Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Camping i Kiel: nära till storstadsliv, historia och havsutsikt!

Bara en och en halv timmes bilresa från Puttgarden ligger Kiel, huvudstaden i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

Precis som många andra tyska städer är Kiel fylld av storstadsliv och en traditionsrik historia. Till skillnad från andra tyska städer har Kiel något alldeles speciellt – havsutsikt!

Det låter kanske inte så märkvärdigt, men det är något som är unikt för Tyskland som bara har en fjärdedel av lilla Danmarks kustlinje.

Det är därför Kiel är så angelägna om att hylla havet, särskilt en gång om året vid den berömda Kieler Woche, där tusentals fartyg och miljontals människor samlas för kappseglingar och festligheter.

Detta återspeglas också i Kiels campingliv, där man vet hur man sätter havet och utsikten i första rummet! Nedan hittar du ett urval av de bästa campingplatserna i Kiel med omnejd, var och en med något speciellt att erbjuda.

 

Camping Neustein

Historia, havsutsikt och strandpromenad

Campingpladser i Kiel - Strand, Camping Neustein

Vi börjar med en campingplats som ligger undangömd där Kielfjorden börjar sin väg in i det tyska landskapet. Här ute hittar du Camping Neustein, alldeles intill förorten Laboe.

Camping Neustein ligger i vackra, gröna omgivningar precis vid Östersjökusten. Den har direkt tillgång till stranden med utsikt mot Danmark. Det är bara att fälla upp campingstolen, njuta av utsikten och hålla ett öga på den internationella sjöfarten som utspelar sig framför dina ögon.

Kiels centrum ligger ca 30 minuter bort med bil, men du behöver inte nödvändigtvis åka så långt. Laboe är visserligen ”bara” en liten förort till Kiel, men låt dig inte luras – staden har mycket att erbjuda på egen hand. Här hittar du bland annat U-Boot U-995 – en tysk ubåt från andra världskriget som du kan gå ombord på. Strax intill ligger det 72 meter höga Laboe-tornet, ett minnesmärke över de sjömän som fick sätta livet till under världskrigen. Allt detta (och mycket mer) ligger i närheten av Laboes vackra strandpromenad som löper längs fjorden.

Du hittar Camping Neustein på Neustein 2 (Zur Steilküste), 24235 Stein, Tyskland.

Campingplatz Kiel Falckenstein

Förstklassig utsikt över Kielfjorden

Campingpladser i Kiel - Camping Kiel Falckenstein

Kielfjorden är ett paradis för alla som älskar havet, vågorna, stranden, vinden i håret och den salta doften. Så säger man på Campingplatz Kiel Falckenstein, och de har första tjing på saker och ting. Om du vill campa så nära Kiels centrum som möjligt kan det inte bli mycket bättre än så här.

Naturligtvis har campingen mer att erbjuda än bara sitt läge. Campingen har en egen pub med en terrass där du kan beundra utsikten över fjorden medan du njuter av en utsökt måltid från menyn. Det finns också bastu och fitnessfaciliteter, för att inte tala om direkt tillgång till stranden.

Framför allt erbjuder den lugn och ro i klassisk campingstil. Och om du mot förmodan skulle tröttna på att promenera längs kusten ligger stadens centrum bara en kort bit bort.

Campingplatz Kiel Falckenstein adressen är Palisadenweg 171, 24159 Kiel, Tyskland.

George Glamp

Rogivande glamping

Pige og hund bader i sø

Om du vill ta dig längre in på fastlandet är George Glamp ett perfekt ställe att besöka – särskilt om du letar efter allt det som gör ditt campingäventyr lite enklare och mer exklusivt. 

George Glamp är baserad på ”glamping” – kanske därav namnet Glamp. ”Men vad är glamping”, tänker du kanske. Ja, glamping är fortfarande camping – bara lite lyxigare, för dem som vill ha det bästa av både den naturliga och den moderna världen.            

Även om den ligger en bit från kusten, så ligger den ändå precis vid vattnet. George Glamp ligger precis vid Belauer See – en liten sjö bland många i området som erbjuder kajakpaddling, vandring och där du kan njuta av naturen.

På George Glamp finns det många olika övernattningsalternativ: igloos, tipitält, husbilar, ministugor – eller bara din egen husvagn på en vanlig campingplats. Dessutom har den ett eget kafé och restaurang, så du inte alltid behöver oroa dig för middagen.

Campingplatsen ligger som sagt på landsbygden ca 40 minuters bilresa från Kiel. Men du är också närmare Hamburg som bara ligger en dryg timmes bilresa bort.

Besök George Glamp på Perdöler Mühle 3, 24601 Belau, Tyskland.

Camping Heidkoppel

Sand mellan tårna

Campingvogn i natur

Om du letar efter en strandsemester och vill prova så många tyska stränder som möjligt, kan åka till Campingplatz Heidkoppel. Campingplatsen ligger bara ett stenkast från vattnet och har strand så långt ögat når. Anläggningen har också en egen lekplats och regelbundna aktiviteter för barn.

Camping Heidkoppel erbjuder massor av möjligheter att njuta av solsken, sand och vatten, och är en säker vinnare för de små. Det är inte tillåtet att ha hund där, så om du inte gillar fyrbent sällskap är detta ett av de ställen du kan åka till.

Camping Heidkoppel ligger drygt 30 minuter med bil från Kiel, så det är perfekt om du vill besöka storstaden en gång ... eller två eller tre.

