Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Det kungliga slottet i Mecklenburg-Vorpommern

Det finns mycket att uppleva i Schwerin. Men en sak är säker: det här är ett slott utöver det vanliga.


Som en riktig prinsessdröm ligger Schwerins slott mitt i stadens största sjö och kastar sin strålglans över landskapet.

Slottet är landmärke för huvudstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern – och det är lätt att förstå varför. Det är en otroligt imponerande plats med en historia och skönhet som det kan ta otaliga timmar att utforska.

Bläddra ner och få en smygtitt på Schwerins stolthet.

Otroligt fin exteriör

Tysklands kanske vackraste vykortsmotiv

Schwerin slot

Din första tanke är ”wow!”. Och sedan ”hur?!”.

För när man ser den otroliga fasaden på Schwerins slott är det svårt att förstå hur det är möjligt att bygga ett riktigt Disneyslott i verkligheten.

Med sina många speciella torn, guldbelagda spiror och romantiska utsmyckningar erbjuder slottet något vackert att titta på vart man än vänder blicken.

Om du inte lyckas fånga en förtrollande bild till ditt fotoalbum här, då ... Ja, den meningen behöver man inte ens avsluta. För nästan varje kameraklick ger en överdådig bild.

Från vissa vinklar liknar Schwerins slott ett sydeuropeiskt palats, medan det från andra håll mer påminner om en fin renässansbyggnad eller ett mäktigt barockslott. Det är ett fascinerande byggnadsverk som perfekt balanserar enkel elegans med sirliga detaljer.

Och det är just det mångfacetterade uttrycket med stilar från tidigare perioder som gör att slottet betraktas som ett viktigt exempel på historicismen i Europa.

Det finns med andra ord massor att titta på – och bli överväldigad av. Så kom ihåg smärtstillande tabletter för ditt besök på Schwerins slott. För du kommer förmodligen att få ont i käken av att ständigt gapa över allt du blir imponerad av.

Guld och gröna skogar

Ta en promenad i slottsparken

Schwein slotshave

Det kan också hända att du får ont i fötterna.

Runt Schwerins slott ligger både en charmig trädgård och en 25 hektar stor park, som du garanterat kommer att vilja utforska.

De spektakulära omgivningarna är en enorm upplevelse i sig. Här finns majestätiska kanaler, höga träd så långt ögat når, välbevarade statyer, ett lummigt orangeri och en liten grotta. Javisst, en grotta. Med fladdermöss. Det är klart att det finns en grotta med fladdermöss.

Du kan också beundra de färgsprakande blomsterrabatterna på slottets flytande äng: en rektangulär, futuristisk ö som anlades till Tysklands nationalträdgårdsutställning BUGA 2009. Naturligtvis har alla slott med självaktning ett vinkelrätt växtparadis omgivet av vatten.

Från april till september anordnas här olika festivaler med konst, konserter och historiska teman. På vintern förvandlas slottsparken till ett fantastiskt snölandskap. Och året runt kan du njuta av en bit mat som skulle passa en kung på antingen orangeriets café eller restaurang Ars Vivendi som serverar dig i sin åttakantiga paviljong.

Du kan till och med gifta dig i det gröna. Det är ett unikt tillfälle att sätta kronan på din speciella dag med lite autentisk kunglig atmosfär. Och med autentisk menar vi autentisk. Det ikoniska området ser i stort sett ut som det har gjort i århundraden.

Oavsett årstid och syfte kan du se fram emot att komma till Schwerins slottspark.

Det råder inget tvivel om att de skickliga landskapsarkitekterna har arbetat övertid här och dagens trädgårdsmästare får nog också jobba hårt för att sköta parken. Att det här är något sagolikt unikt framstår lika självklart som pälsen på en prisbelönt pudel.

 

635 rum väntar

Öppna dörren till glamour och gengångare

Schwerin slotsgård

I det här fallet lever insidan upp till exteriören. För Schwerins slott är lika magnifikt inuti som utanpå.

Tyvärr har du inte fri tillgång till slottets alla 635 rum. Men på Schwerins slottsmuseum får du ändå en glimt av det förflutnas storhet i all sin prakt. Museet erbjuder storslagna salar fulla av möbler, vapen, porslin, silverbestick, målningar och andra konstverk från 1800-talet.

Titta även in i slottskyrkan om det inte är någon gudstjänst på gång. Skulle det vara en gudstjänst får du rulla tummarna utanför tills den är klar. Vi lovar att det är värt att vänta. Ovanför kyrkans gigantiska gotiska fönster möts du av en ännu mer bländande syn: 8 758 guldstjärnor som lyser i kapp på den välvda ljusblå himlens valv.

Håll utkik efter Petermännchen när du går genom gångarna. Han är ett godhjärtat troll eller tomteliknande figur som ”hemsöker” Schwerins slott – och han är legendarisk. I ordets mest bokstavliga bemärkelse.

Det finns hundratals legender om lille Peter, som har berättats genom tiderna, och han lär ha setts vid flera tillfällen. Han skyddar enligt uppgift slottet genom att belöna goda och ärliga människor och straffa tjuvar. Så det är bäst att du uppför dig ordentligt.

Om du vill ha fler historier och hemligheter om slottets artefakter och invånare rekommenderar vi starkt en guidad tur. Turer anordnas varje dag och det är en god idé om du vill veta allt om slottets fantastiska – och långa – historia.

Det var en gång...

Slottets hisnande historia

Schwerins slot

Sedan slottet grundades år 973 har mycket hänt bakom de monumentala murarna.

Ursprungligen var Schwerins slott inte riktigt lika storstilat. Men efter flera om- och tillbyggnader, särskilt på 1800-talet av Mecklenburg-Schwerins siste storfurste, Friedrich Franz II, fick slottet det karaktäristiska utseende som det har än idag.

I flera århundraden bodde det hertigar på slottet. Det har också varit ett fältsjukhus under andra världskriget och ett pedagogiskt seminarium under DDR-åren. Idag används den ena flygeln av slottet Schwerin som parlamentsbyggnad för delstatsparlamentet Mecklenburg-Vorpommern, medan den andra flygeln välkomnar turister.

Slottet är nu nominerat till Unescos världsarvslista. Det bör nog komma med där snart?

Det råder i alla fall ingen tvekan om att Schwerins slott är ett arkitektoniskt mästerverk som du bör passa på att se nästa gång du är i norra Tyskland.

Öppettider på Schwerins slott:
15 april till 14 oktober: Tisdag–söndag 10.00–18.00.
15 oktober till 14 april: Tisdag–söndag 10.00–17.00.
Slottet och dess museum har stängt på måndagar.
Slottsparken är öppen för allmänheten året runt.
Slottsträdgården stänger när mörkret faller.

Pris för att besöka Schwerins slott:
En standardbiljett kostar 8,50 EUR.
Barn under 18 år har fri entré.

Schloss Schwerin
Lennéstraße 1, 19053 Schwerin
www.mv-schloesser.de


Öppettider och priser kan ha ändrats sedan vi publicerade den här artikeln, så vi uppmanar dig att titta på slottets hemsida innan du åker.