Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Skidsemester i de sydtyska alperna

Berchtesgaden ligger i Bayern i södra Tyskland, på gränsen till Österrike. Här hittar ni ett vackert och idylliskt alplandskap som lägger grunden till en kul och varierad skidsemester.

Det finns sex skidområden, med totalt 47 km pister att susa nerför och 100 km längdskidspår. Man kan besöka ett nytt område varje dag och prova de olika pisterna – på så sätt får man en varierad skidsemester.

Det finns ett antal röda pister som kan utmana erfarna skidåkare och snowboardåkare, men det finns också gott om blå och nybörjarvänliga backar. Detta gör Berchtesgaden till ett perfekt skidsemestermål för alla, oavsett nivå.

Med en skidsemester i Berchtesgaden får du:

  • Massor av utmaningar i de olika skidområdena
    De olika skidområdena erbjuder fantastiska möjligheter till en varierad skidsemester. Det innebär också att områdets alla skidåkare är utspridda, så det är sällan kö vid skidliftarna.

  • Vacker utsikt över alplandskapet
    Berchtesgaden har inte bara gott om bra pister för nybörjare och erfarna skidåkare. Här får ni också en hisnande utsikt över det sydtyska alplandskapet.

  • Möjlighet till ett snabbt besök i Österrike
    Vissa av skidområdena ligger precis vid den österrikiska gränsen, så ni kan också enkelt ta en dags skidåkning där eller kanske besöka Salzburg om benen behöver en paus från pisterna.

Skidområdena

Det finns flera skidområden i Berchtesgaden, så ni kan besöka ett nytt område varje dag.

Obersalzberg

Mångsidiga pister och längdskidspår

Obersalzberg

Drygt tre kilometer från Berchtesgaden ligger Obersalzberg, som med sina blå och röda pister är ett bra ställe att besöka på skidsemesterns första dag. Området har tre kilometer med pister, som betjänas av fem skidliftar. I Obersalzberg hittar ni även 100 kilometer längdskidspår.

Jennerbahn

Breda pister och ny gondollift

Jennerbahn

Fem kilometer från Berchtesgaden ligger Jennerbahn, som har de längsta pisterna i området. Här är det mest röda pister, men även några blå. Området renoverades i slutet av 10-talet, så pisterna är bredare och betjänas av en helt ny gondollift. Även här hittar du utmärkta längdskidspår samt ett stort barnområde längst ner i backen.

Götschen

Från blå pister till skidhopp och halfpipes

Götschen

I Götschen hittar ni både blå och röda pister, som alla börjar vid samma lift och avslutas på samma plats längst ner i backen. Det finns också svarta backar som kan utmana de erfarna skidåkarna. Två gånger i veckan är det kvällsskidåkning då pisterna är upplysta.

Vill ni ha lite extra fart kan ni besöka Ski- und Snowboardzentrum Götschen, som har snabba pister, skidhoppbanor och halfpipes. Området har tre skidliftar.

Hochschwartzeck

En bra nybörjarplats

Hochschwartzeck

Hochschwarzeck är en bra plats för nybörjare, där ni kan susa nerför 4,2 km blå pister som löper genom ett vackert skogsområde. Fyra skidliftar hjälper skidåkare och snowboardåkare uppför berget. Det finns också bra längdskidåkningsspår, en kul kälkbacke för hela familjen och mysiga fjällrestauranger.

Rossfeld

Snowboardåkarnas paradis

Rossfeld

Precis vid gränsen till Österrike ligger Rossfeld. Här hittar ni sju olika pister som tillsammans är 6,7 km långa och har fyra skidliftar. De flesta pisterna är blå, men det finns också några röda. Området är särskilt populärt bland snowboardåkare eftersom det finns en separat pist och funpark för tricks och hopp.

 Från toppen av berget kan man också njuta av den vackra utsikten över hela Berchtesgaden och en klar dag ser man hela vägen till Salzburg.

Tips: Parkera bilen i Oberau och ta bussen till Rossfeld så kan ni åka skidor ner till bilen (bussresan ingår i liftkortet).

Skidskolor i Berchtesgaden

Det finns flera skidskolor i området där både barn och vuxna, nybörjare och erfarna elever kan få lektioner i utförsåkning, längdskidåkning och snowboardåkning. Välj att gå med i en grupp eller boka en privatlektion. De flesta skolor har också gratis avbeställning av lektioner.

Liftarna

Ett liftkort ger tillgång till alla liftar i området. Den största liften, Jennerbahn, renoverades för några år sedan, så nu kommer ni snabbt till toppen av den 1 800 meter höga backen. 

After ski

Berchtesgaden har inte samma tradition med after ski som till exempel Österrike. Här sker det på hotellen, där man samlas och äter god och stärkande tysk mat. Om du vill ha en vildare natt, bör du korsa gränsen till Österrike. 

Hotell

Som den alpby Berchtesgaden är, hittar du flera charmiga hotell i tyrolerstil utspridda över områdena. Många av hotellen är familjeägda, vilket skapar en mysig atmosfär. 

Tips: Ofta kan du köpa hotellpaket där både skiduthyrning och liftkort ingår i priset. 

Till och från

Kvinde holder pausen på skiferien

Det enklaste sättet att ta sig till Berchtesgaden är med bil. Det är cirka 950 km från Rostock, vilket tar cirka nio timmar. Det är härligt flexibelt att ha en egen bil med sig.

Ni kan lätt köra till de olika skidområdena varje dag och därmed utforska hela området.

Vad mer kan du göra i Berchtesgaden?

Om benen behöver en paus från pisterna har området mycket annat att erbjuda, oavsett om ni gillar historia, shopping eller simning. 

Promenera nerför den trevliga gågatan och hitta fina saker i butikerna. Ni kan också besöka den gamla saltgruvan eller packa badkläderna och ta en tur i vattenparken Watzmann Therme. 

Området är också känt för Kehlsteinhaus, eller Hitlers Örnnäste, som det också kallas. Idag är det en stor turistattraktion eftersom det är en av de få nazibyggnader som inte blev förstörd efter kriget. 

Skulle du vilja besöka en lite större stad ligger Salzburg i Österrike bara 20 minuters bilresa bort. 

Få fler skidupplevelser i Tyskland

Tyskland är inte ett lika känt skidsemesterland som sina grannar i öst, söder och väster, och det är lite synd. För vårt grannland har flera stora skidorter som inbjuder till roliga upplevelser för både de minsta, nybörjarna och de rutinerade skid- och snowboardåkarna.

Prova till exempel att åka till Harz, som bara är fyra timmar med bil från den danska gränsen, eller träna din teknik året runt i Hamburgs två inomhusskidhallar.