nationalparker som visar upp den imponerande naturen.

Om du packar bilen hemifrån och själv kör hela vägen genom Europa till det kroatiska semesterparadiset är det en något längre bilresa än om målet för din bilsemester är Frankrike eller Italien. Därför kan du förbereda dig och dina medresenärer på att det är en god idé att hitta ett trevligt ställe att bo på längs vägen i Tyskland eller Österrike.

Det finns få platser där klichéerna om kristallklart vatten och ett gudomligt, soligt naturparadis förverkligas på samma sätt som i Kroatien. Så leta rätt på badskorna, snorkeln, simglasögonen och kanske ett par praktiska vandringskängor ... Vi hjälper dig med tips och spännande resmål för din bilsemester till Kroatien.

Istrien

Historisk halvö

Först på listan är den stora halvön Istrien. Halvön ligger i nordvästra Kroatien och är ett av de resmål som ligger närmast till hands på en bilsemester i Kroatien. Men det är inte därför den står högst upp på listan. Istrien ligger i topp eftersom området har allt det bästa som Sydeuropa kan erbjuda. Långa vita kuster, kristallklart vatten, charmiga hamnstäder, tryffel och inte minst en natur som inbjuder till upptäcktsfärder och äventyr.

Istriens kulturhistoria går långt tillbaka i tiden och har påverkats av många olika befolkningsgrupper. Namnet ”Istrien” härstammar från istrierna – den stam som bodde i området innan det slutligen erövrades av romarna omkring 200 f.Kr. I regionen hittar du kvarlämningar efter flera tidsperioder, både i form av gamla artefakter, ruiner och den arkitektur som fortfarande präglar några av städerna i dag. Under medeltiden var Istrien en del av republiken Venedig. Dess arv är mycket tydligt i kuststädernas konstverk, kyrkor och stadsbilder.

Och det är framför allt kuststäderna som är de kulturella höjdpunkterna på den idylliska solsemestern. Istriens största stad är den antika hamnstaden Pula, som har anor från 177 f.Kr. Detta återspeglas också i arkitekturen, som är helt präglad av det romerska förflutna – särskilt den vackra gamla amfiteatern, som under romartiden var värd för gladiatorstrider, strider mot vilda djur och allt annat man kunde tänka sig vid den tiden. Numera kan du njuta av konserter och evenemang här, i en historisk miljö precis vid Adriatiska havet. Ett annat spännande besöksmål i regionen är den färgstarka staden Rovinj, som ligger i vacker, klippig terräng vid vattnet. Sankt Euphemia-katedralen ligger på en kulle i centrum av staden. Här kan du njuta av en storslagen panoramautsikt från kyrktornet över de gröna öarna, havet och resten av den färgstarka staden.

Det stora dragplåstret för Istrien är dock fortfarande den varma, kuperade och blågröna naturen, och som tur är finns det många sätt att uppleva den på. Här är tre av dem:

 1. Båtutflykter: Oavsett om du vill åka på äventyr till grannöarna, ägna dig åt delfinskådning på öppet hav eller något helt annat kan du från kuststäderna ta alla typer av båtutflykter som passar dina behov.
 2. Natur- och nationalparker: I Brijuni nationalpark, en ögrupp utanför Pulas kust, kan du utforska den frodiga naturen och leta efter de över 200 fotspår från dinosaurier som bevarats i över 100 miljoner år. I parken hittar du också romerska ruiner och, mystiskt nog, en safaripark. Safariparken i sig är en kvarleva från den tid då Brijuni-öarna var den tidigare jugoslaviska presidenten Titos privata residens. Han fick regelbundet sällsynta djur som gåvor från världsledare från hela världen. Brijuni är alltså en ganska atypisk nationalpark, men inte desto mindre en spännande blandning av natur, historia och djur- och dinosauriesafari. I den östra delen av Istrien hittar du naturparken Ucka, där vandringslederna tar dig förbi vackra dalar och vattenfall och ger dig möjlighet att uppleva regionens unika flora och fauna samt utsikt över Kvarnerviken.
 3. Grottor med och utan stalagmiter: I Istrien finns det massor av grottor och vissa av dem är till och med öppna för besökare. Den mest populära är Baredin-grottan, där stalagmiterna har skapat ett landskap som ser ut att komma från en annan planet. Det finns flera grottor, både på land och till havs, så ta med snorkel och badskor ... och välj bara de säkra!

