Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 11 min.

Upptäck Norra Europas största nöjespark

Hansa Park är Norra Europas största nöjespark med fler än 125 attraktioner för hela familjen. 

Varje år har parken 1,4 miljoner besökare som kan njuta av häftiga rutschkanor, roliga landskap och övernattning vid vattnet. Oavsett om du är en våghals eller föredrar lite försiktigt pirr i magen finns det något för dig. 

I denna guide hittar du information om allt från attraktioner och årets nyheter till priser, restauranger och resan till parken.

Hansa Parks attraktioner

Det finns massor att göra i Hansa Park. Nedan får du en överblick över de bästa åken indelat efter typ av attraktion. 

Hisnande åkattraktioner och berg-och-dalbanor

 • Nessie
  Låt oss börja med den ikoniska berg-och-dalbanan Nessie med sin loop. Den var unik när den öppnade 1987 och ger än i dag vind i håret och pirr i magen med sina 80 km/h.  
 • Crazy Mine
  Om du vill ha ännu mer fart är berg-och-dalbanan Crazy Mine något för dig. Hastigheten är hög, rälsen sicksackformad och fallen branta.
 • Oath of Känan
  Adrenalinjunkies, hör upp! Ni bara måste prova denna otroligt häftiga berg-och-dalbana som går 73 meter upp i luften och har ett fall på 67 meter och en topphastighet på upp till 127 km/h.

 • Curse of Novgorod
  Curse of Novogod är helt i en klass för sig. Den accelererar upp till 100 km/h på 1,4 sekunder. Banan går genom ett mörkt torn med ljus- och ljudeffekter, snabba svängar och branta fall. Det här är garanterat en helt otrolig upplevelse för alla sinnen. 

 • Kärnpulten
  Om du vill rotera 365 grader medan du svävar runt, runt i ditt eget ”flygplan” ska du definitivt prova Kärnpulten. Här får du valuta för pengarna i form av både action och fart!

 • Highlander
  Älskar du höga höjder och fritt fall? Då ska du åka Highlander. Det här tornet liknar Det Gyldne Tårn på Tivoli i Köpenhamn, men det är ännu högre och ännu häftigare. Highlander är 120 meter hög och roterar när du närmar dig toppen. Du får uppleva ett fall på 103 meter och en hastighet på 120 km/h!

  Som en extra bonus får du från toppen en helt otrolig utsikt över havet.
 

Pirr i magen- och sus i håret-attraktioner

 • Barracuda Slide
  Vem älskar inte en härlig vattenrutschkana? Barracuda är en 12 meter hög vattenrutschkana där du rutschar ner i din egen gummibåt.

 • The Flying Dutchman 
  Här är en attraktion som många älskar. I Flying Dutchman sitter du i ett skepp som svänger upp och ner som en gunga. Vinande glädje- och pirr i magen-garanti! 

Andra roliga attraktioner

 • Hansa Carousel
  Varje nöjespark har förstås en gammaldags karusell, och Hansa Carousel har en av de vackraste du någonsin har skådat. Den är upplyst av 1 000 lampor och dras runt av 24 hästar och på sidorna sitter vackra bilder som berättar hansastädernas historia.

 • Holstein Tower
  Om du behöver en paus från alla häftiga åkattraktioner, ska du besöka en av parkens andra ikoniska platser, Holstein Tower. Det höga tornet har tronat över parken sedan 1987 och högst upp finns det stora fönster från golv till tak där du ostört kan beundra den vackra utsikten över landskapet. 

 • Hansa Park Parade 
  Varje eftermiddag när vädret tillåter presenterar parken Hansa Park Parade. Scener med parkens teman och karaktärer passerar förbi på en lång rad och det är fest och musik. Paraden börjar på Kungstorget, går genom Tienda del Mar och förbi Curse of Novgorod och slutar vid Hansa Carousel. Den tar ungefär 30 minuter. 

TIPS: Börja ditt besök i nöjesparken med en åktur med Hansa Park Express, ett litet tåg som går genom parkens olika områden. Då får du med en gång en bra överblick över parkens områden och åkattraktioner. 

Nya åkattraktioner i Hansa Park 2024

Hansa Park har alltid överraskningar och nya åkattraktioner för den nya säsongen, och 2024 är inget undantag. I år kan du för första gången prova på: 

 • Lost Trails of Roanoke
  Lost Trails of Roanoke är ett äventyrsspår som är inspirerat av legenderna och mysterierna som lurar runt ön Roanoke.

De olika temaområdena

Hansa Parks Hanseatic League-område

Hansa Park är indelad i olika områden där alla har sitt eget tema. Besök vilda västern, de gamla vikingarna eller Storbritannien. Nedan följer en beskrivning av områdena.

 • Adventure Land – Här får du massor av häftiga upplevelser och attraktioner med guldgrävar- och indiantema.

 • Old-time Fun Fair – Här hittar du nostalgiska och charmiga attraktioner som spegelsalen eller The Flying Dutchman. 

 • Beautiful Britain – Med Storbritannien som tema hittar du attraktionerna Nessie, Highlander och The Royal Scotsman.

