Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Bilen är packad med frihet och semesterstämning

Många uppfattar Tyskland som en enda lång genomfartssträcka. Men varför inte ta en ausfahrt och åka på minisemester i Tyskland, vårt mångskiftande grannland. Starta bilen, njut av friheten och följ i våra hjulspår på en roadtrip till tre populära destinationer – från Harburg via Freiburg till Bodensjön. Upplev ett äventyr i Tyskland och upptäck nya sidor av vårt grannland.

Om du har lust att ta en längre tur ner genom Tyskland rekommenderar vi Äventyrsvägen som leder er genom förtrollande byar och slott längs vägen.

Harburg

Platsen där Michael Jacksons drömslott ligger

Skov i Tyskland i tåget vejr

Den lilla staden Harburg innehåller en stor skatt: Schloss Harburg. Slottet ligger tryggt och vackert vid floden Wörnitz, dateras till 1200-talet och blev aldrig skadat under krigen – därför står det kvar som en av Tysklands bäst bevarade slott.

Dess skönhet gjorde ett sådant intryck på popkungen Michael Jackson att han kallade det ”mina drömmars slott” och förgäves försökte köpa det. Undrar om inte slottet vill göra intryck på dig också? Det finns i alla fall medeltidsarkitektur, riddarsal, slottsmur och fängelsetorn så det räcker i Harburg. Ett rekommenderat stopp på din roadtrip i Tyskland.

Freiburg

Värt en paus

Freiburg

I södra Tyskland ligger Freiburg – bara ett stenkast från Frankrike och Schweiz. Och det märks. Freiburg har nämligen fler soltimmar än någon annan stad i Tyskland. Lägg till detta en härlig sydländsk stämning och en avslappnad livsstil.

Ingen tvekan om att Freiburg är värt en paus ... en lång sådan! För den bilfria staden måste upplevas långsamt och till fots. Börja med att parkera bilen vid järnvägsstationen och njut sedan av de små bäckarna som rinner bredvid de kullerstensbelagda gränderna, som alla leder till Münsterplatz med sin livliga marknad och en imponerande domkyrka. 153 steg så är du uppe i kyrktornet med utsikt över hela staden.

Hungrig? Prova Markthalle med mat från hela världen i 25 bodar – men glöm inte att ölet måste vara en kall Freiburger som passar till allt.

Bodensjön

Lika vacker som Gardasjön, bara närmare oss

Bodensee

Den är en av Europas största sjöar. Ändå blir den ofta förbisedd och överskuggad av sina konkurrenter söder om Alperna. Vi talar om Bodensjön som ligger i gränslandet mellan Schweiz, Österrike och Tyskland.

Med sina vackra stränder, vattenaktiviteter, storslagna natur och massor av gamla slott och historiska byar kan den sydtyska sjön verkligen mäta sig med både Gardasjön och Comosjön. Men den ligger närmare oss och både hotell och mat är billigare än i norra Italien. Ett stopp du bara måste göra på din roadtrip i Tyskland.

Ett måste på minisemestern i Tyskland är den frodiga och vackra blomsterön Mainau i den norra delen av Bodensjön. Här möter du ett klimat som är nästan subtropiskt med exotiska och sällsynta träd från hela världen, orkidéer, tulpaner och rhododendron i alla regnbågens färger – och 20 000 rosor som doftar magiskt. Scenen för en romantisk resa är satt – ta varandra i hand och kom iväg.