Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min

Upptäck Berlin med barn

Är du peppad på att tillbringa en weekend eller mini-semester med barnen i Berlin? Vi har samlat 5 fantastiska upplevelser för dig i Berlin – Europas huvudstad för barn. Stan är fylld av spännande lekplatser och museer. 

Förbered alla i familjen för en bilresa söderut och se fram mot en massa söta, roliga och härliga aktiviteter på varmare breddgrader.

Färjan Gedser-Rostock avgår varannan timme varje dag. Det finns alltid en tur som passar, en möjlighet till en bensträckare och att fylla magen med något smaskigt ombord. 

Dinosaurieutställning i Tierpark Berlin

Utforska dinosauriernas värld

Dinoworld Berlin

I den zoologiska trädgården Tierpark Berlin döljer sig hundratals levande djur. Getter, zebror, apor, giraffer, pingviner, björnar, myrslokar. Listan är lång. Men det slutar inte där – i Tierpark Berlin kan du också stöta på en massa dinosaurier när du utforskar parken. Dock inte levande, tack och lov.

Utställningen är en del av den vanliga dagsbiljetten i Tierpark Berlin – men du kan också krydda till det lite med en dino-biljett, som inkluderar "Dinoworld Berlin" – en tidskrift om dinosaurier och själva utställningen, så att alla äkta dinofans, stora som små, verkligen kan fördjupa sig i dino-upplevelsen och bakgrundsfakta. Läs mer om biljetterna på Tierpark Berlins hemsida.

Dinosaurieutställningen är framme till oktober 2024 – så det är bara att ge sig av om du och familjen vill uppleva en T-Rex, Triceratops eller enorma flygödlor i ett verklighetstroget format! Tills dess kan du få en försmak på dino-upplevelsen med Tierpark Berlins video här.

Chokoworld

Gör din egen choklad i Rittersport Chokoworld

Rittersports Chokoworld

Gottegris, chokladälskare eller bara sötsugen i största allmänhet? Mitt i Berlin väntar en hel värld av godsaker. I Rittersports Chokoworld kan ni göra er egen choklad med gelébjörnar, nötter, mandel, jordgubbar och vad helst som fantasin tillåter, en perfekt plats för såväl barn som vuxna.

Medan ni väntar på att era små chokladverk svalnar kan ni ta trapporna en våning upp och lära er allt om kakaobönor och chokladens historia. Det finns också möjlighet att köpa chokladkakor av alla möjliga smaker. Men se till att ni har gott om tid. Det kommer bli svårt att välja bara en. 

Adress: Französische Straße 24

Dataspelsmuseum

Dåtid och framtid under samma tak

Computerspiele Museum

Tillhör ni dem som spelade dataspel på 70-, 80- och 90-talet och lätt blir nostalgisk? Då ska ni ta med barnen till Computerspiele Museum – det första europeiska museet som visar tv- och dataspel från alla tider. Här kan ni ta del av 30-40 års spelhistoria. Från Pong och Donkey Kong till Space Invaders, Pacman, Bomb Jack och så vidare. 

Lägg vantarna på den gigantiska joysticken eller fördjupa dig i 3D-spelens futuristiska värld. 

Allt händer på Karl-Marx-Allee 93A.

Berlins naturhistoriska museum

Träffa Brachiosaurus och de andra dinosaurierna

Berlin Naturhistorisk Museum
Enbart namnet Brachiosaurus låter spännande och det är ett besök på Museum für naturkunde – Berlins naturhistoriska museum – också. Här väntar 150 miljoner år gamla dinosaurieskelett och uppstoppade djur av alla dess slag. Bland annat den gigantiska Brachiosaurus Brancai - världens högsta uppbyggda dinosaurieskelett enligt Guiness Rekordbok: 13,27 meter hög! 

Barnen kommer att älska det och ni kommer att ha massor att prata om. Inte minst i bilen på väg hem. Du hittar Naturhistoriska museet på Invalidenstraße 43.

AquaDom & Sealife Berlin

Berlin under ytan

AquaDom & Sealife Berlin

Vill du stå ansikte mot ansikte med allt från hajar, bläckfiskar och sjöstjärnor till clownfiskar, rockor och tusentals andra fiskar? Kasta dig in i världens största cylindriska akvarium - utan att bli blöt - och upplev över 1500 tropiska fiskar som simmar i en miljon liter saltvatten i ett konstgjort korallrev.

Akvarierna efterliknar olika världshav, sjöar och vattendrag. Bland annat sjöarna i Berlin och Indiska oceanen vilket ger en inblick i var de olika fiskarna lever – och vad de lever av. Håll koll på utfodringstiderna för att lära er mer om vad exempelvis en haj eller en rocka äter till lunch. 

Ställ in gps:en mot Spandauer Straße 3 på Alexanderplatz i Mitte och få en galet rolig dag med barnen i Berlin.

Kinderbauernhof Berlin

Mata djur på barnens bondgård

Barnens bondgård har funnits i Görlitzer Park i Kreuzberg sedan tidigt 80-tal. Bondgården utvecklades av föräldrar och lärare för att ge storstadsbarnen möjlighet att komma närmare naturen. 

Idag kan ni träffa grisar, åsnor, får, kaniner, marsvin, ankor och getter – och mata och ta hand om dem. Även om grupper av mer frekventa besökare utför de vardagliga sysslorna är nybyggare och andra förstagångsgäster alltid välkomna att delta i aktiviteterna.

Entrén är helt gratis, vilket gör Kinderbauernhof till en utmärkt plats att ta med barnen till när ni är i Berlin. Det finns även möjlighet till skoj på olika lekplatser och ett café/restaurang om det börjar kurra i magen. 

Adress: Wiener Straße 59

Med i leken i Berlin

Fantasifulla lekplatser för alla busfrön

Legeplads

Det finns tusentals lekplatser i Berlin. De skiljer sig väldigt mycket åt och flera av dem har fantasifulla teman som garanterat får både vuxna och barn i rörelse.

I Prenzlauer Berg hittar du nästan en lekplats i varje gathörn. Släpp exempelvis lös barnen på Spielplatz Indianerdorf i Prenzlauer Berg. Här kan du klättra in i tipin och uppför hängbron där linbanan lockar med en resa för två över indianbyn. För de äldre barnen finns det även en skateramp precis bredvid.

I Neukölln kan du skapa din egen saga på Märchen-Spielplatz och åka kana mellan slott för både riddare och prinsessor. Det finns även gungor, klätterställningar och en stor sandlåda där barnen småttingarna kan bygga sina egna äventyrsslott.

För den som vill leka cirkusartist är det bara att kliva in i manegen vid Spielplats Zirkus Aladin på Nikolsburger Strasse. Lekplatsen är byggd som en riktig cirkusmanege. Här kan barnen klänga i klätternät och stegar, gå på broar och låta sig slitas med av cirkusstämningen.

Ni kan se fram emot att utforska det lekfulla Berlin!

Französische Straße 24