I Istrien finns fantastiska badmöjligheter, vandringsleder, spännande kuststäder, vild natur och mycket mer inom bekvämt räckhåll. Städerna är inte alltför stora eller överfulla med museer, så du behöver inte känna dig stressad över att hinna med allt. Bara njut av det!

Istrien är perfekt för: Vattenälskare, vandrare, solbadare, naturutforskare, matälskare och historienördar

De främsta sevärdheterna i Istrien: Brijuni nationalpark, Mramornica-grottan, Baredine-grottan, Nesactium, Zlatni park (Golden Cape Forest Park)

Perfekta dagsutflykter i/från Istrien: Pula, Rovinj, Moscenice, Umag, Poreč, Trieste, Plitvicesjöarnas nationalpark

Avstånd från Gedser: 1 400–1 500 km (16–17 timmar med bil)

Dubrovnik

Medeltidsstil i toppklass

Gräset är inte alltid grönare ju längre söderut du kör, men det kan ligga något i detta gamla uttryck när det gäller Dubrovnik. Trots att staden inte har mer än 42 000 invånare är den en av Europas mest besökta resmål med omkring en och en halv miljon turister varje år. Förutom de behagliga temperaturerna och det lyxiga kustläget vid Adriatiska havet är det den charmiga gamla stan och stadsmuren som lockar miljontals turister varje år, med byggnader i gotisk stil, renässans och barock.

Du kanske tycker att det låter som något från en film, och det är det också ofta. Den unika stadsbilden lockar regelbundet inspelningsteam från stora filmer och serier. I synnerhet i tv-serien Game of Thrones har staden ofta använts som skådeplats, vilket bara har ökat Dubrovniks popularitet. Om du vill utforska seriens inspelningsplatser kan du enkelt hitta olika turer som också ger dig alla roliga detaljer.

Men det krävs mer än så för att förklara Dubrovniks popularitet. Staden är också omgiven av härliga badstränder och spännande öar – lättillgängliga med taxibåt, färja eller på annat sätt. Det finns stränder med vatten för alla smaker – från långgrunt och barnvänligt till djupare som inbjuder till dykupplevelser. Några timmar bort ligger ön Mljet, som också är en nationalpark. På ön finns två unika saltvattensjöar, vars turkosa sken lyser upp ön. Perfekt för en dagsutflykt.

Dubrovniks gamla ljusa gator är fulla av liv och historia och skapar en speciell atmosfär när du passerar genom de smala gränderna, uppför de antika trapporna, förbi de vackra fontänerna och ut på de stora torgen. Under en stadsvandring hittar du också museer, kyrkor och palats som det lätt kan ta flera dagar att utforska.

Dubrovnik är ett perfekt resmål för din bilsemester, men det är en resa som är för tuff att göra i ett sträck. Så se till att du hittar några bra stopp på vägen. 

Dubrovnik är perfekt för: Vattenälskare, solbadare, fotografer, matälskare och historienördar

De främsta sevärdheterna i Dubrovnik: Fort Lovrijenac, Dubrovniks stadsmur, Sankt Blasius kyrka, War Photo Limited (museum), Sponzapalatset, Red History Museum, Lokrum (ö), Lopud (ö)

Perfekta dagsutflykter från Dubrovnik: Hvar, Mljet, Lokrum, Podgorica, Mostar

Avstånd från Gedser: 1 900–2 000 km (20–22 timmar med bil)

Trogir

En liten diamant i Dalmatien

Lite längre upp längs den dalmatiska kusten ligger hamnstaden Trogir – en liten stad med massor av karisma. Staden är centrerad runt en liten ö, vilket gör det enkelt att utforska den till fots. Bland de slingrande medeltida gatorna hittar du en härlig strandpromenad, ett gammalt slott och en vacker katedral.