 • Bonanza City – Besök vilda västern och ge dig ut på guldgrävarjakt. Här kan du njuta av attraktioner som Pony Express och Indian River och leka på den stora lekplatsen.

 • Land of the Vikings – vikingar och de nordiska gudarna är temat i denna del av parken där du hittar roliga rutschkanor med och utan vatten.

 • Hansa Garden – Ta en paus från åkturerna och njut av den rofyllda stämningen i den vackra trädgården där du också hittar Holstein Tower.

 • Pirates Camp
  I Pirates Camp kan de små gästerna förlusta sig i leklandet inomhus och i de mindre åkattraktionerna.

 • Water Fun – Som namnet antyder hittar du här både vattenattraktioner och vattenlekplatser.

 • Lumberjacks' Camp – Plocka fram din inre skogshuggare och besök denna del av parken som också rymmer de häftiga åkattraktionerna Curse of Novgorod och Wild Water Ride.

 • Fiesta Del Mar – Följ med på en resa till soliga Spanien. Här i vårt spanska område hittar du ett stort lekland och Camino Del Mar som är en interaktiv labyrint med ljudeffekter, vibrationer och vattenelement.

 • The Hanseatic League – Här handlar allt om hansastäderna som parken också är uppkallad efter. Här hittar du en kopia av Lübecks stadsport och andra byggnader från de medeltida hansastäderna, till exempel Hamburg, Goslar och Nürnberg.

Hansa Park för barn

Den lille tsar rutsjebane i Hansa Park

Hansa Park har också upplevelser för de mindre barnen som inte är stora nog för de häftiga berg-och-dalbanorna. Det finns flera lekplatser runt om i parken och området Children’s World är en plats som är till särskilt för barnen.

Hansa Park har bland annat följande åkattraktioner för barn:

 • The Little Tsar
  Berg-och-dalbanan The Little Tsar är perfekt för barn som inte har åkt berg-och-dalbana förut.

 • Gräv efter guld 
  Prova att gräva efter guld som en riktig guldgrävare i Bonanza City. Här får du en sil så att du kan leta efter guldklimpar. Om du hittar tillräckligt mycket guld kan du växla in det mot en Bonanza City Dollar.

 • Odin’s Travels Through the Sky 
  Tornet Odin's Travels Through the Sky är en barnvänlig version av Highlander med ett kortare fritt fall.

 • Dr Livingstone’s Safari-Flight 
  I Old-time Fun Fair hittar du Dr Livingstone's Safari-Flight där små flygplan svävar upp och ner.

 • Awilda’s Adventure Ride
  En rolig vattenrutschbana som ger en fartfylld upplevelse med pirr i magen. Barn under 90 centimeter åker tillsammans med en vuxen.

 • Animal Babies Of Peterhof
  I den här förtrollande karusellen kan du åka med de gulliga djurungarna från Novgorod eller i någon av slädarna, som även har plats för en rullstol.

 • Peterhof Tower
  Tornet är interaktivt och om du tar dig ända upp blir du belönad med en 360-graders utsikt på 7 meters höjd. Barn mellan 105–120 cm kan försöka sig på tornet i sällskap av en vuxen.

 • Lekplatser och bollhus 
  Över hela parken finns lekplatser och i Children’s World hittar du ett stort bollhus som barnen kan rumla runt i. 

Evenemang i Hansa Park under året

Glad pige i karrusel i Hansa Park

Hansa Park är alltid värt ett besök, men ibland har parken lite extra roliga evenemang, särskilt runt påsk och på höstkanten.

Delta exempelvis i den stora påsktävlingen där det vackraste dekorerade ägget vinner eller besök den stora parken när blommorna har slagit ut i ett hav av färger. 

Håll dig uppdaterad om årets evenemang i kalendern.

Öppettider 2024

Säsongen 2024 är planerad till perioden 28 mars till 3 november.

Håll dig uppdaterad på hansapark.de.

Biljetter – köp dem online eller vid entrén

Du kan köpa antingen endagsbiljetter eller säsongsbiljetter till Hansa Park. Gemensamt för båda biljettyperna är att alla åkattraktioner och shower ingår i priset. 

Köp biljetter online på hansapark.de eller vid entrén. 

TIPS: Barn upp till 12 år har fri entré på sin födelsedag (kom ihåg giltig legitimation med födelsedatum). 

Mat och dryck i Hansa Park

God mat och dryck är ett måste mellan alla åkturer. Lyckligtvis finns det flera restauranger och matställen i Hansa Park. 

Njut av klassiska tyska rätter som schnitzel och curry wurst på restaurangen Weltumsegler. På det italienska matstället L'Artista finns det pizza och härliga pastarätter och Hansa Café erbjuder frukost to-go, snacks och smörgåsar.

Men oavsett var du befinner dig i parken finns det alltid en kiosk eller ett gatukök i närheten om du känner dig hungrig eller törstig.

Vilken är den enklaste vägen till Hansa Park?

