Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

I OZEANEUM-akvariet kan du upptäcka den förunderliga värld som döljer sig under Östersjöns och Nordsjöns svallande vågor.

Här finns omkring 5 000 havsdjur, fiskar, valar och hajar, enorma akvarier och skeppsvrak och du får en grundlig inblick i den lokala marina biologiska mångfalden.

OZEANEUM ligger i Stralsund på den tyska nordkusten strax utanför den mysiga ön Rügen och är ett populärt turistmål. Redan ett år efter öppnandet hade det förväntade antalet gäster fördubblats. Det kom därför inte som någon överraskning när den tyska turistbyrån placerade akvariet på listan över Tysklands 100 främsta sevärdheter.

Men vad kan du egentligen uppleva på OZEANEUM? Vi guidar dig inför ditt besök.

Fartygsvrak och hajar som soffor

Utforska det största akvariet ”Open Atlantic”

OZEANEUM Offener Atlantik Nordsee Foto Anke Neumeister DMM

Det största akvariet i Ozeaneum heter ”Open Atlantic” och rymmer hela 2,6 miljoner liter vatten. Akvariet är 9 meter högt och det är nästan ett hypnotiskt scenario som utspelar sig bakom akvariets tjocka glasväggar. Här lever skärsnultra, guldmakrill och havsabborrar. De simmar runt ett gammalt skeppsvrak som är en mindre kopia av ett lastfartyg som sjönk 1909.

På botten av akvariet lever rockor, havsabborrar och inte minst två stora amhajar som heter Anna och Anton.

Sköterskehajen är inte som andra hajar som cruisar genom vattnet på jakt efter byte. Nej, amhajen är känd för sin vänliga natur, vilket är anledningen till att du ofta kan se de andra fiskarna ta en tupplur på Annas eller Antons rygg.

TIPS: Se när fiskarna får mat på ozeaneum.de

På tur i Östersjön

Se utställningen ”Baltic Sea Aquarium tour”

OZEANEUM Ohrenquallen Ostsee 1M1A2542 Foto Anke Neumeister DMM

Gå på en odyssé i den stora utställningen ”Baltic Sea Aquarium tour”. Här finns 21 akvarier som visar Östersjöns olika djur och fiskar som gädda, sill och maneter, men du kan också lära dig mer om mindre kända varelser som sjuryggsfiskar, rörfiskar och ryska störar. Varje bassäng har sin egen komplexa utrustning och vattenkretslopp, vilket gör att den ligger så nära naturliga vattenmiljöer som möjligt.

Utställningen tar dig från Östersjön ut i skärgården och upp längs den svenska kusten där du får en känsla av livet i flodmynningarna. Resan slutar i Kattegatt, vilket leder till nästa resa i Nordsjön.

Utforska Nordsjön

“North Sea Aquarium tour”

OZEANEUM Helgolandtunnel Nordsee 1M1A4785 Foto Anke Neumeister DMM

Från utställningen i Östersjön börjar resan ut i Nordsjön. Om du tror att det inte händer så mycket i våra lokala vatten ska du nu få se hur det verkligen ligger till.

På den här resan kommer du att mötas av en nio meter lång brugd som hänger i taket. Du får även se fiskar och djur som lever längs de brittiska kusterna och de i skotska havsgrottorna; du kan till exempel få en glimt av den sällsynta sanktpersfisken. Härifrån dyker du djupare ner i Nordnorges iskalla vatten där märkliga krabbor, havsanemoner och sjöstjärnor lever.

Valar under taket

Se havets jättar underifrån

OZEANEUM ”Giants of the Sea

En av OZEANEUMs permanenta utställningar är ”Giants of the Sea”. Det känns som att kliva in på havsbotten när du tar ett steg in i den 20 meter höga hallen som badar i ett mjukt blått sken och där havets största fiskar hänger från taket i ett 1:1-förhållande.

Ta dig tid att gå runt i hallen och låt dig fascineras. Det är svårt att inte bli överväldigad av havets enorma men eleganta invånare som späckhuggare, mantarockor, klumpfiskar och sillkungfiskar.

Festklädda fåglar på takterrassen

Besök pingvinerna högst uppe på toppen

Pingviner Ozeaneum

Från havets botten till takets topp – OZEANEUM har en stor överraskning redo för dig på den stora takterrassen: en flock humboldtpingviner.

Man kan säga att humboldtpingvinerna lever ett slags jetsetliv högst upp i akvariet. De är alltid festklädda i sin svartvita skrud och njuter av sin 120 000 liter stora privata pool med tillhörande klippor – och den fantastiska utsikten över gamla stan i Stralsund. Dessutom kan man se pingvinerna matas varje dag.

OZEANEUM för barn

OZEANEUM Meerfuerkinderspielplatz Foto Johannes Maria Schlorke DMM

Även om det finns många vilda upplevelser i akvariet kan du behöva en paus. Ge barnen en paus i den stora barnutställningen högst upp i byggnaden där de kan släppa loss på en stor lekplats med strandtema medan föräldrarna sitter på strandbänkarna bredvid.

Det är också här som barnen (med lite hjälp av en vuxen) kan röra vid krabbor, musslor, sjöstjärnor och ett riktigt hajägg.

Hitta till OZEANEUM

OZEANEUM Stralsund Tyskland

OZEANEUM ligger vid ön Rügen. Ta färjan från Gedser till Rostock och därifrån ligger akvariet en timmes bilresa bort.

Adress:
OZEANEUM Stralsund
Hafenstraße 11
18439 Stralsund
www.ozeaneum.de/en

Tack till OZEANEUM för bilderna till denna artikel. Alla bildrättigheter tillhör OZEANEUM.