Att utforska Trogir kan lätt göras på några dagar, vilket ger dig tid att se mer av regionen. Som tur är ligger Trogir nästan mitt i ett av Kroatiens coolaste områden. Storstad, shopping och utmärkt infrastruktur finns mycket nära i form av Kroatiens näst största stad, Split, som är granne med Trogir. Från Split är det också lätt att ta sig runt på alla öutflykter i området. Inom en timmes bilresa från Trogir hittar du de historiska städerna Šibenik, Skradin och Primošten, som alla är värda åtminstone en stadsvandring. I Skradins vackra omgivningar finns också Krka nationalpark, som är en av landets mest populära. I nationalparken kan du uppleva sju olika vattenfall och simma i den smaragdgröna floden ... Och på tal om nationalparker, så är Kroatiens största sevärdhet Plitvicesjöarnas nationalpark. Nationalparken består av 16 sammanlänkade sjöar som nästan faller ner i varandra genom många vattenfall. Tillsammans skapar de en spektakulär och vacker syn. Nationalparken erbjuder många olika vägar och stigar som du kan följa för att uppleva parken. Plitvicesjöarna ligger drygt två timmars bilresa från Trogir. 

När du besöker Trogir och Dalmatien ska du inte oroa dig för att inte ha tillräckligt att göra eller tillräckligt många städer att besöka. Det är nästan som om varje kustremsa längs den dalmatiska kusten historiskt sett har betraktats som ett perfekt tillfälle att bygga en charmig stad – som gjord för att du ska stanna till och njuta av ”ännu” en dag längs Adriatiska havet.

Trogir är perfekt för: Naturutforskare, vattenälskare, solbadare, historienördar, matälskare och fotografer

De främsta sevärdheterna i Trogir: Kamerlengoborgen, Cattedrale di San Lorenzo, Diocletianus palats, Marjan skogspark, Sankt Jakobs katedral i Šibenik, havsorgeln och solhälsningen i Zadar

Perfekta dagsutflykter till/från Trogir: Split, Zadar, Šibenik, Primošten, Skradin, Krka nationalpark, Plitvicesjöarnas nationalpark, Hvar, Korcula, Paklenica nationalpark

Avstånd från Gedser: 1 600–1 700 km (18–19 timmar med bil)

 

Zagreb

Huvudstad med stil

Det är främst den adriatiska kusten och allt som hör därtill som lockar miljontals turister till Kroatien varje år. Det är dock inte längs kusten som majoriteten av den kroatiska befolkningen bor. Längre in i landet ligger Kroatiens huvudstad Zagreb, hem för cirka 800 000 av landets 3,9 miljoner invånare. Många fler än i landets näst största stad Split, som bara har omkring 160 000 invånare.

Zagreb ligger på sluttningen av berget Medvenica, längs floden Sava. I Zagreb hittar du en vacker stadsbild fylld av kyrkor, eleganta byggnader, härliga parker och mysiga vrår. I stadens centrum ligger den gamla stadsdelen Kaptol, där du också hittar en av de trevligaste och livligaste gatorna, Tkalčićeva-gatan. Du bör också se till att besöka några av stadens största och viktigaste byggnader, däribland Zagrebs katedral, statsarkivet och den stora, vackra nationalteatern, som alla ligger i centrum av staden. Du kan lita på att Zagreb är perfekt för en stadsvandring som tar dig förbi spännande museer och många vackra parker och kyrkogårdar.

Om du behöver frisk luft i överflöd ska du ge dig ut på en vandringstur längs Medvenicas bergssida. Längs vägen hittar du vägar som tar dig förbi vacker grön natur, vattenfall och till och med en skidort om du går hela vägen upp till den 1 000 meter höga toppen. Du ska inte förvänta dig snö i backarna under alla årstider, men du är garanterad ett härligt panoramaperspektiv över huvudstaden.

