Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Sevärdheter i Kiel för fartygsentusiasten och resten av familjen

Med mindre än 100 kilometer från Danmark kan du snabbt nå Kiel och stadens sevärdheter bakom ratten. Finns det barn i bilen är Kiel därför ett bra val om du ska på en weekendresa till norra Tyskland utan att de små blir alltför uttråkade.

Vad får jag inte missa i Kiel? Det finns både saker att se i Kiels stadskärna och sevärdheter i närheten av Kiel som du enkelt kan ta dig till på din bilburna semester.

Dyk ner i våra förslag över sevärdheter i Kiel för hela familjen.

Vad är Kiel känt för? Förutom att vara huvudstad i delstaten Schleswig-Holstein är havet den röda – eller snarare blå – tråden som löper genom staden. Kiel ligger vid Östersjön och tar tillvara på sitt maritima kulturarv, och är därför ett självklart resmål för dig som är intresserad av hamnliv och sjöfart.

Det finns faktiskt ett två kilometer långt blått "streck" målat på trottoaren som man kan följa runt i staden. Det tar dig förbi de sevärdheter som du måste se i Kiel – och dem finns det många av.

Här får du 9 upplevelser du bör överväga att sätta kurs mot på en 1-dagsresa till Kiel eller som en del av en minisemester i Tyskland.

Kieler Woche

Jösses vad många båtar!

Kieler Woche

Om du älskar det maritima livet har du kommit till rätt plats. Kiel kallar sig "the sailing city" – så som du säkert kan lista ut så finns det stora möjligheter att ta en tur till på vattnet om du inte fick nog av Scandlines färja dit.

De gigantiska fartygens motorväg, som Kielkanalen kallas, är den mest trafikerade i sitt slag i världen. Om du är mer intresserad av att titta på kryssningsfartyg och färjor än att befinna dig på dem är det bara att sätta sig någonstans längs den 100 kilometer långa kanalen och njuta av åsynen av de flytande attraktionerna.

Om du vill få ut mest ska du besöka staden i juni under Kieler Woche; ett enormt seglingsevenemang som även för med sig andra evenemang som marknader och konserter.

www.kieler-woche.de

Zoologisches Museum Kiel

Naturhistoriskt ymnighetshorn

Zoologisk museum

Får ord som evolution och biologisk mångfald det att gnistra till bakom pannbenet? Då är Zoologisches Museum Kiel ditt Disneyland.

Här kan du roa dig med utställningar om allt från vassa tänder till fjärilars kamoufleringar – och en stor avdelning med fokus på marint liv:

12 valskelett och många fler spektakulära varelser från havets djup är redo att imponera. Du kan till och med röra vid hornet på en riktig "enhörning". Den permanenta utställningen ”Framtidens hav” visar handgripligen vad forskning om fiske och klimatförändringar berättar för oss.

Redo att höra det häftigaste?

Kiels zoologiska museum rymmer över 400 000 föremål!

Så om du vill lära dig om naturens konstiga och underbara varelser kan du inte hitta ett bättre klassrum än det här.

Hegewischstraße 3, 24105 Kiel
www.zoologisches-museum.uni-kiel.de

Aquarium Geomar

Havets sevärdheter samlade under ett tak

Akvarium

Om du inte kan få nog av havets djur, och om du också gillar att se dem svepa med stjärtfenorna, så är nästa självklara stopp ett besök på Aquarium Geomar.

Det gigantiska akvariet ligger vackert intill floden och där du kan besöka Ariels alla vänner i levande livet – även sådana hon inte ens visste fanns. Både nordiska och tropiska simmare leker tafatt i naturtrogna miljöerna, och du kommer att bli förvånad över hur många arter du inte kände till.

Se det stora sillstimmet som simmar förbi och titta på hur ivriga sälarna blir när de matas. Och ta med barnen! De kommer garanterat också att vilja fara runt och titta på alla vackra fiskar.

Düsternbrooker Weg 20, 24105 Kiel
https://www.aquarium-geomar.de

U-Boot U-995

Ett helt u-nikt museum

Ubåd

Hur är det att vara ombord på en ubåt? Det är få av oss som får uppleva det. Men du kan få känna på det om du har vägarna förbi – eller snarare ned i – U-Boot U-995.

Det är namnet på en tysk ubåt som under andra världskriget färdades runt i Nordsjön; den sista i sitt slag som finns. När kriget tog slut föll ubåten i norska händer, men några decennier senare återfördes den till Tyskland där den nu fungerar som museum.