Du hittar Campingplatz Heidkoppel på Mittelweg 114, 24217 Wisch, Tyskland.

Naturcamping Spitzenort

“Spitzenklasse” Spitzenort

Telt og bænk ved sø

Om du inte är så förtjust i det vilda och brusande havet, men ändå vill doppa tårna i vattnet, kan du bege dig till Naturcamping Spitzenort. Campingplatsen ligger vid den största sjön i Schleswig-Holstein, Plöner See. Sjön har fått sitt namn från grannstaden Plön, som campingen också ligger alldeles intill.

Som namnet antyder är Naturcamping Spitzenorts främsta uppgift att hitta lugn och avkoppling i naturen. Här får du lugn och ro för dig själv och din familj. Och om du får nog av det, erbjuder sjömiljön massor av vattensporter och utomhusaktiviteter. Ett paradis för alla som älskar att vara i vattnet, som Naturcamping Spitzenort beskriver det.

Så ta med en bok, lägg upp fötterna och njut av den gröna och blå utsikten över Plöner See, som gör Naturcamping Spitzenort till en av de bästa campingplatserna i Kiel, bara 40 minuter bort.

Besök Naturcamping Spitzenort på adressen Ascheberger Str. 76, 24306 Plön, Tyskland.

Naturcampingplatz Wrohe am Westensee

Helt ute i skogen

hygge omkring bål

Om du kör väster om Kiel hittar du sjön Westensee. Och där, väl gömd bakom gröna träd och buskar, hittar du Naturcampingplatz Wrohe am Westensee!

Det här är en liten och mysig campingplats, medvetet undangömd i en glänta i skogen – men med en kort promenad ner till den allmänna stranden. Omgiven av skog och tre sjöar finns det gott om möjligheter att njuta av naturen. Det är ett utmärkt ställe att utforska naturparken Westensee, antingen till fots eller med cykel.

Här finns en egen liten restaurang, men annars ligger närmaste affär 8 km bort. Även om Naturcampingplatz Wrohe am Westensee ligger långt ute i skogen, är det relativt nära till Kiels centrum.

Du hittar Naturcampingplatz Wrohe am Westensee på Seeweg 22, 24259 Westensee, Tyskland.

Camping Seeblick in Dersau

En pärla vid Plöner See

Kvinde læser ved sø

Plöner See är bra för många saker. Men det som Tysklands tionde största sjö är bäst på är nog att skapa fantastiska campingplatser.

Precis vid den västra spetsen av den stora sjön hittar du Campingplatz Seeblick in Dersau. Dersau är namnet på den lilla orten där campingen är belägen. Det är bara drygt 40 minuter från centrala Kiel, så om du inte har förälskat dig i gummibåtar och det överväldigande lugnet, är kryssningsfartyg och stadskultur inte alltför långt borta.

Camping Seeblick erbjuder det enkla campinglivet, men med alla de stora fördelarna. Med sitt strandnära läge är bad en självklarhet, men området erbjuder också fantastiska möjligheter till surfing av alla slag.

Det finns också en lekplats för de minsta och en fotbollsplan för fotbolls-, volleyboll-, tennis- och bordtennisentusiaster.

Campingen är känd för sina goda sanitära förhållanden och inte minst sin stora gästfrihet. Kort sagt, Camping Seeblick är enkel, trevlig och bra.

Du hittar Camping Seeblick på Dorfstraße 59, 24326 Dersau, Tyskland.

Campingplatz Möltenort

Oöverträffad utsikt över fjorden

Udsigt over Kiel Fjord

Skulle du vilja hitta en campingplats djupt inne i Kielfjorden, så att du på bästa sätt kan följa den imponerande fartygstrafiken dag och natt? Då är Campingplatz Möltenort en av de campingplatser som erbjuder de bästa möjligheterna att göra det.

Det är framför allt det fantastiska läget som gör denna campingplats till något alldeles extra. Kiel och Laboe ligger i närheten, så om du tar med dig cykeln kan du göra allt. Och den sublima utsikten från campingplatsen förtjänar att nämnas ännu en gång.

Platsen har en egen liten restaurang och butik där även de mest krävande campingbehoven kan tillfredsställas.

Besök Campingplatz Möltenort på Uferweg 24, 24226 Heikendorf, Tyskland.

Grönwohld Camping

Sol, surfing och segling

Bølger på strand

Om du bara vill utmana Östersjön till fots, med båt eller surfbräda är Grönwohld Camping det perfekta resmålet. Campingplatsen delar praktiskt taget utrymme med olika seglings- och vattensportklubbar, så det här är din chans att bli ett riktigt strandlejon. 

Grönwohld Camping ligger nordväst om Kiel, precis mellan Kiel Fjord och Egernførde Fjord. Här erbjuds både klassisk camping, men också glamping i form av semesterhus, lyxtält, wellness med mera.

Kiels centrum ligger inte mer än en halvtimme bort med bil, så dagsutflykter till storstaden är fortfarande en självklar prioritering – även om du i slutändan bara vill ta din surfbräda under armen och ge dig ut på böljan den blå.

Du hittar Grönwohld Camping på Kronshörn 999, 24229 Schwedeneck, Tyskland.

 

Obs! Vi reserverar oss för ändringar i faciliteter och priser på campingplatserna och hänvisar till campingplatsernas egna webbplatser för uppdaterad information.