Från Zagreb är det två timmars bilresa till Plitvicesjöarnas nationalpark, så det är också ett utmärkt ställe för en dagsutflykt. 

På det hela taget är det en helt annan upplevelse att besöka huvudstaden Zagreb än att besöka den adriatiska kusten. Det är ett annat landskap, en annan kultur och medeltemperaturen är en aning lägre. Men Zagreb har mycket att erbjuda och är kanske en förbisedd pärla, eftersom det ofta är kusten som får all uppmärksamhet. Om du vill uppleva båda delarna ligger havet dock bara några timmar bort!

Zagreb är perfekt för: Stadsutforskare, vandringsentusiaster, historieintresserade, konstälskare, festprissar

De främsta sevärdheterna i Zagreb: Zagrebs katedral, Maksimirparken, Museum of Broken Relationships Tkalčićeva-gatan, kroatiska nationalteatern i Zagreb, Zagrebs stadsmuseum, Mirogojkyrkogården, Lotrščakstornet, Zagrebs linbana

Perfekta dagsutflykter från Zagreb:  Plitvicesjöarnas nationalpark, Rijeka, vinregionen Plesivica, Ljubljana

Avstånd från Gedser: 1 300–1 400 km (15–16 timmar med bil)

Ön Hvar

En pärla i Adriatiska havet

Kroatien är känt som ”landet med de 1 000 öarna”. Inte särskilt imponerande när man kommer från Skandinavien (där det finns ovanligt många öar). Ändå är det en stor grej i södra Europa, särskilt eftersom många av öarna är underbart vackra. Därför skulle denna lista knappast vara komplett om inte minst en av semesteröarna fanns representerad.

Valet föll på Hvar – en större ö strax utanför den dalmatiska kusten, mellan Dubrovnik i söder och Split i mitten. Hvar är rikt på historia, kultur, god mat och naturligtvis full av spännande natur och härliga stränder. Dess arkitektur och kultur präglas särskilt av tiden under republiken Venedig på medeltiden, då ön var en viktig flottbas.

Landskapet är kuperat och fyllt av lavendelfält, olivlundar, vingårdar och klippiga vikar med otroligt klart vattnet. Allt detta skapar förutsättningar för fantastiska vandringsturer. Med en tur till den högsta punkten på ön, Sveti Nikola (626 m), kan du belönas med en vidsträckt utsikt över Hvar och de närliggande öarna.

Den största delen av kulturen och stadslivet finns på den västra sidan av ön. Det är också här du hittar staden Hvar, som delar namn med ön. På många sätt är staden Hvar ”platsen där det händer”. Staden är känd för sina antika palats, fästningar och kyrkor inbäddade i ett stadsliv med fantastiska restauranger, kaféer och butiker. Kvällarna och nätterna är också fulla av liv, särskilt på stadens strandpromenad, där kaféer, barer och klubbar trängs. Från staden Hvar kan du också utforska Paklinskiöarna, en kedja av öar strax utanför stadens kust.

Om du vill uppleva så många öar som möjligt finns det oftast också bra och flexibla alternativ för att resa mellan Hvar och de närliggande öarna. Ett självklart besök med Hvar som utgångspunkt är grannön Korčula, som också är en av Kroatiens mest spännande öar.

Om du kör hela vägen till Hvar behöver du en övernattning eller två. För att komma till ön måste du ta en färja, till exempel från Split, så resan kan inte göras enbart med bil.  Med öns fantastiska natur, stränder och pulserande stadsliv är det lätt att tillbringa en hel semester på Hvar. Annars är den också perfekt för en övernattning eller två som en del av en längre resa längs Dalmatiens kust och öar.

