Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Din guide till populära upplevelser i Bremen

Bremen är nästan det perfekta semestermålet i Tyskland! Förutom bra shoppingmöjligheter och en underbar julmarknad väntar ett antal unika sevärdheter i Bremen, bara tre timmar från Puttgarden.

”Vad ska man se i Bremen? Vad är Bremen känt för?” – okej, den rätta frågan är: Vad tycker du är intressant? När det gäller sevärdheter i Bremen finns det lite av allt. Konst och kultur, historia och mys, korsvirkeshus och bunkrar, flora och fauna, vetenskap och vintage ... Så vad får det lov att vara?

Många sevärdheter i Bremen ligger i det mysiga centrumet, och det korta avståndet till alla olika möjligheter gör staden till det perfekta resmålet för en bilsemester för både unga och gamla.

Här ger vi dig en översikt över 10 av Bremens sevärdheter, som är coolare än dem du hittar någon annanstans. Läs mer och få bland annat svaret på var du kan gå in i magen på en val.

Bremer Rathaus och Bremen Ratskeller

Smakfullt världsarv

Rathaus

Vi börjar på stadens marknadsplats, Am Markt. Här möts man hela vägen runt av eleganta fasader med sirlig utsmyckning från tiden då farfars farfars farfar var en pojke. Om du stannar framför den vackraste av dem alla, tittar du på Bremens rådhus.

Rådhusets dramatiska renässansstil gör det till Tysklands kanske mest fascinerande i sitt slag. Gotiska spiror. Magnifika valv. Överdådiga krumelurer. Det är inte för inte som byggnaden finns med på Unescos världsarvslista.

Sug i dig alla detaljer, och ta sedan en titt inuti, där det är lätt att börja undra hur du plötsligt hamnade i ett slott. Japp, så vackert är det. Men snart ersätts din förvirring mot lycka om du är förtjust i vin.

Under rådhuset ligger Ratskeller, en restaurang med en hela 5 000 kvadratmeter stor vinkällare. Här kan du få en guidad tur inklusive smakprover. Och du kan hitta flaskor som är flera hundra år gamla. Slå det, Systembolaget!

Am Markt 21, 28195 Bremen

Stadsmusikanterna från Bremen

Bremens Eiffeltorn

Stadsmusikanter

En annan innehavare av världsarvstiteln tornar också upp sig över torget. Över fem meter hög och mer än 600 år gammal blickar statyn av stadens beskyddare Roland ut över torget. Men i själva verket är det en annan skulptur vid rådhuset som Bremen är mest känt för.

Du kanske känner till skulpturens titel, Stadsmusikanterna från Bremen eller Die Bremer Stadtmusikanten, från sagan med samma namn av bröderna Grimm. Åsnan, hunden, katten och tuppen av brons är idag stadens landmärken och om du inte tar ett foto med dem när du är i Bremen är det som att åka till Paris utan att fotografera Eiffeltornet.

Berättelsen säger att de fyra djuren flyr hemifrån i hopp om ett bättre liv. Funderar du också på något som du verkligen önskar dig? Glöm då inte att vidröra åsnans ben. Enligt legenden ger det tur (och en lång väntetid enligt de horder av turister som tålmodigt måste köa för att komma åt).

Schoppensteel 1, 28195 Bremen

St. Petri Dom

Märkliga sevärdheter över och under marken

St. Petri Dom

Skulle du vilja se riktiga mumier, men vill inte ta dig hela vägen till Egypten? Då har du tur. Balsamerade kroppar är nämligen också en av de sevärdheter som Bremen kan bjuda på. Under kyrkan St. Petri Dom kan du besöka en krypta med åtta sådana, och de är alla riktigt välbevarade.

Är man mer intresserad av välbevarade byggnader går man bara upp igen och ser sig omkring inne i St. Petri Dom. Valven i den cirka 800 år gamla kyrkan är en speciell syn. Och vill du se något som nästan är ännu mer imponerande är det bara att leta reda på spiraltrappan i ett av tornen.

Den tar dig hela vägen till toppen, där du 265 steg senare kan se ut över marknadsplatsen och alla hustaken i Altstadt, den gamla delen av Bremen. Om du vrider på nacken tillräckligt kan du också precis se nästa plats på listan över sevärdheter: Den särpräglade gatan Böttcherstraße.

Sandstraße 10-12, 28195 Bremen

Böttcherstraße

En gata förklädd till konstgalleri

Böttcherstraße

Innan du lämnar torget, bör du strosa nerför denna smala och fascinerande gata. Gatan är inte särskilt lång, men när man beundrar all dess unika arkitektur kan det ta sin tid att komma fram.

Platsens historia är speciell i sig. För cirka 100 år sedan lyckades den rike kaffehandlaren Ludwig Roselius över tid köpa alla byggnader på Böttcherstraße. Det gjorde att han kunde skapa ett galleri på de röda väggarna, fyllt med skulpturer och annan konst, och de spännande verken finns kvar än idag.

Mest ikoniskt här är förmodligen Haus des Glockenspiels. Om du planerar ditt besök rätt kan du uppleva det fina klockspelet som förtrollar dig med sin vackra melodi. Och medan musiken fyller dina öron, kan du observera raden av kända personer som samtidigt dyker fram ur väggen – du vet, ifall det inte redan finns tillräckligt med saker att titta på.

Böttcherstraße, 28195 Bremen

Schnoor

Vackert korsvirke

Schnoor

Du har sett fantastisk arkitektur. Du har sett historiska statyer. Du har sett oersättliga världsarv. Nu vill du bara ha lite mysiga sevärdheter och fina färger till ditt fotoalbum från Bremen. Vart riktar du kameran? Mot grannskapet Schnoor.

