Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Vattennära pärlor i norra Tyskland

Det handlar om vatten. Massor av vatten. Nordtyskland kan stoltsera med en uppsjö av möjligheter till havs, sjöss och flods. Du kan få vind i seglen vid den tyska västkusten, hyra en flodbåt eller ställa husvagnen på en timmerflotte och njuta av landet från vattnet. 

Det finns ingen tid att spila. Riv ur ett par sidor i kalendern och kör mot natursköna Nordtysklands vattennära pärlor. Vi lovar, det kommer att finns upplevelser du sent kommer att glömma. 

Få vind i seglen i Eiderstadt

Peter-Ording på halvön Eiderstedt intill Friedrichstadt. Här hittar du långa sanddyner, ett unikt strandliv och hus på pålar. 

Längst med den enorma stranden kämpar sjöjungfruar, sjölejon och beachvolley-hunkar om uppmärksamheten och i vattnet är det kite- och vindsurfare som har vind i seglen. I mysiga St. Peter-Ording finns massor av underhållning och avslappning i form av vattenland, spa och wellness, lekplatser och allt det andra som hör samman med en badtokig kuststad. Söker du norra Tysklands bästa strand? Då kan vi också rekommendera Rügen.

I och omkring Eiderstadt finns massor av campingplatser och hotell i olika prisklasser.  

www.st-peter-ording.de

Mönstra på flodbåten och ta befälet över din egen tid

En båtsemester är ett unikt sätt att umgås – oavsett om det är med familj eller vänner. Som självutnämnd kapten bestämmer du själv tempot för semesterskutan. Hyr en flodbåt och upplev det vackra sjölandskapet i Brandenburg i närheten av Berlin. 

Delstaten har mer än 3000 sjöar sammanbundna av olika kanaler och floder, där slott, borgar och medeltida städer bara väntar på att bli utforskade. Nationalparken Spreewald är ett eldorado av flora och fauna med stora flockar av hjortar i skogarna. De många båtbroarna utgör ett perfekt stopp för en picknick, vandrings- eller cykeltur. 

Vi vill starkt rekommendera att börja resan i Potsdam, huvudstaden i delstaten Brandenburg. Det är en dynamisk stad med många imponerande monument. Gå omkring i staden och besök kyrkor och museer, det imponerande och färgsprakande slottet Sanssouci eller gå på shoppingtur i de gamla holländska kvarteren.

Alla kan navigera en flodbåt så erfarenhet av segling är inte nödvändigt för att lägga semestern på en flodbåt. När ni anländer får ni en grundlig instruktion till båten och därefter är det bara att göra klart för avfärd och kasta loss.

www.seatravel.se

Släpp loss husvagnen – till havs!

Freecamper i tyskland

Om du är campare finns det också möjlighet att njuta av landet från vattnet i Tyskland. Här kan du nämligen med hjälp av en ponton förvandla din husvagn eller husbil till en husbåt med egen utomhusbordare! 

På flotten har de byggt ett högt kontrolldäck från vilken du har fantastisk utsikt över landskapet som tyst glider förbi. Freecamperen, som den tyska uppfinningen kallas, levereras med fenders, rep och allt annat du behöver för att lägga till vid kajen och gå i land. 

Det krävs inga förkunskaper inom segling och du får naturligtvis en utförlig instruktion i hur du använder freecamperen innan ni kastar loss. Uthyrningen sker från hamnen vid Mildenberg, Havel, där du även kan parkera bilen gratis. Därefter blir du tilldelad en hamnplats och en föreslagen färdväg genom åtskilliga kanaler, slussar och mindre sjöar i det som beskrivs som Europa största sammanhängande våtmarker. 

www.freecamper.de