Få en glimt av hur det kändes att patrullera i mörkret under dåtidens förhållanden. Och skynda dig upp igen om du har klaustrofobi.

Bredvid U-995 finns ett högt och sevärt torn. Det är ett minnesmärke över sjömän som har dött till sjöss. Minnesmärket och ubåten ligger en kort bilresa utanför Kiel, men är definitivt värda ett besök för historieintresserade.

Strandstraße 92, 24235 Laboe
deutscher-marinebund.de/marine-ehrenmal-u-995

Dänische Straße

Som Kiel såg ut en gång

Danische Strasse

Mycket av det Kiel du ser idag har byggts upp efter att stora delar av staden förstördes under andra världskriget.

Men du kan fortfarande hitta delar av den ursprungliga stadsbilden, särskilt på mysiga Dänische Straße som har funnits i hundratals år. Den välbevarade gatan har fått sitt namn eftersom gatan en gång ledde fram till där Tyskland upphörde och Danmark började.

Handla utsökt mat och mode i de små butikerna, ha turen att få en musikalisk upplevelse på sommaren, eller inled en konversation med lokalbefolkningen som är ute på söndagspromenad. Vi kan dock inte garantera att de talar danska.

Dänische Straße, 24103 Kiel
www.daenische-strasse.de

Shopping

Om du tröttnar på natur och historia

Shopping girls

Kan butiker räknas som sevärdheter? Med Kiels galna urval, är svaret ja!

Om ditt kreditkort ligger i fickan och bränner är det bara att bege sig ut på antingen Holstenstraße eller långa, långa Holtenauer Straße. Här hittar du butik efter butik efter butik efter butik efter butik efter butik efter butik efter butik efter butik efter ... Ja, du fattar.

Behöver du tak över dina shoppingkassar kan du slinka in på centrumen Holstentörn, Quer Passage, Sophienhof eller Citti-Park.

Oavsett var du föredrar att handla från hyllorna, tänk på att många butiker är stängda i Tyskland på söndagar. Så om möjligt, lägg din powershopping på lördagen, och vårda de ömma fötterna dagen efter.

Holtenauer Straße, 24105 Kiel
www.die-holtenauer.de/home.html

Nikolaikirche

En hög skönhet

Nikolaikirche

Nikolaikirche sätter ärggrönt på kartan. Dess höga, spetsiga torntak går inte att missa med sin eleganta ärggröna färg som lyser upp landskapet.

Kyrkans ursprung på 1200-talet gör den till den äldsta kyrkan i Kiel. Dess gotiska exteriör och magnifika interiör gör den kanske också till den vackraste.

Även om du inte är ett fan av religion eller historia, kommer du lätt att utropa ”Gud!” när du ser den överdådiga altartavlan och betraktar den noggrant snidade dopfunten.

Om du är redo för en trevlig upplevelse är St. Nikolai Kirke redo att leverera.

Alter Markt, 24103 Kiel
www.st-nikolai-kiel.de

Schifffahrtsmuseum Fischhalle

Mer maritimt än så blir det inte

Skibsmuseum

Om vi har fler på att göra-listan för de som älskar fartyg? Självklart. En stolt hamnstad har naturligtvis ett sjöfartsmuseum.

Museet ligger i den före detta auktionshallen för stadens fiskare, och de olika utställningarna ger dig en bild av Kiels storhetstid mitt bland vågornas svall.

Bland höjdpunkterna finns både foton, föremål och ett antal välbevarade båtar från pappas tid som sjöman.

Wall 65, 24103 Kiel
www.kiel.de/de/kultur_freizeit/museen_am_meer

Computermuseum der Fachhochschule Kiel

Digitala dinosaurier på nära håll

Computermuseum

Gillar du mer att surfa på nätet än till havs?

Kolla in det unika datormuseet och lär dig hur den revolutionerande uppfinningen startade.

Museets omfattande samling tar dig med på en underhållande resa från informationsteknologins rötter på 1960-talet, då en dator fyllde ett helt rum, till modernare tider där du kan ha den i fickan.

Det finns guidade turer varje lördag, men det är också roligt att gå runt på egen hand och studera de många prylarna och tingeltanglet som är otraditionella sevärdheter för både unga och gamla.

Eichenbergskamp 8, 24149 Kiel
www.fh-kiel.de/kultur/computermuseum