Gå på vandringstur i Harz

Bor det en vandrare i dig? Packa då bilen och åk på vandringstur i Harz. Områdets otroligt vackra natur inbjuder till långa, eftertänksamma promenader och händelserika vandringar som passar perfekt för en semester i Harz.

Får det vara en kärleksvandring?

Heks tegnet på hustag

Det finns lika många olika vandringsturer i Harz som det finns lokala ölsorter. Om du vill börja i liten skala, kan du ta den så kallade kärleksbänkstigen, Liebesbankweg, som är en 7 km lång vandringsled vid Hahnenklee i Oberharzen.

Det har sitt namn från de 25 bänkar som du möter på vägen. Här kan man nämligen ta en paus, njuta av utsikten och de romantiska omgivningarna. Och kanske stjäla en kyss. Eller två. 

Om turen ska vara lite längre, finns också den 60 km långa vandringsleden i Vestharzen, Harzer Försterstieg. Det är en relativt ny led som öppnades 2010. Den löper från Goslar till Riefensbeek-Kamschlacken vid Osterode.

Längs vägen kan du bland annat se gruvstäderna Lautenthal och Wildeman och uppleva högslätten kring Clausthal-Zellerfeld, Bad Grund. Den här leden är präglad av landskapsmässig mångfald och har många natursköna vyer. 

Vill du ha en längre vandring i Harz, kan du prova häxstigen, Harzer-Hexen-Stieg. Men den är hela 100 km lång, så om du inte tar med dig din flygande kvast bör du dela upp den. 

Om du är redo för den stora utmaningen kan du välja den 250 km långa Karstwandersteg. Här går du igenom ett unikt landskap som kännetecknas av spännande naturfenomen som orsakats av vattenerosion – till exempel grottor, försänkningar och karstkällor.

Instagram-användarnas bilder från #harzen

Caminon? Nej, Harz!

Mand snører sine vandrestøvler

Du behöver inte resa så långt för att uppleva ditt livs vandring. Harz har nämligen den perfekta terrängen för en semester till fots, där du kan njuta av de skogklädda bergen, vackra sjöar, intressant vegetation och rikt djurliv.  Och det finns faktiskt inte många ställen som kan konkurrera med Harz mångfald när det gäller vandringssemestrar.

Här hittar du nämligen en mängd korta och medellånga stigar, samt de riktigt långa rutterna som tar dig genom nästan hela Harz. Du (och dina benmuskler) bestämmer själva längd och svårighetsgrad. Så oavsett om du är nybörjare eller har vandrat mycket kan du planera en helt perfekt vandringssemester för dig!