Stadens äldsta område, som osar av charm.

En gång i tiden var kullerstensgatorna hem för Bremens fiskare. Idag erbjuder de många närliggande korsvirkeshusen brukskonst, caféer och sötsaker. Låt dig absorberas av den avslappnade atmosfären i de små slingrande gränderna – och fånga ett idylliskt ögonblick till dina följare på Instagram.

Schnoor, 28195 Bremen

U-Boot-Bunker Valentin

En titt bakom krigets massiva murar

U Boot Bunker Valentin

De flesta av stadens sevärdheter ligger som sagt på gångavstånd från varandra, men det finns även ett par upplevelser i Bremen där det är bra att man har bilen med sig på mini-semestern. Till exempel när du ska besöka ubåtsmuseet 45 minuter från centrum (och det borde du!).

Vid U-Boot-Bunker Valentin går du in i ett bunkerkomplex från andra världskriget. Här kan du höra om hur ubåtar byggdes under kriget på just dessa kvadratmeter, och vilken viktig roll ubåtarna spelade för Tyskland.

Det gigantiska museet som Bremen kan ståta med här är så stort att det är uppdelat i två delar. En avdelning är ett informativt museum i traditionell mening, där du blir guidad genom platsens historia. Resten av byggnaden har hållits orörd, som den såg ut bakom de 4,5 meter tjocka murarna när kriget tog slut.

Rekumer Siel, 28777 Bremen

Bürgerpark

Stor park, små glädjeämnen

Bürgerpark

Från grå betong till grön natur: Tillbaka i staden kan du promenera genom den mångsidiga Bürgerpark. Det är Tysklands största park som finansieras av privata välgörare och hit åker lokalbefolkningen både för att komma ner i varv och få upp humöret.

Det finns lite av allt att se och göra på de över 200 hektaren (vilket motsvarar cirka 280 fotbollsplaner!). Breda alléer och slingrande stigar? Japp. Vilda blommor och formklippta buskar? Japp. Blanka sjöar och skyhöga träd? Japp. Lekplatser och minigolf? Japp. Och inte minst finns det en massa djur.

Förmodligen kan det inte kvalificera sig som en djurpark, men i parkens Tiergehege-område kan du träffa påfåglar, ankor, bergsgetter, rådjur, alpackor, åsnor och andra fyrbenta eller fjäderbeklädda vänner. Se framför allt fram emot att se marsvinen och deras gulliga patriciervillor i miniatyr, som kommer att få även den minst djurintresserade personen att lyfta på ögonbrynen och mungiporna.

Bürgerpark, 28209 Bremen

Rhododendronpark Bremen

En explosion av färger

Rhododendronpark i Bremen

Om du vill ha ännu mer växtliv och en romantisk atmosfär på din weekendresa är Rhododendronpark Bremen ett måste. Det går nästan inte att komma igenom den. För förutom rhododendron består parkens botaniska trädgård av över 6 000 olika arter, så du behöver avsätta mycket tid om du vill se alla.

Den bästa månaden att komma i är i maj. Då står alla växter i full blom, så du får ut så mycket som möjligt av besöket. Men oavsett när du är här hittar du färgstarka landskap att strosa igenom.

Och om vädret plötsligt blir dåligt kan du söka skydd i parkens gigantiska växthus med namnet Botanika. Om du gillar japanska trädgårdar och exotiska landskap blir detta förmodligen din favoritplats i parken. Om du saknar en mer informativ vinkel på saker och ting är parkens Discovery Center redo med roliga upplevelser och interaktiva utställningar.

Deliusweg 40, 28359 Bremen

Universum Bremen

Allt du inte visste att du ville veta

Universum Bremen

På tal om djur och natur kan du också se en val i Bremen. Okej, inte en riktig en. Men Universum Bremen kallas valen – och musslan, pistaschnöten och säkert mycket annat. Byggnadens märkliga design påminner om allt annat än det vetenskapsmuseum det faktiskt är.

Inne i ”valen” finns över 300 utställningar om teknik, människor och natur, som du kan utforska med alla dina sinnen. Fördjupa dig i temat världens språk, och få ett sug i magen när du ser vulkanutbrottet framför dig eller känner av en jordbävning. Lär dig något du inte visste om våra många ansiktsuttryck och få det obscena långfingrets långa historia.

Universum Bremen är helt enkelt det coolaste stället att ta med barnen till. När biljetten är betald kan du bara låta dem löpa runt och de kan i princip roa sig själva i flera timmar. Men det kan nog ändå vara bra att hålla dem i handen när ni går in i det helt mörklagda rummet.

Wiener Straße 1a, 28359 Bremen

Schuppen Eins

En femstjärnig, fyrhjulig upplevelse

Schuppen Eins

Det finns ett sista stopp på rundturen av sevärdheter som vi inte kan hasta förbi.

Tut-tut! Funderar du på en läcker ny – eller snarare gammal – bil till nästa gång familjen kryssar runt på Autobahn? Det är full fart på inspirationen hos Schuppen Eins, varje bilentusiasts oljesmorda dröm.

Veteranbilar, klassiska sportbilar, lyxåk och retromotorcyklar står tätt packade i den bensindoftande hallen och får gaspedalsfoten att pirra okontrollerat. Ja, det är bara att röra vid lädret och kika ner i motorn så vill du gärna ha en provtur. De många restaurerade modellerna är till salu (men förmodligen inte billiga).

Lyckligtvis kostar det inget att njuta av åsynen. Vi skulle nog gärna fylla lite i pengatanken. För även om Schuppen Eins knappast tillhör de mest kända sevärdheterna i Bremen så måste platsen sägas vara en av de absolut coolaste för vintagekonnässören.

Konsul-Smidt-Straße 26, 28217 Bremen