Hvar är perfekt för: Solbadare, vandrare, matälskare, vattenälskare, festprissar och historienördar

De främsta sevärdheterna i Hvar: Paklinskiöarna, katedralen i Hvar (by), Hvars teater, Fortica-fästningen, Mlini Beach

Perfekta dagsutflykter från Hvar: Hvar, Stari Grad, Split, Korčula, Trogir, Brač (ö), Vis (ö)

Avstånd från Gedser: 1 700–1 800 km (19–21 timmar med bil)

Välj de perfekta resmålen

Kør Selv Ferie - Pause

Om du packar bilen hemifrån och kör hela vägen till Kroatien får du räkna med en lång resa. Men också en ganska äventyrlig sådan, om rätt resmål och pauser läggs till längs vägen. Beroende på din slutdestination korsar du Tyskland, Österrike, Slovenien och kanske Tjeckien om du vill. Oavsett vilken väg du väljer, så kommer du att behöva pauser längs vägen – både stora och små.

Om du tar färjan till Tyskland har du redan den första pausen ombord. Här kan du äta dig mätt, shoppa eller bara luta dig tillbaka och njuta av utsikten över Östersjön. Och barnen kanske kan göra av med lite energi. Vid resor till Kroatien är överfarten Gedser–Rostock oftast den mest logiska tidsmässigt – och pausen ombord är något längre.

Om du vill tillbringa en dag eller två i någon av Europas största städer ligger Berlin, München, Prag, Wien, Leipzig och Dresden praktiskt taget på vägen. Men du kan också göra ett spännande stopp i några av de mindre men lika charmiga städerna, som Bamberg, Meißen, Graz och Ljubljana.

Om du föredrar snabb körning och praktiska pauser hittar du också gott om hotell och restauranger längs de tyska motorvägarna.

Tips för din bilsemester i Kroatien

Slutligen har vi ett antal tips för före, under och efter det att du sitter i bilen på väg söderut. Här är nio av våra bästa tips för dig som ska på bilsemester till Kroatien:

 1. Planera bra stopp på vägen: Det första rådet har vi redan gett dig. Hitta några bra stopp så att resan inte blir obekväm och ansträngande – särskilt om du har barn med dig på resan.
 2. Förberedelser och kontroll av bilen: Innan du åker iväg är det en bra idé att kontrollera din bil, skriva en kom ihåg-lista och bekanta dig med körreglerna i Europa. 
 3. Biljetter till nationalparker: Kroatiens nationalparker är populära – och välbesökta! Särskilt under högsäsong är det en bra idé att boka biljetter till nationalparkerna i förväg för att undvika långa köer.
 4. Planering kontra spontanitet: Gör upp med dig själv och dina medresenärer hur mycket du behöver ha planerat. Vissa behöver planera resan in i minsta detalj, medan andra föredrar att bara sätta sig i bilen och låta sig överraskas.
 5. Kör på söndagar i Tyskland: Om möjligt, planera en av dina kördagar i Tyskland till en söndag. På grund av det tyska förbudet är det (nästan) inga lastbilar på motorvägarna – och därmed mindre trafik på söndagarna.
 6. Underhållning: Det är en bra idé att ha förberett underhållning för resan. Musikquiz, spellistor, bingo ... Vi har redan gett dig lite inspiration.
 7. Gröna zoner och vägtullar: Var uppmärksam på miljözoner i Tyskland och andra transitländer. På vissa av Kroatiens motorvägar finns det vägtullar där du måste betala ”vid bommen”.
 8. BorderShop på hemresan: Om du har plats i bilen är det en bra idé att kika in på BorderShop på vägen hem. Då kan du hitta något gott till alla på baksätet och göra dig redo för den kommande sommarfesten!
 9. Njut av resan: Se resan till Kroatien som en del av upplevelsen. Att resa genom Europa är något alldeles speciellt – och för vissa blir det den mest minnesvärda delen av semestern. Så glöm inte att njuta av resan!

Obs! Med förbehåll för ändringar i faciliteter och sevärdheter för olika städer och områden.