Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Vandring i Harz vackra natur

Vandra i Harz och få en naturupplevelse du sent kommer att glömma. Bergsområdets otroligt vackra natur inbjuder till långa, eftertänksamma promenader och händelserika vandringar.

Om du vill ge dig ut på annorlunda rutter än dem du hittar hemma är Harz ett bra alternativ, och du behöver inte resa så långt för att uppleva ditt livs vandring. Harz har den perfekta terrängen för en semester till fots, där du kan njuta av skogsbeklädda berg, vackra sjöar, spännande växtlighet och ett rikt djurliv. Dessutom går det snabbt att ta sig dit på en bilsemester, eftersom det bara tar ca fyra timmar från gränsen.

Faktum är att det inte finns många platser som kan konkurrera med mångfalden i Harz när det gäller vandringssemestrar. Du hittar en mängd korta och medellånga leder samt de mycket långa lederna som tar dig genom nästan hela Harz.

Vi har valt ut fyra olika rutter i Harz, där du (och dina benmuskler) själv bestämmer längd och svårighetsgrad. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vandrare kan du få den perfekta typen av semester för dig!

Kärleksbänkstigen

Vandring för hela familjen

Harzen natur

Om du vill börja i liten skala, kan du ta den så kallade kärleksbänkstigen, Liebesbankweg, som är en 7 km lång vandringsled vid Hahnenklee i Oberharzen. År 2007 utsågs leden till den första premium-vandringsleden i Harz.

Rutten har fått sitt namn från de 25 bänkar du möter längs vägen. Här kan du vila och njuta av utsikten över offentlig konst och de romantiska omgivningarna.

På din tur passerar du även sevärdheter för hela familjen, där barnen naturligtvis kan vara med. Leden bjuder på ett varmt välkomnande till roliga naturlekplatser och en vattenlekplats.

Ett bra ställe att starta rutten är vid Gustav Adolfs stavkyrka. Stigen börjar precis till höger om denna imponerande träkyrka byggd i autentisk medeltida stil. Det är en cirkulär rutt, så du kommer alltid tillbaka till där du började.

Kurhausweg 7, 38644 Goslar
www.liebesbankweg.de

Harzer Försterstieg

Upplev naturens mångfald

Skov i Harzen

Om du vill att vandringen ska vara lite längre än några kilometer finns även den 60 km långa vandringsleden i västra Harz, Harzer Försterstieg. Det är en lite nyare led som öppnades 2010.

Längs vägen kan du bland annat se gruvstäderna Lautenthal och Wildeman samt uppleva platån runt Clausthal-Zellerfeld, Bad Grund. Leden tar dig också förbi de tre viktiga dammarna i västra Harz: Grane-dammen, Innerste-dammen och Söse-dammen. Generellt präglas området av landskapsmässig mångfald och har flera goda möjligheter att njuta av utsikten.

Leden börjar i Goslar och går ner till Riefensbeek-Kamschlacken vid Osterode.

Kaiserbleek 6, 38640 Goslar

www.xn--frsterstieg-rfb.de

Häxans stig

Följ med till Bloksbjerg

Damptog til Bloksbjerg

Vill du ha en längre vandring i Harz kan du prova häxans stig Harzer Hexenstieg. Men den är hela 100 km lång, så om du inte har med dig din flygande kvast bör du dela upp den.

Du kan se fram emot en fantastisk tur med ett ångloksdrivet tåg till toppen av Bloksbjerg, som är områdets högsta topp med en höjd på 1 142 m. I Danmark säger man att det är dit häxorna flyger på midsommarafton. Lokalt har höjden faktiskt förknippats med häxor i århundraden.

Från den höga toppen kommer man också hela vägen ner genom den djupa ravinen, Bodetal. Denna ravin anses vara Tysklands Grand Canyon, och det är inte svårt att förstå! Klyftan är 10 km lång med dramatiska klippväggar på båda sidor.

Du börjar din resa i färgstarka Wernigerode och avslutar den i UNESCO-staden Quedlinburg som är full av mysiga korsvirkeshus.

Bleichestelle, 37520 Osterode am Harz, Tyskland
www.vagabondtours.dk/tours/harzer-hexen-stieg-5-dage

Karstwanderweg

Följ vattnets spår

Harzen å

Om du är redo för den riktigt stora utmaningen kan du välja den mer än 250 km långa Karstwanderweg. Här går du igenom ett unikt landskap som kännetecknas av spännande naturfenomen orsakade av vattenerosion – till exempel grottor, sänkor och karstkällor.

Stigen passerar skyddade natur- och kulturminnen samt vackra naturreservat. Dina ben för dig alltså genom en helt unik upplevelse.

Vi rekommenderar att du börjar din rutt österifrån, med start vid byn Pölsfeld i Tyskland.

B86, 06542 Sangerhausen, Tyskland
www.karstwanderweg.de