Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Skapa en förtrollande tysk julstämning – hemma hos dig

Mmmm. Doften av brända mandlar, julkakor och varmt glühwein. Det finns inget så mysigt som de charmiga och stämningsfulla julmarknaderna i norra Tyskland. Tyvärr kan vi inte ta er dit i år. Men oroa er inte. För när vi nu inte kan ta er ner till det tyska julmyset, kan vi istället ta julstämningen hem till er så att ni kan njuta av den mysigaste tiden på året tillsammans. 

Vi har sammanställt recept på för 5 äkta tyska julklassiker, som (nästan) säkert kommer att få er att känna det som om ni står mitt i ett julpyntat Lübeck eller i det juliga Scwerin. Så läs och bli inspirerad till att skapa det helt perfekta tyska julmyset – hemma hos er.

Glühwein - äkta tysk julstämning i ett glas

Gluhwein

Vad påminner mer om den tyska julen än ett glas varmt glühwein? Och även om ni i år inte kan njuta av den traditionella tyska juldrycken när ni promenerar runt bland de färgglada stånden på er favoritjulmarknad i Tyskland, behöver ni inte gå miste om den härliga drycken helt och hållet. Här får ni nämligen receptet, så att ni kan laga det därhemma och komma ett steg närmare den mysiga tyska julstämningen.

Läs receptet

Lebkuchen - kan du säga pepparkakor på tyska?

Lebkuchen honningkager

Känner ni till lebkuchen – den tyska versionen av pepparkakor? De är lätta att baka och sprider en läcker och kryddig doft av jul i köket. Samla familjen och servera kakorna med ett glas varm kakao eller glühwein, spela julsången ”O Tannenbaum” i högtalarna, så blir det nästan som att vara på en julmarknad i norra Tyskland! 

Läs receptet

Stollen - baka en äkta tysk julklassiker

Stollen

Den traditionella julkakan Dresdner Stollen kan dateras ca 700 år tillbaka i tiden och är en av de mest kända och älskade tyska julklassikerna. Mjuk, läcker och aromatisk – och sätter garanterat det tyska julhjärtat i brand. Här får ni receptet på den tyska juldelikatessen så att ni kan njuta smaken av tysk jul därhemma.

Läs receptet

Marsipankartofeln - en annorlunda potatis

Lille pige bager med sin far

Ingen jul utan marsipan – och särskilt inte om julen får smaka tyskt. Det är lätt att själv göra de här förtrollande marzipankartoffeln och skämma bort dem man tycker om med härlig tysk julstämning när den är som bäst.

Läs receptet

Currywurst - en sann tysk (jul)klassiker

Currywurst med pomfritter

Om ni har varit i Tyskland, har ni förmodligen också ätit en curry wurst – även när turen har gått till julmarknaden. För den här smakrika tyska klassikern kan som tur är avnjutas när som helst på året – även när det är jul. Och det bästa är att den smakar gott därhemma också. 

Prova själv med det här läckra receptet