Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Våra tre mysigaste jultips i Lübeck

Om du har problem med att hitta julstämningen hemma har vi ett botemedel: Hämta familj och/eller vänner och kör till Lübeck - bara en timme söder om Puttgarden – och upplev julmarknader och marsipan i världsklass. 

Julmyset i den charmiga staden är så påtaglig att du nästan kan känna det fysiskt. Här finns massor med julmarknadsstånd med allt från textiler och trävaror till keramik och tomtar, bra underhållning för de minsta nissarna och förstklassig marsipan i massor. 

Sug in alla intryck och hör julänglarna sjunga. 

Se öppettiderna för julmarknaderna i 2022 på visit-luebeck.com

Julmarknad i gamla stan

Juletræ med tændte julelys i Lübeck
Om det går att tala om ett flaggskepp av Lübecks julmarknader är det utan tvekan det som pågår i Altstadt, gamla stan, mellan välbevarade medeltida byggnader från UNESCO:s världsarvslista.

Altstadt har smyckats i julpynt och haft julmarknader i över 350 år. Idag är det ett stycke kulturhistoria av sällan skådat slag. Julmarknaden lockar mer än en kvarts miljon människor, från långt bortom landets gränser.

Den bästa julmarknaden i Lübeck sträcker sig från torget mellan Rådhusplatsen och Mariekirken till närliggande gator, platser och kyrkor.

Julmarknaden är öppen från 26.11-30.12.2018.

Jul i barnhöjd

Barn på skøjtebane
Ett av de senaste skotten på julgranen i Lübeck är Wonderland, som främst vänder sig barn. Här kan de baka sina egna julkakor med bagaren och få ett fint diplom för sina hantverk samt åka skridskor på den barnvänliga skridskobanan.

Barnområdet ligger idylliskt på Researfloden, en liten bit från övriga julmarknader i Lübeck.

Ett annat barnvänligt julevenemang är marknaden Märchenland vid Mariekirken. Här kan små och stora barn besöka Snövit, Askungen och en massa andra figurer från bröderna Grimms sagor. 

Jul för de verkliga marsipangrisarna

Marcipangris

När du är i Lübeck måste du gå till det legendariska caféet Niederegger, marsipanens högborg. Här kan du smaka den berömda Niederegger-marsipanen som är obligatorisk i alla tyska hem under jul.

I den gamla marsipansalongen sitter damer i hatt och smuttar på varm choklad med marsipan och äter överdådiga marsipankakor i alla former och storlekar, samtidigt som de delar med sig av det senaste skvallret och betraktar julruschen på gatan utanför. Även om du inte bär hatt kan du njuta av stekta äpplen med marsipan eller en bit Niederegger-tårta.

Ett besök här är faktiskt ett måste när du befinner dig i dessa trakter. Det är en bra idé att boka ett bord i förväg så att du inte riskerar att bli besviken och tvingas gå därifrån utan marsipan i magen.

Breite Strasse 89, 23522 Lübeck
www.niederegger.de

Finns det corona-restriktioner?

Håll dig uppdaterad om inresereglerna på den svenska ambassaden, se en resplan med Danmark som transitland på reopen.europa.eu, och om restriktioner för julmarknader på visit-luebeck.com


Skrivet av Redaktionen • Uppdaterad den 21 oktober 2021