Kör via Danmark och ta färjan mellan Rödby-Puttgarden. Från färjan kör du ut på motorvägen  A1 till B76 i Scharbeutz. Ta avfarten 15-Eutin. Kör längs Bäderstraße till Pohnsdorfer Str. i Sierksdorf.

Bilresan från Puttgarden tar cirka 50 minuter. 

Vanliga frågor om Hansa Park

Hansa park karrusel

Kan man hyra en skrinda?

Nej, men du kan låna en barnvagn gratis. Det finns dock ett begränsat antal och först till kvarn gäller.

Kan jag betala med svenska kronor?

Du kan betala med alla de stora valutorna men du får växel i euro. 

Du kan också växla i Service Center till dagens eurokurs eller ta ut pengar i bankomaten. Du hittar båda vid huvudentrén. 

Hur lång måste man vara för att åka de olika attraktionerna?

Man måste vara minst 90 cm för att åka de flesta attraktioner men de specifika längdkraven står på varje enskild attraktion. 

Parkering – var och hur?

Det finns 5 000 parkeringsplatser utanför parken. Köp din parkeringsbiljett online när du köper entrébiljetter, kontant i parkeringsautomaterna eller med kort hos parkeringsvakten som står vid infarten till parkeringen. 

Det finns 10 laddstationer för elbilar. 

Hansa Parks adress

Freizeit- und Familienpark GmbH & Co. KG
Am Fahrenkrog 1
D-23730 Sierksdorf

Hotell och camping nära Hansa Park

Hansa Park Resort by the sea

Hansa Park är perfekt för en långhelg eller semester. Parken och området runt omkring har massor att bjuda på. Nedan hittar du förslag på boende runt parken.

 

Hansa Park Resort by the sea

Hansa Park har en egen resort som ligger precis vid havet. Bo i lägenhet eller bungalow som alla har kök, golvvärme och naturligtvis stora fönster med fantastisk havsutsikt. Läs mer.

 

Gutenberger Hotell och Restaurang i Lübeck***

Hotellet ligger nära Lübecks centrum och är lättillgängligt från motorvägarna A1 och A20. Det finns gratis parkering och wifi och frukosten sägs vara helt fantastisk.  Hotellet ligger ungefär en halvtimmes bilresa från Hansa Park. Läs mer.

 

Hotell Strandkind****

Detta idylliska hotell ligger 150 meter från stranden vid orten Pelzerhaken. Här bor du familjevänligt med lekplats och en barnklubb. Hotellet har en egen restaurang, gratis parkering och wifi, och det tar bara 15 minuter med bil från Hansa Park. Läs mer.

 

Campingplatser 

Det finns flera härliga campingplatser längs kusten, alla nära hav och strand. Några exempel är Camping Miramar, Campingplatz Buchholz eller Camping Hof Sierksdorf som alla välkomnar campare under vår- och sommarmånaderna. 

Sevärdheter nära Hansa Park

Strand i Slesvig Holsten

Hansa Park ligger i delstaten Schleswig Holsten som erbjuder mängder av roliga och härliga upplevelser för alla. 

Lübeck – en nostalgisk stad full av marsipan

Upptäck den tidigare hansastaden Lübeck som är känd för sin vackra stadsport, hamnpromenaden Travemünde och så sin marsipan förstås. 

Baltic Pirate Experience – action på vattnet

Fartglada adrenalinjunkies kan ta en tur med Baltic Pirates i uppblåsbara höghastighetsbåtar (RIB-Rigid Inflatable Boats) som går i upp till 100 km/h med skarpa svängar och hopp över vågorna. 

Schloss Eutin – besök ett av Schleswig-Holsteins vackraste slott

Besök det vackra medeltidsslottet som var adelsfamiljen Oldenburgs sommarhus. Slottet är öppet för besökare på sommaren och har förutom en restaurang även en vacker park.

Seebrücke am Timmendorfer Strand och de andra vackra stränderna

Några av Tysklands vackraste stränder ligger vid Östersjön. Du får inte missa Seebrücke vid Timmendorfer, Hundestrand eller DLRG am Sierksdorfer Strand.

Zoo-Park Arche Noah – besök alla världens djur

Besök Noaks ark som är en trevlig djurpark med djur från hela världen. Barnen kommer nog framför allt att älska att klappa och mata getterna och alpackan. Djurparken ligger i orten Grömitz.

Weissenhäuser Strand Skoj, mys och avkoppling för hela familjen

Om ni behöver lugna ner er igen, kan ni kombinera turen med en badsemester i Weissenhäuser Strand, som bjuder på en 3 km lång vit sandstrand och ren avkoppling. Så starta bilen, slå på GPS:en och styr mot livets sus och vågornas brus. 

Fler nöjesparker

Om du inte kan få nog av hisnande berg-och-dalbanor finns det i norra Tyskland flera nöjesparker utöver Hansa Park som är den största. Besök till exempel Heide Park söder om Hamburg som också har roliga berg-och-dalbanor eller Ritter Rost Magic Park-världen som särskilt vänder sig till barn under 12 år med magitema och trollerishower.

Instagram-användarnas bilder från #hansapark